Sindicalistul Crețan, liderul sponsorizat de CEO

cretan

Deseori, discursurile unor lideri sindicali din CEO, care se bat cu pumnul în piept că apără interesele celor mulți, preiau teme servite de administrație și le aruncă în spațiul public pentru a testa reacția salariaților. Așa se face că, în decursul ultimilor ani, toți cei care au fost portavocile conducerii companiei au fost recompensați cu posturi de inspectori sociali, clase salariale sau… sponsorizări.

Cât a costat un acord de pace cu Crețan

Propaganda unuia dintre cei mai vocali lideri de sindicat, Constantin Crețan, președintele Federației Naționale a Muncii (FNM), a oscilat, în ultimii trei ani, în raport cu administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO), în funcție de interesele sale personale și ale organizațiilor pe care le-a condus.
În mai 2012, în perioada când se făceau demersuri pentru realizarea și înmatricularea CEO, trei structuri sindicale din FNME, condusă de Crețan, au contestat în instanță înființarea noii companii. Sindicaliștii au fost chemați la discuții de conducerea județului și, în schimbul renunțării la acțiunile judecătorești, au cerut unele garanții, printre care și aceea ca viitorii manageri şi personalul de conducere al CEO să fie selectați pe criterii de competenţă nu pe criterii politice.
Abia în data de 2 octombrie a aceluiași an, la o zi după ce la conducerea CEO a fost numit unul din vicepreședinții organizației județene a PSD, Crețan a anunțat public că renunță la toate litigiile în instanță inițiate împotriva companiei, pentru că mare parte din revendicările sale și-au găsit rezolvare, amintind și pe aceea conform căreia compania va avea un management profesionist.
Drept recompensă, trei luni mai târziu, adică în 25 ianuarie 2013, prin hotărârea nr.4 a Directoratului CEO, se aprobă o sponsorizare din partea companiei pentru Liga Muncitorilor din România, condusă de același președinte, Constantin Crețan.
facs-cretan
În aceeași zi, la CEO este semnat contractul de sponsorizare cu LMR, iar este numai trei zile, pe 28 ianuarie, în conturile organizației lui Crețan sunt virați 4.000 de lei.

Sindicalistul non-combat

În luna iulie 2014, pe fondul discuțiilor dintre administrația CEO cu sindicatele pentru amendarea CCM, printr-un act adițional pentru acordarea fondului de performanță, Crețan declara presei că reprezentanții salariaților nu au ce drepturi să negocieze cu conducerea companiei întrucât aceasta se confrunta cu probleme financiare și spunea că se impun reduceri de personal în viitorul apropiat, iar în condițiile date nu se impunea condiționarea acordării unor drepturi.
”Nu prea avem ce negocia. (…) Dacă nu scădem cheltuiala cu munca vie, suntem obligaţi să dăm oameni afară”, era mesajul transmis minerilor și energeticienilor pe 1 iulie de Crețan.
Peste patru zile însă, pe 4 iulie, Directoratul CEO aproba o nouă sponsorizare pentru Liga Muncitorilor din România. Organizația lui Crețan avea nevoie de bani, așa că pe 9 iulie a primit alți 3.000 de lei de la companie.
facs-cretan2
Trebuie amintit că la jumătatea exercițiului financiar al acelui an, adică la 30 iunie 2014, CEO a înregistrat, pentru prima oară de la înființarea sa, pierderi – peste 157 de milioane de lei, cu toate astea, conducerea companiei a acordat sponsorizări de 420.000 de lei unor asociații și chiar unor firme de casă.

Adrian Georgescu
loading...
Loading...

Citește și

Șase zile până la executarea CE Oltenia! Suma: 310.000 de lei

Complexul Energetic Oltenia a fost somat de un expropriat al satului Lupoița că va fi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *