Smărăndoiu și Gugu, șefi la încasare. Adjuncții sucursalelor miniere ale CEO, în loturile de „inventatori” din fosta SNLO care au reinventat mineritul

snlo0523

Recent, administrația Complexului Energetic Oltenia a numit directorii adjuncți ai sucursalelor miniere din companie: Gheorghe Smărăndoiu și Radu Gugu.
Cei doi fac parte din categoria celor bine ancoraţi în sistem și au deținut funcții importante în minerit și energie, dar care au și căpușat sistemul prin intermediul unor firme deținute de familie, cum e cazul lui Smărăndoiu, sau ca ”inventatori” ai unor soluții tehnice miraculoase pentru exploatările miniere, pentru care au fost despăgubiți consistent.
„Inventatorul” Smărăndoiu se judecă cu CEO

În urmă cu mai bine de opt ani, Gheorghe Smărăndoiu era director tehnic al fostului CE Rovinari, funcție pe care a abandonat-o pentru una similară în mediul privat, la o firmă prestatoare pentru mineritul și energia din Gorj. În 2014, acesta revenea într-un post de conducere în cadrul CE Oltenia, mai exact la USM Rovinari, iar ulterior a avansat până în poziția de director tehnic al Diviziei Miniere. De săptămâna trecută, Smărăndoiu a fost numit, de conducerea CEO, adjunct al directorului Iustin Ioniță la Sucursala Roșia – Rovinari.
Trebuie amintit că Gheorghe Smărăndoiu face parte dintr-un lot de inventatori, presărat cu celebrități precum Nicolae Bercea, fost director în CNL Oltenia, o lungă perioadă, sau chiar Nicolae Mischie, fostul baron de Gorj, care a încasat milioane de lei de la structurile miniere ale CEO, în decursul ultimilor ani pentru drepturi de autor ai unor soluții tehnice brevetate cu ar fi ”cupă poligonală pentru excavator”, sau ”dinți cupă excavator 1.400”.
Presa a relatat pe larg despre banii care s-au scurs din minerit către zece grupuri de inventatori, în ultimul deceniu. Spre exemplu, Smărăndoiu a încasat, numai în 2013, aproximativ 113.000 de lei, partea sa dintr-o invenție, însă a trebuit să returneze 42.000 de lei CE Oltenia, în urma unei decizii judecătorești.
În prezent, adjunctul Sucursalei Roșia-Rovinari se judecă cu CEO pentru drepturi de autor, într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Gorj încă din 2013, iar abia după trei ani s-a reușit să se întocmească o expertiză în cauză. În acest dosar, Smărăndoiu e de aceeași parte a baricadei cu foștii săi colegi din conducerea UMR Rovinari, împotriva CEO.

smarandoiu
Afacerile lui Smărăndoiu

La scurt timp după plecarea din funcția de director tehnic al fostului CE Rovinari, Gheorghe Smărăndoiu şi-a înfiinţat propria firmă Service Metalvulc SRL, împreună cu un anume Constantin – Daniel Leşu, în care actualul director de sucursală deţinea 70% din părţile sociale. Smărăndoiu a rămas aproape de minerit, că doar benzile care transportă cărbune se mai rup și trebuie vulcanizate, așa că Service Metalvulc are ca obiect de activitate exact vulcanizarea şi cauciucarea de suprafeţe metalice. Societatea a derulat contracte cu fostele complexuri energetice de la Rovinari şi Turceni, cu fosta SNLO dar şi ca subcontractant al altor prestatori ai acestora. Societatea a făcut constant profit din cauciucări de tamburi sau vulcanizări ale benzilor, dar a furnizat și soluții pentru vulcanizat carierelor miniere care aparțineau fostelor complexuri energetice.
În perioada cât Smărăndoiu a activat în mediul privat Service Metalvulc SRL a avut o medie a cifrei de afaceri în jurul a 400.000 de lei, și un profit de peste 45.000 de lei, însă din 2014, afacerile acesteia au scăzut vizibil, societatea generând pierderi, însă anul trecut firma a revenit pe plus.
Smărăndoiu nu se mai regăsește printre asociații firmei, iar afacerea a fost preluată de alţi membri ai familiei sale. În prezent, cele două persoane din familia Smărăndoiu, angajate la Metalvulc, se află în șomaj, activitatea societății fiind perturbată de intrarea în insolvență a unor parteneri precum UMR Rovinari. Din portofoliul de firme al familiei Smărăndoiu, cu afaceri similare ca și Metalvulc, au mai făcut parte Service RO 10 Light Speed Group SRL, în asociere cu acelaşi Daniel Leşu – administrator al societăţii Dalemi Serv SRL, și
Light Speed Group SRL, ambele fiind dizolvate după o perioadă relativ scurtă de activitate.

Gugu, în trei grupuri de „inventatori”

Radu Gugu, fost, până acum câteva zile, inginer șef la Divizia Minieră, a prins postul de adjunct al directorului Mihail Dafinoiu la Sucursala Motru-Jilţ. Acesta e recunoscut în sistemul minier ca fiind un apropiat al fostului director al SNLO, Daniel Burlan, și al sindicalistului Marin Condescu, iar datorită protecției acestora a ocupat funcții bine remunerate în structurile miniere.
Radu Gugu se numără și el printre ”inventatorii” din minerit și face parte din două grupuri care au obținut sume consistente în ultimii ani, pe așa numitele soluții tehnice.
Concret, Radu apare ca și coautor al soluției tehnice ”Instalație pentru optimizarea factorului de putere în stațiile de transformare de 20/6 KV”, alături de Burlan, de actualul director Dafinoiu, pe care-l secondează în prezent și de alți nouă șefi din minerit, cărora le-au fost decontate peste 700.000 de lei.
Adjunctul Sucursalei Motru-Jilț figurează ca și coautor și la ”Optimizare flux tehnologic în perimetrul Olteț” soluție tehnică brevetată în 2011, alături de alt grup de 12 inventatori din care nu lipsesc Burlan și Dafinoiu, precum și la o soluție de haldare a sterilului la Cariera Roșiuța, însă pentru aceste două ”invenții” nu s-au înregistrat solicitări de plată a drepturilor de autor.
Trebuie amintit că în 2013, o firmă care a contestat o procedură de atribuire a unui contract de către CEO a menționat că Radu Gugu, pe atunci inginer șef mecanic la SDM a recunoscut că a participat la concepția tehnică a unui produs ofertat de o altă societate, însă s-a retras din comisia de licitație abia după ce analizase oferta tehnică a cesteia, motiv pentru care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a anulat procedura de achiziție.
loading...
Loading...

Citește și

Termenul de depunere a cererilor de plecare voluntară din CEO a EXPIRAT! NOTIFICĂRI la AJOFM

Angajații din CE Oltenia care au vrut să intre în programul de 200 de disponibilizări …

3 comentarii

  1. smarandoiu nu a fost niciodata director tehnic la CERovinari, ci la E.M.C.Rovinari , adica partea de minerit a complexului , acolo conduceau cei din termo , apoi chiar Davitoiu Gheorghe , cumnatul lui Daniel Lesu a fost o perioada director general…ma mir ca nu ati avut info. suficiente sa faceti legatura intre firmele lui smarandoiu-lesu si contractele primite …davitoiu stie de ce…

  2. Acesti indivizi nu au ce căuta in conducere. Pe langa faptul că sunt slabi pregatiti profesional sunt si jmecheri. Consiliul de supraveghere CEO nu trebuie sa mai tolereze as fel de personaje. Adevărații profesionisti sunt aceia de care s-au folosit acesti indivizi jmecheri. Jos cu ei si cu sefii lor de la Diviza Minieră ( Antoine si Paraschivu) .

  3. Ai dreptate Lupa, individul asta de Paraschivu director sau ce o fi el pe la CEO foloseste masina Raster sa meargă cu ea la Runcu. Pe banii cui oare? Si multe altele…………….JOS CU CAPUSARII. Domnilor care conduceți CEO la voi nu se aud si se vad aceste lucruri. NU FITI PARTASI CU ACESTI PARAZITI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *