Regenerabilii, în CRIZĂ! E așteptată o nouă schemă de sprijin

eoliene

Soarta producătorilor de energie din surse regenerabile pare pecetluită: faliment. Aceasta, dacă nu se modifică legislaţia aplicabilă în domeniu. Conform reprezentanţilor statului, la sfârşitul lunii vor avea loc întâlniri la Bruxelles pentru a se modifica schema de sprijin pentru energia verde.
Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie (E-SRE) a fost modificată în numeroase rânduri şi, dacă, la un moment dat, era cea mai atractivă schemă din Europa, în prezent investitorii nu au cum să-şi recupereze investiţiile, relatează Focus Energetic.

Cerință: reducerea emisiilor cu 20%

Dacă în anul 2011, când a intrat în vigoare Legea 220/2008, în România s-au instalat circa 800 MW în surse regenerabile, în anul 2012 SRE ajunseseră la 2.300 MW instalaţi, în 2013 – la 4.400 MW instalaţi, pentru ca, în ultimii doi ani (2015 şi 2016) instalările să fie absolut nesemnificative – doar câteva zeci de MW. Subvenţia pentru regenerabile se realizează prin certificate verzi şi cote de consum. Ambele „variabile” au fost modificate de-a lungul timpului. De remarcat, directivele comunitare cer ca, până în anul 2020, să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20%, să crească eficienţa energetică cu 20%, iar sursele regenerabile să reprezinte 20% din consumul de energie. „Guvernul Cioloș dorește să se așeze echilibrul în sectorul regenerabilelor. Sper să avem luni (n.r. – 26 septembrie) versiunea finală a studiului privind sectorul regenerabilelor, realizat de un consultant independent din Marea Britanie. Ne-am propus ca la finele săptămânii viitoare să avem un draft al Ordonanței de Urgență, care modifică Legea 220/2008. Vineri (n.r. – 30 septembrie) voi avea discuții cu reprezentanții Digi Competition şi DG Energy, să vedem cu se poate modifica schema de sprijin”, a anunţat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei la conferința „Ziua Energiei Brașov – ediția a 9-a”, organizată de REPOM și TTM, mai arată publicația.
Măsuri

Printre măsurile avute în vedere se numără un grad de absorbție a certificatelor verzi (CV) la 90%, iar impozitul pe profit să se plătească în momentul comercializării certificatelor verzi. De altfel, Corina Popescu a anunţat că se poartă discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor pentru a accepta noua formulă de impozitare. De asemenea, reprezentantul Ministerului Energiei a declarat că se doreşte ca recuperarea certificatelor amânate nu se va mai facă în funcţie de tehnologie, ci toate vor începe să se returneze începând cu 1 ianuarie 2018. Tot începând cu 1 ianuarie 2018, toată lumea va trebui să suporte dezechilibrele pe care le provoacă în Sistemul Energetic Naţional (SEN). Pe de altă parte, aceasta a spus că nu a fost agreată măsura propusă de asociațiile din domeniu, de eliminare a perioadei de valabilitate a certificatelor verzi. „Fără această perioadă de valabilitate, CV ar putea fi utilizate ca titluri de valoare”, a explicat Corina Popescu. „Încercăm să găsim un balans între investitorii în E-SRE, dar fără să punem un efort suplimentar pe consumator, care nu trebuie să se sperie și să spună «O să ni se dubleze factura». Dorința noastră este să găsim acel echilibru în așa fel încât să nu fie impactat consumatorul final sau impactul să fie minor, nu așa cum s-a dorit în momentul în care s-a definit schema finală, cu un număr foarte mare de certificate verzi. Este necesară această modificare a legislaţiei, mai ales că anul viitor este obligatoriu să realizăm Planul Naţional integrat energie – schimbări climatice”, a mai spus Corina Popescu.

Acțiune în forță

Prezent la „Ziua energiei Brașov”, Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, a fost de acord cu „regenerabilii”. „Absolut pe nedrept, ați trecut prin această suferinţă (n.r. – de reducere drastic a schemei de sprijin), ați fost încrezători în mesajul dat de România în 2008, că sprijină sectorul regenerabilelor. Ați decis să investiți în baza unei legi clare, dar ulterior au început greșelile. Vestea bună este că domeniul regenerabilelor este preferat, din punct de vedere strategic, la nivel mondial. Energia, astăzi, trebuie gândită ca și cum ar fi reinventată. Suntem aruncați într-o revoluție energetică. Energia regenerabilă face parte din planul definit de UE”, a declarat Iancu, subliniind că „fără un cadru legal clar și aprobat rapid, România nu poate crea un mediu prielnic pentru investiții”. În acest context, el a făcut referire la o acțiune în forță în sprijinul producătorilor în sectorul regenerabilelor, o adresă semnată de 8 ambasadori fiind transmisă Guvernului, ca un semnal de alarmă cu privire la încrederea investitorilor în mediul de afaceri românesc.

A.C.
loading...
Loading...

Citește și

Valoarea fierului sustras din incinta Carierei Lupoaia! Prejudiciul de aproape 100.000 de lei, plătit cu funcția doar de un CFL-ist

Fierul scos, luna trecută, din galeriile fostei Mine Roșiuța, adus la suprafață de angajații de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.