Salariile nu vor mai fi blocate de bănci pe card în caz de executare

Salariile pe care le primiți pe card nu vor mai putea fi poprite de bănci. Datoriile pentru care au fost emise titluri obligatorii urmează să fie reținute la angajator. În acest sens este o propunere legislativă care va fi discutată în toamnă în Parlament.

 Propunerea legislativă este de trei ani în Parlament și vine ca reacție la faptul că, prin blocarea conturilor, sunt executate toate veniturile unei familii, deși legea interzice acest lucru. Autorii legii subliniază că este nevoie de o reglementare clară a modului în care poate fi efectuată poprirea veniturilor persoanelor fizice, ca urmare a titlurilor executorii, puse în aplicare de birourile executorilor judecătorești, potrivit profit.ro. În prezent, birourile judecătorești trimit formalitățile de executare silită atât angajatorului, cât și băncilor la care angajatul își are deschis contul bancar în care încasează veniturile obținute din raportul contractual de muncă. Astfel, se ajunge la situația în care este poprit în totalitate salariul unui angajat.

Modalitatea de executare în care unui angajat îi este oprit întreg salariul prin executare silită contravine articolului 169 din Codul Muncii care prevede că reținerile din salariu trebuie să țină cont în primul rând de obligațiile de întreținere, apoi de contribuțiile și impozitele datorate către stat și eventuale daune cauzate proprietății publice prin fapte ilicite și abia, în ce din urmă, de acoperirea altor datorii. În concluzie, Codul Muncii prevede că reținerile din salariu cumulate nu pot depăși în fiecare lunaă jumătate din salariul net.

loading...
Loading...

Citește și

Prins la volan cu permisul suspendat!

La data de 19 aprilie a.c., polițiști din cadrul Poliţiei Oraş Tg-Cărbuneşti au depistat în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *