Șefii CEO vor DESECRETIZAREA contractelor!

termo-rovinari05

Propunerile de modificare a Legii nr.123/2012 vin în sprijinul tuturor producătorilor clasici de energie (hidro, nuclear, termo), arată CE Oltenia într-un comunicat de presă.

Astfel, CE Oltenia transmite că a susţinut propunerile de modificare din următoarele considerente: Siguranţă SEN –Vechea lege nu definea noţiunea de siguranţă a sistemului electroenergetic, iar propunerea de modificare se referă la obligativitatea operatorului de transport de a preciza care sunt producătorii de energie din România ce contribuie la menţinerea siguranţei sistemului, astfel încât să poată fi suplinită ieşirea din funcţie a oricărei capacităţi energetice, fără a fi deconectaţi consumatori de la reţea;

Precizarea rezervelor de combustibil

În vechea lege există o prevedere conform căreia producătorii trebuiau să deţină rezerve neprecizate de combustibil, iar actualele modificări propun că rezervele de combustibil să asigure îndeplinirea tuturor obligaţiilor contractuale.

Recunoaşterea serviciilor de sistem

Pentru a menţine capacităţi în rezervă, disponibile să acopere consumul ţării în orice situaţie, producătorii trebuie să primească banii necesari acoperirii cheltuielilor fixe impuse de această cerinţă. Solicitarea de a fi recunoscute şi plătite serviciile de sistem va contribui la creşterea veniturilor realizate de toţi producătorii de energie din surse clasice.

Cooperarea energetică internaţională

În vechea lege, după cuplarea pieţelor, pentru PZU nu se preciza valoarea ATC (rezervă pentru transferul de capacitate). În prezent valoarea ATC din România către Ungaria este de 30%. Susţinem că valoarea ATC din România către Ungaria, pentru PZU, trebuie să fie egală cu cea din Ungaria către România.

Componentă TG

În vechile reglementări, existau diferenţe foarte mari între tarifele aferente serviciului pentru introducerea de energie electrică în reţea – TG, practicate de Transelectrica pentru cele opt zone de licenţă, respectiv CE Oltenia plătea unul dintre cele mai mari tarife de transport.
În nouă lege diferenţele sunt mult mai mici. Menţionăm că tranzacţiile la OPCOM includ obligatoriu componentă TG.

Desecretizarea contractelor

Actualele precizări prevăd că toate contractele să fie desecretizate în comparaţie cu prevederile vechii legi în care doar contractele de pe OPCOM erau publice, nu şi cele de import-export.
Regim discriminatoriu
CE Oltenia a semnalat permanent regimul discriminatoriu privind concurenţă în piaţă de energie din România, susţinând necesitatea elaborării unor mecanisme de piaţă echitabile pentru toţi participanţii.

loading...
Loading...

Citește și

FRĂMÂNTĂRI MARI în CEO! E legat de CCM

Liderii FNME ameninţă cu proteste de amploare, dacă guvernanţii nu vor da o hotărâre pentru …

Un comentariu

  1. Umflati-l pe penalul de Dian cu „modificarile extraordinare” ale Legii 123. Nu cumva ati promovat si ieri aceste modificari ale legii?
    Ar trebui sa scrieti si despre idioteniile spuse de Iriza : ” modificarile aduse legii au inceput sa aduca bani la CEO”. Pai cum mai domnule deputat, pot sa aduca beneficii modificarile care inca nu au fost aprobate,legea nu a fost promulgata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *