sâmbătă , 21 aprilie 2018 - 18:44

Regal de muzică galeză și irlandeză la Târgu-Jiu și Hurezani

Festivalul Internațional „Zilele Arados“ se va desfășura, în premieră, între 18-23 septembrie, la Târgu Jiu și Plopu (comuna Hurezani). Zece invitați din Polonia, Maria Britanie și Franța vor participa la acest festival.
Festivalul este organizat de Asociația cultural-literară „Arados“, din care face parte Emilia Ivancu, lector de Limba și literatura română la Universitatea din Poznan, Polonia. Aceasta a copilărit la bunicii ei din satul Plopu, tocmai de aceea festivalul va avea loc și aici. În județul Gorj vor ajunge și ceilalți doi membri fondatori ai asociației, un cadru didactic polonez și un poet și muzician galez. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile la Târgu-Jiu și pe parcursul a trei zile la Hurezani. În cadrul festivalului va avea loc un concert de muzică celtică și poezie româno-celtică la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“. „Sunt membru fondator al unei asociații cultural-literare care, neoficial, funcționează de șapte ani de zile cu trei membri. Pe lângă mine, din asociație mai face parte un coleg polonez, care vorbește Limba română, și este coleg de catedră cu mine, dar și Diarmuid Johnson, un muzician și poet galezo-irlandez. Împreună cu ei am înființat această asociație de poezie, care de anul acesta funcționează oficial și în România. O să deschidem un festival de poezie, ateliere de limbă și cultură polonă, galeză și irlandeză, dar și ateliere de traducere și etnografice“, a precizat Emilia Ivancu.

Calendarul festivalului

Târgujienii interesați de arta și cultura galeză sunt așteptați să participe la aceste manifestări. „O să avem la deschidere două ateliere de limbă și cultură cu elevi ai liceelor din Târgu-Jiu, după care în seara zilei de 18 septembrie va fi o gală de poezie cu poeți locali și străini, care va fi, mai degrabă, un fel de întâlnire de cunoaștere. A doua zi o să se desfășoare un spectacol care poartă marca „Arados“, noi pictăm lumea în cuvinte, susținut de către un muzician extraordinar, o violonistă de muzică tradițională irlandeză, care alături de Diarmuid Johnson, va cânta la instrumente celtice, iar poeziile vor fi interpretate de mine și de Diarmuid în română, galeză și irlandeză. La Plopu o să organizăm pentru elevii de la școala din Hurezani ateliere de limbă și cultură, pentru ca aceștia să cunoască și alte spații culturale, dar cu vorbitori nativi din acele spații, dar și vorbitori de limba română“, a spus Emilia Ivancu.


loading...
Loading...

Citește și

Încă o minivacanță pentru ANGAJAȚI!

Ziua de luni, 30 aprilie, a fost declarată prin OUG zi liberă pentru salariaţii din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *