Români din Ucraina, Ungaria și Republica Moldova, premiați de CJ

tabara-Mitropolie-CJ-GORJ-(2)
Mănăstirea Tismana a găzduit în perioada 27 august – 2 septembrie cea de a doua serie a taberei internaţionale „Matrice culturală şi spirituală românească”. Întâlnirea, aflată la prima ediţie, adună mai mulţi tineri din regiunile istorice învecinate ţării noastre, fiind rodul unui frumos parteneriat între Arhiepiscopia Craiovei şi Institutul Cultural Român (ICR).

tabara-Mitropolie-CJ-GORJ-(3)

În perioada 27 august – 2 septembrie, la Mănăstirea Tismana, a avut loc ultima serie a taberei „Matrice culturală şi spirituală românească”. Zeci de elevi români din Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria au fost găzduiți la Mănăstirea Tismana și au învățat despre obiceiurile și tradițiile populare ale Gorjului, au purtat discuții pe teme de cultură și spiritualitate. Potrivit organizatorilor, au fost puse în evidență atât aspectele generale, cât şi cele specifice ale zonei Tismana și a fost continuată seria de ateliere de meșteșuguri tradiționale susținute de Filomena Tiştere. Meșterul popular Filomela Tiștere este specialistă în țesături populare și le-a arătat tinerilor cum se lucrează la războiul de țesut.
„Proiectul reunește reprezentanți ai generației tinere de români care locuiesc în comunitățile istorice din vecinătatea României: din Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria, oferindu-le prilejul de a cunoaşte locuri, valori și personalităţi ale culturii române. Tabăra are ca obiectiv pregătirea culturală și dezvoltarea personală a tinerilor români aflați dincolo de granițele țării prin prezentarea unor modele istorice și lingvistice româneşti, de etnologie și folclor, de management cultural, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi artistice”, au spus reprezentanții Institutului Cultural Român (ICR).

Diplome din partea CJ Gorj

tabara-Mitropolie-CJ-GORJ-(4)

Joi, în cadrul unei ceremonii de închidere a taberei, la sediul Consiliului Județean Gorj au avut loc o serie de discuții legate de zilele petrecute de oaspeți la Tismana. „Ne-am simțit minunat aici. Este o primă ediție și a fost de succes și sperăm să avem parte în continuare de sprijinul Mitropoliei Olteniei și al CJ Gorj. Ideea acestui proiect s-a născut din cele două teme fundamentale ale acestui an: 140 de Constantin Brâncuși și Anul Brâncuși și alături de frumoasa inițiativă a Mitropoliei Olteniei-an al tineretului creștin ortodox. Cele două aspecte au ținut împreună poporul român: spiritualitatea și cultura! Au venit frații noștri la noi și sper că pentru toți participanții a fost un eveniment fericit și mulțumim tuturor. Să ne vedem cu gânduri bune”, a spus Flori Roșianu de la ICR. „Ne-am simțit foarte bine, au fost momente emoționante și am învățat multe lucruri noi. Vă mulțumim!”, a spus reprezentantul grupului din Ucraina. „

Dedicate lui Brâncuși

Programul se încadrează în strategia anuală a ICR de promovare a „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuși”, fiind de asemenea prilejuit de declararea anului 2016 drept „An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin orthodox”, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.loading...
Loading...

Citește și

Zilele comunei Vladimir

In data de 27 mai 2018 va avea loc ,,Ziua Comunei Vladimir’’, prima editie si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *