Sănătatea ta: Fii atent la mâini ca să ştii ce boli ai

sanatate.

Te-ai gândit vreodată că mâinile pot spune foarte multe despre sănătatea ta? Fii atent la ele şi vei putea descoperi semne timpurii ale unor boli care pot pune în pericol sănătatea ta. Vei afla cum stai cu circulaţia sangvină, cu tiroida, cu anemia etc. Iată 6 indicii importante pe care mâinile ţi le arată în legătură cu sănătatea ta.
Palmele roşiatice pot ridica un semn de întrebare despre sănătatea ta

Pe termen scurt nu arată nimic important: fie ai spălat de mână, ai grădinărit sau ai întreprins alte astfel de activităţi obositoare pentru mâinile tale. Dar dacă palmele rămân roşii pentru mai mult timp (şi nu eşti gravidă), motivul poate fi o afecţiune a ficatului: ciroză sau grăsime la ficat. Asta se întâmplă pentru că ficatul nu mai funcţionează corect şi nu mai este capabil să cureţe sângele. Astfel este un exces de hormoni în sânge şi vasele de pe mâini se dilată, devenind vizibile prin piele. Fii atent şi la alte semne prevestitoare de afecţiuni ale ficatului: picioare umflate, vene proeminente pe piept şi abdomen, oboseală. Spune-i doctorului aceste îngrijorări şi el va şti ce analize să îţi facă şi cum să te ajute.

Lungimea degetelor spune multe despre sănătatea ta

Comparaţia lungimii degetelor poate să îţi spună foarte multe despre probabilitatea de a avea anumite afecţiuni. De obicei, la bărbaţi, inelarul este mai lung decât arătătorul; la femei este invers. Femeile care au inelarul mai lung decât arătătorul au şanse duble să sufere de osteoartrită, demonstrează un studiu din 2008.  Degetul arătător lung poate fi asociat cu cancerul de sân la femei, în timp ce bărbaţii ce au degetul arătător lung au un risc mai scăzut de a face cancer de prostată. Legătura dintre degete şi aceasta afecţiune foarte gravă nu a fost clar stabilită, dar este important să ştii la ce risc eşti supus şi să faci periodic testări şi analize.

Degetele umflate spun că trebuie să te îngrijorezi pentru sănătatea ta

Dacă mănânci prea sărat sau abia ai zburat cu avionul, acest efect este normal. Însă, dacă  nu faci exces de sare sau nu ştii alte motive pentru care ai degetele umflate, acest simptom poate arăta hipotiroidism. Când tiroida nu este activă, nu produce destui hormoni care să îţi regleze metabolismul şi să ajute la buna funcţionare a organismului tău. Astfel, reţii apă. Asta se întâmplă în primul rând la degete, se umflă şi îţi este greu să le îndoi. Întreabă-ţi doctorul dacă e motiv de îngrijorare şi dacă e cazul să faci analize de sânge pentru a determina prezența hormonilor secretaţi de tiroidă.

Unghiile  albe te avertizează că, pentru sănătatea ta, ai nevoie de fier

Când apeşi pe unghie uşor, ar trebui să se albească, dar când îi dai drumul, să revină la culoarea roz. Dacă unghiile tale rămân albe mai mult de un minut, poate fi semn de anemie. Deficienţa de fier determină împuţinarea celulelor roşii din sânge. Netratată, deficienţa de fier poate determina şi încovoierea unghiilor. Adaugă la alimentaţia ta mai multă carne roşie, spanac şi alte legume cu frunze verzi, alune şi chiar şi un supliment alimentar cu fier, dacă medicul ţi-l recomandă. Nu uita să iei şi vitamina C, care ajută la absorbţia fierului în organism.

Liniile fine roşii sub unghii spun că, pentru sănătatea ta, ar trebui să-ţi faci nişte analize

Ele sunt de-a lungul unghiei în sensul de creştere, arată ca şi cum ai avea o aşchie sub unghie, şi pot arăta infecţii în sânge sau la inimă. Ele sunt de fapt nişte mici cheaguri ce înfunda aceste capilare mici de sub unghii. De cele mai multe ori apar din cauza unei infecţii a valvelor inimii numită endocardita bacterială. Dacă ai aceste pete dar nu ai probleme cu inima, nu e cazul să te îngrijorezi, pot avea totuşi şi alte cauze. Dacă ai febră, spune-i doctorului tău aceste simptome şi el va continua cu analizele şi tratamentul oportun situaţiei tale.

Degetele învineţite te avertizează că circulaţia sângelui este o problemă pentru sănătatea ta

Dacă vârfurile degetelor tale sunt albastre sau vineţii şi amorţite, poate fi un semn de o afecţiune circulatorie cunoscută sub denumirea „Sindromul Raynaud”. Acest sindrom determină apariţia spasmelor în vasele de sânge şi în artere. Arterele subţiate limitează fluxul sangvin la mâini şi la degete. Astfel ai mereu mâinile reci, degetele amorţite colorate puţin albăstrui. Este o problemă mai comună decât crezi: între 5% şi 10% dintre persoane suferă de ea şi este mai întâlnită la femei. Schimbările bruşte de temperatură pot determina un atac al bolii, deci ai grijă la acest aspect. Nu manipula gheaţă şi tine mereu mănuşi la îndemână. Nu ignoră simptomele; în timp, boala Raynaud poate să îţi afecteze iremediabil ţesuturile. Ai grijă la stilul tău de viaţă, nu mai fuma, renunţă la cafea şi la cola fă cât mai multe exerciţii și aerobic pentru a îţi pune sângele în mişcare.

Sfatulparintilor.ro

loading...
Loading...

Citește și

Dieta de 3 zile. Slăbești până la 5 kilograme fără să te înfometezi

Mai sunt câteva zile până la vacanță și vrei să arăți impecabil în costumul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.