Șeful companiei, la DNA!

DNA

Administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica, Remus Borza, a fost audiat marţi la DNA, în calitate de martor, într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la un contract de retehnologizare a Hidrocentralei Porţile de Fier II.

La ieşirea din sediul DNA, Borza a declarat este vorba de două contracte demarate în urmă cu 15 ani, cu o valoare de aproximativ 500 milioane euro, aici fiind inclusă şi retehnologizarea Porţilor de Fier I.

Contracte cu încredințare directă

El a spus că aceste contracte au afectat ‚dramatic’ Hidroelectrica, deoarece compania a înregistrat un prejudiciu de un miliard de euro prin acordarea de lucrări prin încredinţare directă, fără a se recurge la o procedură transparentă de licitaţie. „În perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat prin procedura de licitaţie. Mă refer la Lotru-Ciunget, o centrală de 510 MW, la care preţul retehnologizării a fost de 113.000 euro/MW. La Porţile de Fier II, în care am fost audiat astăzi ca martor, preţul retehnologizării a fost de 12 ori mai mare, de 1,3 milioane euro/MW. Diferenţa între Lotru-Ciunget şi PF II este un contract atribuit prin licitaţie publică – Lotru-Ciunget, contract cu încredinţare directă – Porţile de Fier II’, a spus Borza.

Au fost preferate firme străine

În opinia sa, responsabil pentru această situaţie este un consorţiu de firme care a beneficiat, în perioada 2007-2010, de lucrări cu încredinţare directă de la Hidroelectrica în detrimentul companiei de stat. El a mai spus că firmele româneşti, precum UCM Reşiţa, Energomontaj, Hidroserv, care au construit sistemul energetic naţional, au fost discriminate după 1990 şi au devenit indezirabile la acordarea de contracte publice, fiind preferate firme străine. Remus Borza a adăugat că omul de afaceri Bogdan Buzăianu este ‚omniprezent’ în aceste contracte de retehnologizare de la Hidroelectrica, fiind responsabil şi de starea de degradare de la UCM Reşiţa.
A.C.

loading...
Loading...

Citește și

FRĂMÂNTĂRI MARI în CEO! E legat de CCM

Liderii FNME ameninţă cu proteste de amploare, dacă guvernanţii nu vor da o hotărâre pentru …

Un comentariu

  1. Draga Gorj Domino, Borza nu este nici măcar portar sau șofer la Hidroelectrica, darmite ” Șeful Companiei”! A fost doar administrator judiciar, nici măcar el personal , firma la care este acționar, EuroInsol! Hidroelectrica este condusă de un Directorat si CA, Borza si-a dat cu părerea ca martor intru-un dosar de care habar nu are! Iar ati luat de bun ce zice Horvath? Iar ati pierdut, asta daca nu ati băgat-o șmecherește ca la Gorj unde daca strigi ” Sefuuu” întorc 98,8% capul! Si nu mai e administrator judiciar, doar firmele in insolventa sunt administrate special! Hidroelectrica are un profit de bate Petromul in zilele bune! Ideea lui Borza sa ” zboare ” toate hahalerele si plimbatori de hârtii! Urmează…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *