SESIZARE la Ministerul Energiei pentru banii CEO

adrian-marciuc08

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate a sesizat Ministerul Energiei cu privire la banii pe care ar trebui să-i primească CE Oltenia prin Programul Naţional de Investiţii.

Conform directivelor europene, statele care au PIB-ul sub 60% din media europeană primesc ajutor de stat în ceea ce privește plată certificatelor de C02, dacă acești bani sunt cheltuiți pentru a reduce emisiile de C02. în acest sens s-au elaborat proceduri prin care să se facă dovadă, prin auditori tehnici și economici externi, că aceste lucrări s-au făcut, precum și valoarea lor. Aceste rapoarte trebuiesc depuse la minister și de la minister se returnează 40% din contravaloarea certificatelor , arată Adrian Marciuc, prim-vicepreşedintele FNSE „Univers”.

„Primul venit, primul servit”

În sesizarea către ministrul Energiei se mai precizează: „ În 2011 Guvernul Boc a decis că în loc de 40% să se returneze doar 25 %, că să beneficieze mai multe entităti economice. Legal, doar două companii s-au calificat pentru acești bani, depunând documentația și plătind certificatele la timp: OMV – pentru grupul de la Brazi;   C.E. Oltenia – pentru Grupul 4 Rovinari și Grupul 7 Işalniţa.  Ministerul a inventat o schema de rambursare pe mai mulți ani, la o serie de companii. Directiva spune clar „primul venit, primul servit”, pentru a se evită diluarea fondurilor și corupția asupra banilor. Astfel, în locul celor două companii, urmează să primească bani, deși nu îndeplinesc condițiile, următorii: CET Arad, ELCEN, precum și o mulțime de privați „prietenosi”, gen Dalkia.  În Polonia, Cehia, Ungaria, această schemă funcţionează perfect de trei ani.

Banii, blocaţi la Ministerul Energiei  

Complexul Energetic Oltenia S.A. s-a calificat cu proiecte de 100 mii. euro, din care 24 de mii. euro sunt scadenți, dar ministerul pur și simplu refuză să plătească. Neaprobarea reparației capitale la grupul 5 Rovinari, obiectiv de investiții aprobat în P.N.I., face că C.E. Oltenia să piardă sume importante.  Va rugăm respectuos, în regim de urgentă, să luați măsurile legale ce se impun în legătură cu deblocarea acestor sume, pentru a evită o situație ce ar putea degenera în ample mişcări sociale de protest, mişcări ce nu ar favoriza nici societatea și nici acționarii acestei companii”.

A.C.

loading...
Loading...

Citește și

Șoferii, REVOLTAȚI pe atitudinea agentului Dinoiu de la „Rutieră”: Acest ȘARPE atacă în zona Sadu, cu ochelari de soare în loc de șapcă!

Zeci de persoane au reacționat pe facebook la postarea unui tânăr care a fost oprit …