PSD blochează PRIVATIZĂRILE timp de 5 ani!

Libertatea.ro

Proiectul de lege care prevede ”restitutio in integrum” a marilor privatizări frauduloase, redepus în Parlament. Inițiativa legislativă prevede blocarea privatizărilor în următorii cinci ani dar și restituirea integrală a activelor dobândite în urma privatizărilor ilicite. Proiectul aparține senatorului Șerban Nicolae și s-a aflat și în legislatura trecută pe agenda Parlamentului, fără a se ajunge la dezbaterea sa. 

Proiectul de lege a fost redepus la Senat, vineri, și este susținut de mai multe semnături ale parlamentarilor din grupul PSD.

Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru protejarea intereselor economice ale statului prevede restituirea integrală, către statul român, a activelor privatizate fraudulos și se referă și la Fondul Proprietatea. În plus, se propune ca, de la data intrării în vigoare a legii, să se suspende pentru următorii cinci ani privatizarea societăților comerciale.

Legea inițiată de senatorul Șerban Nicolae pleacă de la prevederea constituțională potrivit căreia statul este obligat să protejeze interesele naționale în activitatea economică și de la principiul reparării prejudiciului creat de privatizările ilegale.

„Prezenta lege instituie unele măsuri care să permită protejarea intereselor legitime ale statului român în economia națională și repararea unor prejudicii aduse în dauna acestora. În înțelesul prezentei legi, dispozițiile privind statul se aplică și unităților administrativ-teritoriale constituite potrivit legii”, se precizează în articolul 1 al propunerii legislative.

În plus, statul trebuie să asigure protecția intereselor naționale în activitatea economică, cu respectarea regulilor economiei de piață, bazată pe libera inițiativă, libertatea comerțului, protecția concurenței loiale și a angajamentelor internaționale specifice.

Care sunt domeniile de interes strategic ale statului

Inițiativa legislativă stabilește care sunt sectoarele de interes strategic și de siguranță a statului:

a) Explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale;

b) Construcția și administrarea infrastructurii rutiere, feroviare, navale, aeriene, portuare și aeroportuare și a infrastructurii de control și dirijare a traficului;

c) Producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și termică;

d) Producția și comercializarea de armament și muniție

e) Serviciile medicale și paramedicale, producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri;

f) Gospodărirea apelor, amenajările hidrotehnice, captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații;

g) Agricultura, pescuitul și activitățile auxiliare acestora, producția de alimente și siguranța alimentară;

h) Silvicultura, exploatarea fondului cinegetic, exploatarea forestieră și prelucrarea lemnului;

i) Poșta, comunicațiile și tehnologia informației;

j) Educația națională, cercetarea științifică, conservarea patrimoniului cultural național și sportul.

Propunerea legislativă prevede recuperarea tuturor prejudiciilor produse intereselor statului.”Recuperarea unor prejudicii produse intereselor statului Art. 10 (1) Acțiunile și activele dobândite prin infracțiuni săvârșite în procesul de privatizare a societăților realizat de instituțiile publice implicate conform dispozițiilor O.U.G. nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998 și a dispozițiilor Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constatate prin hotărâri judecătorești, intră în proprietatea statului la data rămânerii definitive a respectivelor hotărârii judecătorești, dacă societățile respective sunt încă în funcțiune.

Dispozițiile alineatului precedent se aplică acțiunilor chiar dacă valoarea sau numărul acestora s-a modificat, precum și acțiunilor și activelor dobândite prin acțiuni ce constituie consecințe directe sau indirecte ale procesului de privatizare dovedit fraudulos.

Dobânditorii, de bună-credință, de acțiuni și active în cadrul procesului de privatizare și ca urmare a acestuia sunt îndreptățiți să obțină despăgubiri de la persoanele care au săvârșit infracțiunile constatate prin hotărâri judecătorești definitive, calculate de la data dobândirii și până la data intrării în proprietatea statului, potrivit alin. (1)”, se mai precizează în document.

sursa: http://www.libertatea.ro/stiri/psd-redepune-parlament-proiectul-care-prevede-blocarea-privatizarilor-cinci-ani-1813107

loading...
Loading...

Citește și

Liberal ÎMPLICAT într-un SCANDAL EUROPEAN de CORUPȚIE!

Comisia de anchetă privind acuzaţiile de corupţie care îi vizează pe actuali sau foşti membri …

Un comentariu

  1. Cu aceasta lege adoptata si aplicata, PSD va ajunge la 90% in preferinta de vot a romanilor, iar Serban Nicolae – presedintele Romaniei. Boicotul poate veni din interior, posibil de la Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *