Scări pentru reptile şi treceri pentru animale pe Defileul Jiului

defileul-jiului

Parcul Naţional „Defileul Jiului” obligă constructorul care modernizează Drumul Naţional 66 ce leagă judeţul Gorj de Hunedoara să construiască trepte şi scări speciale pentru animalele din zonă, în caz contrar, nu va semna recepţia lucrărilor. Directorul parcului a afirmat că realizarea acestor treceri sunt necesare pentru evitarea accidentelor.

„Animalele traversează, pe aceste treceri, Drumul Naţional 66 spre apă. Se constatată că trecerea este făcută de animale, şi nu de oameni. Îşi fac singure drum, interacţionând cu şoseauna naţională.. Este bine să se creeze condiţii pentru evitarea de accidente şi pentru siguranţa traficului. Trebuie asigurate condiţii pentru trecerea animnalelor, pentru că sunt o valoarea în Parcul Naţional Defileul Jiulu şi desemnează biodiversitatea în Defileul Jiului“, a precizat Marin Şerban, director la Parcul Naţional Defileul Jiului.

Râul, singura sursă de apă

Biologul Parcului Naţional „Defileul Jiului”, Felicia Sucea, susţine, de asemenea că spaţiile pentru trecerea animalelor trebuie realizate pentru ca acestea să poată ajunge la apă. „Animalele mari, porci mistreţi, cerbi, căprior, traversează drumul pentru a ajunge la sursa de apă de la Jiu. Specialiştii au recomandat că în zonele unde trebuie montate să existe o distanţă, de 80-100 de centimetri, ca să permită trecerea printre cei doi parapeţi. Este necesar pentru a se asigura conectivitatea între cele două zone ale Parcului Naţional. În verile secetoase, Jiul este singura sursă de apă şi Jiul este o portiţă de trecere spre celălalt versant. Parapetele reprezintă un obstacol în calea animalelor“.

„Căprioara are paraşută să ajungă la Jiu?”

Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu jiu susţine că aceste cerinţe nu erau prevăzute în proiect. „Parapetul montat împiedică dezvoltarea faunei, că nu poate să vină căprioara din vârful muntelui şi să bea apa din Jiu. Parapetul este montat acolo unde este o diferenţă de 7-8 metri între drum şi Jiu. Păi, căprioara are paraşută să ajungă la Jiu? Sunt zone unde există trecători şi panta este mult mai lină spre Jiu. Să ne lase cei din ONG-uri să ne facem treaba. Eu am luat-o ca pe o glumă când au spus să facem trepte pentru căprioare şi un plan înclinat pentru vipere. Păi vipera merge pe o cărare făcută de om. Ea se deplasează în locuri cât mai sălbatice. Nu vom da parapeţii la o parte. Nu modificăm proiectul pentru că ar înseamna să fim duşi de acasă. Nu erau aceste cerinţe în proiect“, a declarat Ion Tudor.

loading...
Loading...

Citește și

Vezi ce evenimente au loc la Padeș și la Tismana!

În zilele de 30 şi 31 mai 2018, începând cu ora 16: 00, Agenţia pentru …

Un comentariu

  1. Daca o mai freaca mult nici dracu’ nu mai trece pe defileul nostru. FACETI DRUMUL BUN DE CIRCULAT SI APOI VEDTI CE FACETI CU CAPRIOARELE!!! Platim toti o gramada de bani pentru prostia unora si ne ducem pe p….!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *