Record românesc! Cea mai mare creştere în UE

România va avea anul acesta cea mai mare creştere a producţiei de vin din Uniunea Europeană, arată ultima prognoză a Comisiei Europene. Rămânem însă al şaselea producător dintre statele membre şi penultima ţară din punct de vedere al valorii exporturilor.

România va produce anul acesta 4,8 milioane de hectolitri de vin, cu 28% mai mult decât anul trecut şi cu 17% peste media ultimilor ani, arată ultima prognoză a Comisiei Europene. Este cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, având în vedere că restul Europei a avut condiţii meteorologice nefavorabile acestei culturi. Producţia totală a Europei este estimată la 165,6 milioane de hl cu 4,3% sub producţia din 2015 şi cu 1% sub media ultimilor cinci ani.

Spre exemplu, cel mai mare producător din UE, Italia, ar putea pierde 2% din producţie faţă de anul trecut, ajungând la 50 de milioane de hl, iar Franţa, al doilea cel mai mare producător, va avea o producţie de numai 42,9 de milioane de hl, cu 10% sub producţia din 2015. De altfel, cu excepţia României, singurul stat a cărui producţie de vin va creşte (plus 22%) este Croaţia, care va ajunge la 843.000 de hl.

Suntem al şaselea producător european

Recordul de anul acesta nu va reuşi însă să schimbe poziţia României în clasamentul celor mai mari producători de vin din Europa. Ca şi anul trecut, rămânem pe poziţia a şasea după Italia, Franţa, Spania, Germania şi Portugalia. Anul trecut, din datele Ministerului Agriculturii, România a produs 3,6 milioane de hectrolitri pe aproximativ 178.300 de hectare, suprafaţa în scădere începând cu 2012 când s-au cultivat în jur de 183.100 de hectare.

De asemenea, România rămâne pe ultima poziţia în clasamentul exportatorilor din vin (comerţ intracomunitar plus expor către ţări terţe) cu 4% din total producţie, înaintea Maltei care vinde peste graniţe 1% din ceea ce produce. Cei mai mari exportatori raportat la producţia naţională sunt Franţa (56% din producţie), Bulgaria (53%) şi Portugalia (47%).

Sursa  http://www.economica.net/record-romanesc-pe-piata-vinului-vom-avea-cea-mai-mare-crestere-a-productiei-din-ue_125726.html#ixzz4KxNm5gx3

loading...
Loading...

Citește și

Pericol de EXPLOZIE la un DEPOZIT DE MUNIȚIE din centrul Tg-Jiului. Vezi ce au descoperit inspectorii ITM!

”Inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul securității și sănătății în muncă din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *