Școală Internațională pentru Artă la Mușetești, Sadu și Peștișani

biblioteca

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, în parteneriat cu Clusterul Inter-Regional pentru Industrii Culturale „Țara Litua”, Academia Internațională „Mihai Eminescu” și Centrul Internațional pentru Artă și Creație Constantin Brâncuși organizează Școala Internațională pentru Artă „Reflecții ale moștenirii culturale în arta lui Constantin Brâncuși”, manifestare care va avea loc in perioada 20-30 iulie, în localitățile Craiova, Mușetești, Peștișani, Bumbești-Jiu, Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin.

În cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” a avut loc, joi, deschiderea oficială a școlii Internaționale pentru Artă. Atașăm agenda primei zile a evenimentului. „Inițiativa organizării unei întâlniri tematice, a unei veritabile Școli de Vară, așa cum, în mod inspirat, am numit acest demers cultural, este o acțiune pe care am dezvoltat-o în direcția promovării culturii. Cu atât mai mult cu cât anul 2016 este anul Constantin Brâncuși, iar valoarea intrinsecă a operei marelui artist, în particular, dar și nevoia de cunoaștere, protejare și promovare a ansamblului de manifestări și realizări culturale de pe întreg arealul locuit de români, în general, merită o atenție sporită și un efort susținut. Deși constatăm cu toții existența unui vid periculos în această direcție, o neimplicare civică dăunătoare care se alătură valului de ignoranță care tinde să acopere cele mai multe dintre valorile și realizările noastre culturale cu certă și validată valoare universală, sperăm ca prin inițiativa noastră să formulăm un răspuns și o modalitate clară de acțiune în contra curentului de negare, obliterare sau relativizare culturală”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Sprijinul CJ Gorj

În același context, prof.univ.dr. Ion Deaconescu, președintele Școlii Internaționale pentru Artă, a declarat pentru Agerpres că „astăzi, din nefericire, mai există personaje înfuriate pe destinul celor care au făcut istorie ieri. Tradiția nu ne trădează niciodată, trădează doar cei care vorbesc în numele acesteia, ajunși peste noapte genii involuntare și ficționare. Or, în această Europă fără frontiere, dar bântuită de fantasme și conflicte, se mai poate vorbi de spiritualitate românească, când unii dintre contemporanii noștri au devenit zidari și ridică în propria țară zid după zid. Orgoliul trezește întotdeauna obstacole, iar orizontul visare continuă”. Acesta este motivul organizării Școlii Internaționale pentru Artă. „Prin organizarea primei ediții a școlii Internaționale pentru Artă, Doljul își asumă un rol inovator în a redefini politicile culturale într-un spațiu cultural care nu cunoaște granițe administrative. Anul acesta, Brâncuși este pretextul unei Oltenii culturale”, a adăugat arh. Mircea Dobrinescu, directorul școlii Internaționale pentru Artă. Școala Internațională pentru Artă este un proiect pilot al Clusterului Inter-Regional pentru Industrii Culturale ‚Tara Litua’ și își propune să promoveze arta și cultura locale. Anul acesta proiectul este dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși, contribuindu-se astfel la potențarea obiectivelor asumate de către autoritățile publice prin proiectul ‚Anul Brancuși’. Școala Internațională pentru Artă reunește tineri artiști alături de personalități ale lumii culturale din Moldova, Serbia, Italia și România. Proiectul se bucură de sprijinul Consiliului Județean Dolj, Consiliului Județean Gorj și al Primăriei Bumbești-Jiu.

loading...
Loading...

Citește și

Încă o minivacanță pentru ANGAJAȚI!

Ziua de luni, 30 aprilie, a fost declarată prin OUG zi liberă pentru salariaţii din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *