Şi-a ANTICIPAT moartea!

Leonard Cohen a murit. În urmă cu o lună, artistul își anticipa moartea. Cohen a declarat, într-un interviu acordat pentru revista The New Yorker, că îşi doreşte să încheie numeroasele proiecte muzicale şi literare începute, dar că este pregătit să moară.

Poetul, scriitorul, interpretul şi compozitorul canadian a vorbit cu calm şi cu multă claritate despre moarte, tratând-o aşa cum este, ceva normal, ce se petrece mai devreme sau mai târziu. Cohen a menţionat că are o mulţime de poeme nepublicate şi versuri care nu au fost terminate, înregistate sau publicate.

Leonard Cohen a murit. ”Am terminat unele lucruri. Nu ştiu câte altele o să mai pot termina pentru că în acest moment trec printr-o stare de oboseală profundă… Sunt momente în care nu fac altceva decât să stau întins. Nu mai pot cânta şi mă lasă repede şi spatele. Lucrurile spirituale, baruch Hashem (mulţumesc lui Dumnezeu – n.r.) s-au aşezat, fapt pentru care sunt profund recunoscător”, a menţionat Cohen. Însă, ”marea schimbare este proximitatea faţă de moarte”, după cum a explicat artistul. ”Îmi place să închei lucrurile dacă pot. Dacă nu, e OK. Dar felul meu de a fi este să termin lucrurile pe care le-am început”.

Însă acesta a recunoscut că este posibil să nu mai reuşească să înregistreze melodiile neterminate. ”Nu cred că voi reuşi să termin acele melodii. Poate, cine ştie? Şi poate o să-mi revin, nu ştiu. Dar nu îndrăznesc să mă ataşez de o strategie spirituală. Nu îndrăznesc să fac asta”.

Unul dintre proiectele lui Cohen este scrierea unei cărţi în care poemele, precum paginile din Talmud, să fie înconjurate de interpretări.

Leonard Cohen a murit. Nu mai putea face aproape nimic

Cohen a dezvăluit în interviu informaţii despre starea precară de sănătate, care nu îi mai permite să muncească aşa ”ca pe vremuri”. ”Pot lucra cu mai multă concentrare şi continuitate decât când aveam obligaţia de a mă întreţine, de a fi soţ, de a fi tată. Acele distrageri sunt în mod radical diminuate în acest moment. Singurul lucru care atenuează producţia maximă este doar starea corpului meu”, a declarat artistul.

Acesta a precizat: ”N-am vândut niciodată atât de mult încât să mă pot relaxa în privinţa banilor. Am avut de întreţinut doi copii şi pe mama lor”.

Mare parte din interviul din The New Yorker se concentrează pe relaţia lui Cohen cu Marianne Ihlen, personajul-cheie al unor piese precum ”Bird on a Wire” şi ”So Long Marianne”. Aceasta a decedat anul acesta, în iulie. În august, ultima scrisoare a lui Cohen către muza sa decedată descria atitudinea de resemnare şi de împăcare faţă de moarte: ”Suntem atât de bătrâni, iar trupurile noastre se descompun şi cred că te voi urma foarte curând”.

„Sunt pregătit să mor”

În încheiere, artistul a declarat că este pregătit să moară. ”Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil. Cam asta e legat de mine”, a spus el.

Cel de-al 14-lea album al lui Cohen a ieșit pe piaţă la 21 octombrie şi se numește ”You Want It Darker”. Precedentul produs discografic a fost ”Popular Problems” (2014).

Sursă: Agerpres
loading...
Loading...

Citește și

UPDATE: Ghidul expediției de rafting pe Jiu, RESUSCITAT!

Un grup de persoane (18 din primele date) ar fi organizat rafting pe Defileul Jiului, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *