Sărăcia, bat-o vina!

Am asistat, zilele trecute, la o scenă ce m-a întristat peste măsură: eram la o terasă în centrul orasului, încercând o hidratare corespunzătoare. La un moment dat, pe lângă mesele pline cu oameni, a trecut o doamnă ajunsă la o vârstă. Subit, femeia s-a aplecat și a încercat să ia ceva de jos. Absolut fără să realizez ce se petrece, am început să urmăresc mai atent lucrurile. Doamna respectivă se chinuia să culeagă de jos… o monedă de 50 de bani. A dat scaunul într-o parte, a luat-o, a șters-o de haină și a băgat-o apoi în buzunar.

Nu-s cel mai sensibil om din lume. Uneori sunt chiar miserupist 100%, dar întreaga scenă m-a făcut să mă gândesc ce nedreaptă e viața asta și, mai mult de atât, ce injustă e societatea românească. Clamăm legi ale solidarității sociale, dar nu mulți fură/au furat ca „lorzii sistemului”. Vrem egalitate, dar uităm că nu băgăm în stomac aceeași mâncare, că nu dormim în aceleași paturi/case, că nu ne relaxăm în aceleași locuri etc.

Sărăcia este ceva umilitor, fără discuție. Atât de aiurea e sărăcia încât multă lume o ascunde în spatele unor aparențe. Doamna respectivă a ridicat moneda fără să se simtă cumva umilită. Gestul ei, deși aparent degradant pentru ea, a fost făcut de o normalitate șocantă. Nimic din atitudinea ei nu arăta că se simte încurcată. Ceea ce m-a condus la concluzia că și-a acceptat situația cu mult timp în urmă și-și poartă cu demnitate sărăcia. Treaba asta mi-a acutizat tristețea… Citisem pe fața ei satisfacția omului fără vreun ban, care experimentează trăiri pozitive.

Să ajungi în starea asta este rușinos nu pentru omul în sine, ci pentru o societate absolut jegoasă, în care diferențele între bogați și săraci sunt mari cât Groapa Marianelor. Sau cât e distanța de la Pământ la Soare…

Dacă un astfel de om fură 50 de lei pentru hrana personală, face pușcărie și e umilit. Dar când „băeții” fură deștept, îi divinizăm, le căutăm scuze, considerăm că e firesc să ia cu suspendare etc.

Tare de tot, corect? Scriind azi despre asta, iar m-am întristat…

loading...
Loading...

Citește și

Mișu… și tineretul pizdificat al PSD

La PSD e mare frăsuială: Mișu face eforturi disperate să legitimeze ”tandemul” în partid. Nu …

3 comentarii

  1. Nu ma dau banii afara din casa , nu sunt nici sarac … Am un loc de munca decent si lunar imi intra salariul pe card . Dar daca vad , nu 50 , ci chiar 5 bani pe jos , ma aplec si ii iau ! Fara sa ma simt umilit sau rusinat ! Fara satisfactie pe chip ! Pur si simplu …

    • Fără discuție mulți fac asta. Eu le consider chiar noroc și le pun deoparte. Vorba englezului: „Finders keepers”. Dar… în situația pe care am descris-o senzația a fost altfel. Așa am simțit-o eu. Și nu cred o secundă că m-am înșelat. Nu am avut intenția, în materialul de azi, să aduc vreo ofensă cuiva.

  2. Fiecare interpreteaza in felul lui,dar un lucru e absolut sigur:cu cat iti insusesti ceva ce nu iti apartine, in cantitate mica, infima cu atat risti sa primesti o pedeapsa exemplara!Cei care delapideaza la scara mare,au legi de ii protejeaza,televiziuni de ii apara!O societate condusa de oameni pe care ii meritam din plin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *