Se BAT pentru CONTRACTUL CEO de 600 de MILIOANE de lei!

– Fără şomaj tehnic la Roşia

cariera-miniera-cmk

Depozitul de cărbune aparţinând Carierei Roşia din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), aflat pe raza oraşului Rovinari, nu are în prezent autorizaţie de funcţionare, drept pentru care a fost închis. Dar, situaţia este calmă la Roşia, după cum spune directorul adjunct al unităţii, Lilel Chiţoran.

Demersuri pentru amenajarea unui nou depozit de cărbune în afara zonelor locuibile din jurul oraşului Rovinari au fost începute în urmă cu câteva luni, dar s-au blocat după ce una din firmele de profil a contestat licitaţia. Aceasta a fost organizată de CE Oltenia şi au participat Energomontaj Bucureşti şi o firmă din Târgu Jiu, Armeanca Prest Com SRL. De menţionat este că, încă din 2014, se vorbea despre construcţia unui nou depozit de cărbune pentru cariera Roşia, valoarea investiţiei fiind în jurul a 600 milioane lei, pe o perioadă de şase ani.

Ce spunea şeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie

antonieÎn urmă cu doi ani, Daniel Antonie vorbea despre necesitatea mutării depozitului de cărbune de la Rovinari: „Avem în derulare un program de conformare la normele de mediu până în 2015, care vizează mutarea depozitului actual de cărbune de lângă Rovinari. Prin noul amplasament al acestuia, sperăm să nu se mai ajungă la poluarea fonică şi cu pulberi. De la Rovinari vom muta depozitul spre Cariera Roşia, iar circuitul de benzi va duce spre termocentrală, încât odată realizat proiectul să se ajungă la îndeplinirea cerinţelor pe mediu. Trebuie adoptată soluţia cea mai bună, încât locuitorii acestui oraş să dispună de un mediu sănătos”, spunea acesta, în 2014.

Decizie

Iustin Ioniţă a condus cariera Roşia din septembrie anul trecut şi până la începutul lui 2016, când a fost numit director de sucursală Roşia-Rovinari. Postul de şef de carieră este neocupat, dar atribuţiile au fost preluate de adjunctul de la Roşia al acestuia, ing. Lilel Chiţoran. Întrebat despre situaţia din carieră în condiţiile în care depozitul aferent a fost închis, acesta a precizat: „Nu se mai transportă cărbune la depozit fiindcă activitatea a fost suspendată de APM, după cum se ştie. Utilajele au fost redirecţionate către steril şi s-a luat o decizie pentru a modifica fluxul tehnologic şi astfel putem alimenta direct fără a mai depune cărbune în depozit. Noi sperăm că se va rezolva problema, în sensul că s-au făcut demersurile necesare în instanţă. Decizia APM a fost contestată. Cauzele care au dus la această situaţie sunt lipsa banilor şi o legislaţie care nu ne apără ci ne încurcă…. Pe de altă parte, licitaţia cu privire la amenajarea unui nou depozit a fost contestată şi trebuie să aşteptăm 45 de zile ca să aflăm dacă procedura de licitaţie se va relua sau lucrarea va fi atribuită. Dacă nu mă înşel, contestaţia uneia dintre firmele înscrise la licitaţie a fost depusă pe 31 mai. Asta înseamnă că vom cunoaşte ce se va întâmpla cu privire la noul depozit de cărbune, abia în jurul datei de 15 iulie”.

Fără şomaj tehnic

De asemenea, întrebat dacă se poate pune problema trimiterii în şomaj tehnic a salariaţilor de la cariera Roşia, Lilel Chiţoran a mai precizat: „Câteva zile nu putem extrage cărbune până la modificarea fluxului tehnologic, dar nu există pericolul trimiterii salariaţilor în şomaj tehnic”.

loading...
Loading...

Citește și

Boza, într-o delegație alături de lideri sindicali! Se discută înstrăinarea unei bucăți din CE Oltenia

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, se află de marți la Brăila, alături …

2 comentarii

  1. Oferta noua! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat de oameni extrem de seriosi si care vor sa colaboreze cu noi urgent intr-o activitate part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri rapide de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: adrians.proiect@gmail.com

  2. In Rovinari carbune se extrage deprin anii1952-1953,ulterior s-au construit depozitele si Termocentrala iar blocurile urmau sa fie construite in Cilnicul Nou, lucru ce nu s-a intamplat. Cine se face vinovat? Ce ar fi sa mutam si Termocentrala] Organele judetene, Ministerul Energiei , Guvernul ar trbui sa se implice pentru alocarea fondurilor de la bugetul statului pentru construirea depozitului in alta locatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *