SENTINȚĂ în dosarul PODULUI INVIZIBIL de peste Jiu: Fostul primar Modroiu și doi afaceriști, condamnați. Moșoiu – amendă administrativă


Fostul primar de la Drăguțești, Ion Modroiu, şi doi oameni de afaceri, au fost condamnați pentru infracțiuni în legătură cu unele plăți de aproape 400.000 de lei care s-au făcut ilegal, în cadrul contractului privind lucrările de construire a unui pod, în comună, peste râul Jiu.
Judecătorii au încetat procesul penal în ceea ce-l privește pe un alt fost edil, Vasile Moșoiu, și i-au aplicat acestuia o amendă administrativă.
Este pentru a doua oară când Judecătoria Tg-Jiu pronunță o soluție în acest caz, după ce dosarul a fost trimis spre rejudecare de către Curtea de Apel Craiova.

Povestea penală a podului de peste Jiu…

…de la Drăguțești începe în 2007, când firma Cosgiorgi SRL a omului de afaceri rovinărean Valentin Frunză a câștigat contractul pentru execuția lucrărilor. Nu după mult timp, banii au început să curgă spre contul firmei afaceristului, deconturile fiind făcute pe situații de lucrări false, sau pur și simplu în urma unor lucrări neefectuate, ori pe materiale achiziționate, dar lăsate în custodia vânzătorului. După ce, în iunie 2008 Modroiu a pierdut alegerile, cel care a venit, Vasile Moșoiu, a continuat să plătească din bugetul local, lucrări la podul care nu se mai termina.
La scurt timp, procurorii au intrat pe firul afacerii ilegale de la Drăguțești, iar în decembrie 2012 i-au trimis în judecată pe Ion Moroiu și Vasile Moșoiu, dar și pe afaceristul Frunză și pe dirigintele de șantier, Nicolae Isar.
După doi ani de judecată, Judecătoria Tg-Jiu a mutat dosarul pe rolul Secției penale, iar în martie 2015 a fost pronunțată prima soluție în această cauză. Primarul Modroiu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trei fapte de abuz în serviciu în formă calificată, dirigintele de șantier Isar a primit și el 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu și două luni, cu suspendare, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, aceeași pedeapsă primind-o și omul de afaceri Valentin Frunză.
Celălalt fost primar, Vasile Moșoiu a scăpat doar cu o amendă administrativă de 1.000 de lei, după ce și-a achitat prejudiciul reținut în sarcina sa, adică peste 43.000 de lei.
Dosarul a ajuns, o lună mai târziu la Curtea de Apel Craiova care a decis, la finele lui 2015 ca Judecătoria Tg-Jiu să rejudece cauza.

După un an și cinci luni,…

…timp în care au fost audiați, din nou, mai mulți martori, și după ce au amânat pronunțarea de două ori în două zile consecutive, magistrații gorjeni au stabilit cam aceleași pedepse, iar pentru unele dintre acestea constatându-se prescripția.
Astfel, fostul primar, Ion Modroiu, a rămas cu pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de patru ani. Dirigintele de șantier, Nicolae Isar, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, la fel ca și prima oară, dar a scăpat de acuzația de fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât s-a împlinit termenul prescripţiei speciale a răspunderii penale, însă a primit, în plus, interdicția de a nu fi diriginte de șantier timp de un an de zile. Afaceristul Valentin Frunză a rămas cu condamnarea de doi ani cu suspendare, a scăpat de acuzația de fals în înscrisuri ca fiind prescrisă, însă nu va mai avea dreptul de a mai exercita activităţi comerciale, respectiv activităţi de construcţii civile şi industriale pe durata de un an de zile.
Ex-primarul Moşoiu rămâne cu sancţiunea administrativă de 1.000 de lei care se va înscrie în cazierul judiciar. Instanța a constatat recuperat prejudiciul în cuantum de 43.406 de lei pentru care s-a constituit parte civilă UAT Drăguţeşti faţă de Vasile Moșoiu.
Instanța a anulat o serie de documente și situații de lucrări ca fiind false și i-a obligat pe fostul primar Ion Modroiu și pe afaceriștii Nicolae Isar şi Valentin Frunză, în solidar, la plata sumei de 251.349 de lei către ”partea civilă”, deși nici Consiliul Local Drăguţeşti şi nici Primăria comunei Drăguţeşti nu au avut calitate de parte civilă în cauză.
Trebuie spus că sentința nu este definitivă, procesul fiind departe de a se fi finalizat. Oricum, lucrările la podul de peste râul Jiu au fost abandonate de ani buni și, cel mai probabil, nu vor mai fi reluate niciodată. Între timp, unul din picioarele pe care urma să fie edificat podul a căzut.

loading...
Loading...

Citește și

VIDEO: Zilele oraşului Târgu Jiu, întrerupte de ambulanță! De ce a trecut autospeciala prin mijlocul dansatorilor

Aproximativ 500 de elevi din Târgu-Jiu au participat, joi seara, la un flashmob organizat de …

2 comentarii

  1. Mosoiu nu are nicio vina in legatura cu podul Modroiu l.a facut de nu se poate rrece nici cu caruta pe acel pod .nici cu bicicleta .e un pod suspendat . Cel care trebuie sa plateasca e Modroiu fostul primar .

  2. Principiul legalitatii incriminarii a fost incalcat de judecaror. Abuzul in serviciu’ nu mai exista prevazut de legea penalla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *