Ruda săracă

mihaela-horvathUniunea Europeană obligă România să semneze acordul de liber-schimb între UE și Canada. Deci, România trebuie doar să dea tainul, fără să aibă vreun drept. Știrea a apărut ieri în presa centrală sub titlul de mega-scandal internațional în care se ne aflăm noi, Bulgaria și Belgia. Reprezentanții noștri și ai Bulgariei au cerut vize, fiindcă suntem europeni și am vrea tratament egal, condiționând astfel semnarea acelui tratat.

Ce a făcut UE? Păi, enervată de „tupeul” României și al Bulgariei, Uniunea Europeană a dat țărilor termen până la summitul de vineri să aprobe acordul.

Este o dovadă că suntem percepuți ca cetățeni de mâna a treia, chiar dacă, de exemplu, medicii noștri îi tratează pe bolnavii lor, cu mare har, dedicație și profesionalism. Tinerii noștri sunt ademeniți peste hotare pentru mintea lor strălucită și, în general, românii sunt poate printre cei mai buni meseriași în UE, dar plătiți cel mai prost. Poate că aici e problema, muncitorii români nu au tupeu de european să ceară să fie plătiți mai bine, dar asta e altă poveste.

Suntem tratați în Europa ca ruda săracă, și chiar mai rău. În drum spre Craiova, luăm în mașină două tinere, până la Radovan. Glumim pe tema „miresei fantomă”, ce apare de vreo 50 de ani, nălucă, în drumul șoferilor. Ne amuzăm, până când una din fete începe să ne povestească de peripeția ei din Belgia. Nu are nici 17 ani. A fost la mama ei (am înțeles că părinții erau divorțați), infirmieră în Belgia. Femeia câștigă 2.000 de euro lunar, dar aproape jumătate dă pe chirie. În fine, fata ne povestește că a fost și la școală acolo. Dar, ceea ce ne-a marcat a fost că, în Belgia, în locul din care venea adolescenta, românii sunt tratați extrem de rău. „Belgienii sunt foarte, foarte rasiști. Îmi vorbeau urât, mă trimiteau înapoi în țară…Foarte rău m-am simțit acolo. Prefer să stau o perioadă cu tati, acasă… O să mă întorc în Belgia, să muncesc, acolo unde muncește și mama…Aaa, cu musulmanii n-au nimic. Nu îi înjură, nu le spun nimic. Într-o zi, profesorii ne-au ținut în școală, ne-au adus mâncare și am stat ore bune acolo. Ne-au ținut pe toți în școală, spunându-ne să nu ne speriem. Lor le era frică de atentate…Am învățat flamanda, la școală…”.

Ce ar fi fost dacă Europa îi obliga pe canadieni să ne dea vize pentru că suntem membri UE și trebuie să avem un tratament egal?

Cred că ne-am fi simțit bine.


loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

Un comentariu

  1. Probabil sunt mai de modă veche și prea puțin pragmatic, dar mie poziția României și o eventuală cedare a Canadei îmi lasă un gust amar față de politica asta. Sigur că nu trebuie să votăm după cum ridică merkelii degetul dar trebuie să ne justificăm refuzul cu motive ce țin de eficienta, legalitatea și oportunitatea proiectului(acordul de liber schimb) și nu să șantajăm pentru a ne ascunde incapacitatea de a îndeplini condițiile de ridicare a vizelor sau inabilitatea de negociere. Este ca și cum un consilier local ar spune că nu-i votează un proiect primarului, nu pentru că nu ar fi corect proiectul ci pentru că nu i-a angajat contabilă fiica, chiar dacă ea nu avea această calificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *