Procurorii, canalizaţi uşor în spiritul legii. Hai România!

mihaela-horvathCurtea Constituțională a României a decis miercuri că sintagma ‚’în mod defectuos’’ cuprinsă în cadrul reglementării infracțiunii de abuz în serviciu se înţelege ‚’prin încălcarea legii’’.
Cu alte cuvinte, îi scapă pe procurori de subiectivism în luarea deciziei de declanşare, de facere, a unui dosar. Eu înţeleg prin asta că procurorul X nu mai are posibilitatea să interpreteze după bunul plac „modul defectuos” în care un Y şi-a desfăşurat sau îşi desfăşoara activitatea. Mai exact, abuzul în serviciu nu poate fi comis decât dacă funcţionarul, îndeplineste un act cu încălcarea legii.
Este simplu şi chiar în spiritul legii, nu chiar în litera ei. Spun asta, pentru că judecătorii CCR ar fi putut fi mai direcţi ştergând pur şi simplu „în mod defectuos” şi înlocuind fix cu „prin încălcarea legii”. Oricum, e un bine adus sistemului de justiţie din România. Cu această ocazie, multe din dosarele DNA, unii spun că jumătate, vor fi închise. În opinia mea, dacă tocmai în acele cazuri de „abuz în serviciu” este vorba de corupţie, se vor deschide automat dosare sub titulatura acestei infracţiuni, de corupţie, şi a celor asimilate acesteia, aceloraşi autori ridicaţi anterior pentru „abuz în serviciu”. Dacă se vrea să se meargă mai departe, „penalii” de acum, intraţi pe uşă nu pot ieşi pe geam ca fiind imaculaţi. Deci, ideea că penalii scapă, nu-mi place şi nu o cred pentru că e falsă. S-a făcut o diferenţă, nu foarte exactă dar este, între abuz în serviciu şi altă „mâncare de peşte” cum e actul de corupţie, acesta cu altă încadrare, evident.
Goool Româniaaaaaa! Ora 19: 18, să ştiţi că în timp ce scriu acest material, sunt cu urechea la meci. De fapt, fac naveta între camere. Românaşilor sper că li s-a ridicat moralul. Cică elveţienii, pentru noi, sunt mai periculoşi decât francezii. Nasol. Dacă pierdem, nu scriu, că mă doare sufletu’.
Revenind, de 11 ani se practică o chestie. Numirile în Justiţie se fac de către Preşedinte, chiar dacă este o intervenţie grosolană (preşedintele e politician) în treburile jusitiţiei. Am făcut în trecut greşeala să spun „ierarhia” puterilor în stat. Clar, nu există, dar am comis această greşeală, nu din neştiinţa faptului că separarea puterilor în stat este capitală pentru o ţară, ci gândindu-mă strict la sintagma arhicunoscută de „prima putere în stat…etc”. Îmi cer scuze cititorilor. Re-revenind, spun că e nevoie ca şi această problemă să fie reorientată spre normalul unei democraţii. Deci CSM să aleagă procurorii-şefi, şi ÎCCJ judecătorii Înaltei Curţi, adică preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii. Cu alte cuvinte, să nu mai fie implicat factorul politic în numirea magistraţilor, fie ei şi procurori, în fruntea instituţiilor din Justiţie.
Nu s-a terminat meciul, dar… Hai România!, conducem cu un punct.
(…) La dracu”, este egal! 20:14, 1-1 România – Eleveţia. Scepticul familiei spune că mai urmează încă trei (goluri). Dacă luăm bătaie, nu mă mai uit la niciun Campionat.

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *