Sancţiunile ANAF ar putea fi anulate

Inspectorii ANAF vor fi obligați să asigure firmelor nu doar posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere cu privire la faptele constatate de aceștia, ci să ofere și consiliere în remedierea eventualelor nereguli. În lipsa acestei consilieri și a unei termen de remediere, de maximum 10 zile, sancțiunile dispuse vor fi anulate.

Conform legislației actuale, înaintea unei decizii în cazul unui control, organul fiscal este obligat să asigure posibilitatea exprimării punctului de vedere cu privire la faptele și împrejurările relevante în luarea deciziei.

Mai mult, excepția lipsei audierii poate fi invocată de contribuabil în formularea contestației cu privire la sancțiunea dispusă de inspectorul ANAF.

 Un proiect de lege intrat recent în discuția Parlamentului, propune ca pe, lângă audiere, inspectorii fiscali să ofere firmelor și consiliere în vederea remedierii neregulilor constatate cu prilejul diverselor controale.

“Colectarea taxelor și impozitelor la bugetul general consolidat, de către organele fiscale, trebuie să se facă urmând principiul preventiv, nu punitiv. Toate autoritățile statului trebuie să aibă un rol de consiliere și de ajutor, nu să pună piedici pentru fiecare antreprenor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit acesteia, rolul preventiv, de consiliere, al organelor fiscale este prezent în legislația mai multor state europene.

loading...
Loading...

Citește și

Galerie FOTO! Unde se află autorităţile din Gorj, astăzi!

Inspectoratul de Poliție Județean Gorj participă, alături de Instituția Prefectului, ISU și IJJ, Consiliul Județean …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *