Șefi de la Drumuri și afaceristul Iordache, judecați pentru un prejudiciu de 10 milioane de euro, în dosarul „Transalpina”

transalpinax

Procurorii DNA i-au trimis, ieri, în judecată, pe cinci foști șefi din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova și pe patronul firmei Romstrade, Nelu Iordache, în dosarul ”Transalpina”.
Astfel, Adrian Lumezeanu, la data săvârșirii faptelor, director regional al DRDP Craiova, Doina Ilie, director economic, Mihaela Delia Nedelcu, șef Serviciu organizare și derulare achiziții Ion Emil Pană, consilier juridic și Florina Ivan, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv în cadrul Direcției, vor fi judecați de către magistrații Tribunalului București pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar omul de afaceri Nelu Iordache pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că cei cinci șefi din cadrul DRDP Craiova, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au semnat cu o societate reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordată de inculpata Iovan Florina.
În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări.
Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit.
În urma acestui demers infracțional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei. În același timp a fost obținut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina C.N.A.D.N.R., cât și în obținerea unui preț mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obținut dacă ar fi fost emise în lei. Până în acest moment, C.N.A.D.N.R. nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Iordache Nelu, Nedelcu Delia Mihaela și Lumezeanu Adrian.loading...
Loading...

Citește și

VIDEO: Zilele oraşului Târgu Jiu, întrerupte de ambulanță! De ce a trecut autospeciala prin mijlocul dansatorilor

Aproximativ 500 de elevi din Târgu-Jiu au participat, joi seara, la un flashmob organizat de …

Un comentariu

  1. ne asteptam la asa ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *