Raed Arafat: E o CRIMĂ împotriva populaţiei!

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a scris vineri pe Facebook că un eventual vot al deputaţilor pentru a se permite fumatul în spaţii închise reprezintă „o crimă împotriva populaţiei şi sănătăţii noastre”, transmiteAgerpres.

El face referire la conferinţa care a avut loc joi, la Cotroceni, „2035 – Prima generaţie fără tutun a României”.

„Am văzut acţiunea preşedintelui Klaus Iohannis şi a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, de a atrage atenţia asupra pericolului la care ne expunem prin revenirea asupra legislaţiei fumatului care restricţionează fumatul în spaţiile publice, conferinţa având loc după ce Senatul a aprobat marţi o Lege cu amendamente care ne trimit înapoi la fumatul în restaurante şi spaţiile închise”, scrie Raed Arafat.

Şeful DSU menţionează că „România era una dintre ultimele ţări europene care aprobă o lege împotriva fumatului, care a trecut cu greu şi după multe încercări de a o bloca la nivel parlamentar”.

„O campanie mediatică amplă şi bine finanţată a fost dusă împotriva legii respective iar după promulgarea legii a început o amplă campanie de revenire asupra legii folosind motive hilare şi chiar primitive”, adaugă secretarul de stat şi dă câteva exemple de astfel de campanii.

„Într-una dintre întâlnirile informale a miniştrilor Sănătăţii, participând ca reprezentant al Ministerului Sănătăţii în 2013, am afirmat că există o similitudine între comercianţii de tutun şi traficanţii de droguri, dar există şi o diferenţă, similitudinea constând în faptul că vânzătorii de tutun, precum traficanţii de droguri, vând moartea copiilor iar diferenţa constând în faptul că pe vânzătorii de tutun îi apărăm în Parlament şi le promovăm afacerile ucigaşe, când pe traficanţii de droguri îi arestăm şi îi închidem în închisori”, adaugă Raed Arafat.

El spune că o revenire asupra Legii antifumat ar fi „un pas înapoi”.

„Sper din suflet să nu fim prima ţară din Europa, şi poate din lume, care face un pas înapoi la îndemnul vânzătorilor de moarte şi a inconştienţilor care consideră că fumatul este un drept care trebuie apărat indiferent de preţul plătit. Nimeni nu spune fumătorilor să nu fumeze, însă legea spune că fumătorii trebuie să nu afecteze sănătatea altora şi să servească drept exemplu pentru copiii care să devină la rândul lor fumători”, adaugă secretarul de stat.

Arafat apreciază că schimbarea Legii antifumat ar fi „o crimă”.

„Dacă există ceva care să necesite şi să merite semnarea unei petiţii publice este demersul de îndemnare a deputaţilor ca să nu voteze modificările legislative respective comiţând o crimă împotriva populaţiei şi sănătăţii noastre”, încheie Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut un apel, joi, către Camera Deputaţilor să nu permită o „relaxare” a Legii antifumat, deoarece această măsură „nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătăţii publice”.

El s-a referit la amendamentele recent propuse la Legea antifumat. „Comisia de sănătate din Senat – repet, Comisia de sănătate din Senat – a propus amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spaţiu închis. Singura condiţie este ca respectivul spaţiu să fie inscripţionat, nu dedicat. Special trebuie să fie doar inscripţionat cu destinaţia ‘Pentru fumat'”, a detaliat el.

Ministrul Voiculescu a apreciat că „acesta este un atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor, indiferent că sunt angajaţi sau angajatori, clienţi sau personal de deservire, copii sau adulţi”.

„Am aşadar încredere în camera decizională că va corecta această greşeală. Relaxarea acestei legi nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătăţii publice”, a subliniat ministrul.

loading...
Loading...

Citește și

Incendiu puternic la chiliile mănăstirii!

Un incendiu a izbucnit, duminică-dimineaţă, la chiliile Mănăstirii Sf. Mina din localitatea Roşiori, pentru stingerea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.