RESTRUCTURARE și EFICIENTIZARE: CEO are VIAȚĂ până la retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

termo

Ministerul Energiei a lansat spre dezbatere proiectul Strategiei Energetice a României 2016 – 2030. Strategia propune, în intervalul amintit, o creştere cu 50% a preţului la energia electrică, o dublare a ponderii energiei nucleare şi o scădere a capacităţilor pe gaze şi cărbune. „Cărbunele este o componentă de bază a mixului energetic, fiind un pilon al securității energetice naționale. În perioadele meteorologice extreme, vara și iarna, cărbunele acoperă o treime din necesarul de energie electrică” (din Strategia energetică).

Rezerve

În documentul ministerului se arată: România dispune de rezerve totale de 12,6 mld t lignit, cu o putere calorifică medie de 1800 kcal/kg, concentrate geografic în Bazinul Minier Oltenia. Zăcămintele în exploatare totalizează 986 mil t. Producția anuală de lignit a scăzut de la 31,6 mil t în 2012 la 22,1 mil t în 2015, situându-se pe locul șase în UE – după Germania, Polonia, Grecia, Republica Cehă și Bulgaria. Rezervele de huilă, concentrate în bazinul carbonifer al Văii Jiului, totalizează 2,2 mld t, din care 592 mil t se află în perimetre exploatate. Puterea calorifică a huilei românești este de 3650 kcal/kg. Producția de huilă, în 2015, a fost 1,29 mil t, în scădere de la 1,87 mil t în 2012”.

Companiile, aduse în sapă de lemn

Ambele companii naționale producătoare de cărbune se află într-o situație economică critică. Producătorul de huilă, Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvență, fiind amenințat de faliment. Producătorul de lignit, Complexul Energetic Oltenia, este în curs de implementare a unui plan de restructurare și de modernizare tehnologică, în vederea eficientizării activității.
„Pentru a-şi păstra locul în mixul energiei electrice, grupurile pe bază de lignit ale CEO trebuie să scadă cât mai mult costul lignitului. Noi capacităţi pe bază de lignit trebuie să aibă parametri supra-critici, eficienţă ridicată, flexibilitate în operare şi emisii specifice de GES scăzute. Grupurile existente rămân necesare cel puţin până la finalizarea cu succes a lucrărilor de retehnologizare a Unităţii 1 de la Cernavodă” se mai arată în documentul ministerului.

loading...
Loading...

Citește și

Mafioții de pe Centura Tg-Jiului AU DISPĂRUT! Italienii, obligați să le plătească sume importante afaceriștilor țepuiți. Varianta de ocolire, ÎN AER!

Italienii acuzați, în toamna anului trecut, că au țepuit mai multe firme din Gorj și …

Un comentariu

  1. Ministrul asta al energiei sa l ia draq de corupt ca si labagii ce l asculta …cum plm Grecia functioneaza bn ms pe carbune in mare parte fara desurfurare si vad k la ei se poate si la noi ce plm o sa se aleaga???…. prostind multimea care tot tace de frica…ba nu va mai urmariti ma” interesul fiecare ca in maxim 5 ani o sa va uitati dupa avioane ca fum nu o sa mai iese la Termocentrale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.