„Soacra mea e o scorpie!”

monalisa-bogdan2

„Bună ziua!
Mă numesc Mirela și am o mare problemă: soacra mea e o scorpie! Nu e o exagerare, ci e pura realitate. Încă de când am început să mă întâlnesc cu viitorul meu soț, ea a fost împotriva noastră, nu pentru că ar fi avut motive reale pentru a nu fi de acord cu relația dintre mine și fiul ei, ci pentru simplul fapt că o plăcea mult mai mult pe cea cu care Marian (iubitul meu) a avut o relație înainte să fie cu mine. Acesta este principalul motiv din cauza căruia încă din prima zi în care eu și ea ne-am întâlnit, m-a urât pur și simplu. Sunt convinsă că orice altă fată ar fi fost în locul meu, ar fi trecut exact prin aceleași lucruri doar pentru că nu era fosta iubită. Siguranța  mea referitoare la aceste lucruri vine și din faptul că ea însăși mi-a spus asta în timpul unei discuții mai «aprinse» pe care am avut-o.
Problema mea nu ar fi atât de mare, probabil aș lăsa-o baltă și mi-aș vedea de viața mea alături de Marian, dar în luna iunie ne vom căsători, iar ulterior vom locui cu viitorii mei socri, nu într-o casă, ci într-un apartament. Sunt convinsă că acest lucru nu va ameliora situația existentă între noi, ci dimpotrivă o va înrăutăți.
Eu aș vrea să locuim cu chirie o perioadă, dar viitorul meu soț nu este de acord pentru că este singurul copil al familiei și consideră că nu este bine să stea departe de părinții săi, aceștia fiind și puțin mai  în vârstă. În ceea ce privește atitudinea lui față de relația dintre mine și «mama soacră», este una relaxată, exagerat de relaxată. I se pare amuzantă situația și spune că este «relația obișnuită dintre noră și soacră» și crede că aceasta se va îmbunătăți, pentru că, spune el, noi două semănăm foarte mult și e convins că până la urmă ne vom înțelege foarte bine și că e doar o chestiune de timp.
Deocamdată mă bucur pentru faptul că tensiunea dintre mine și soacra mea nu  a afectat deloc relația dintre mine și viitorul soț, dar aș vrea să știu ce pot face pentru a remedia lucrurile, dacă tot o să fim nevoiți să locuim împreună. Nu mi-ar plăcea să o țin într-o ceartă toată viața.
Vă mulțumesc!”

Monalisa Bogdan, asistent social cu training în psihoterapie de familie răspunde:

„Bună, Mirela!
Alegerea ta de a fi mai aproape de viitoarea soacră este una ce arată dragostea pe care o ai faţă de soţul tău. Faptul că eşti dispusă să faci acest sacrificiu denotă loialitate. Dragoste şi loialitate, aşa pot să definesc modul tău de manifestare.
Sigmund Freud, părintele psihanalizei, spune că băieţii îşi vor alege soţiile care seamănă cu mamele, iar fetele caută să semene cu taţii. Este o alegere inconştientă, îşi formează o imagine  după acel model de părinte.
Partea bună este faptul că tu semeni cu viitoarea soacră, puteţi să faceţi alianţe; dacă ştii cum eşti tu, poţi descoperi la ea lucrurile care-i plac sau nu. Caută ce v-ar putea apropia şi ce vă îndepărtează. Mutarea în casa lor va fi un proces greu şi lung de acomodare şi chiar de a afla care-ţi este rolul. Pentru liniştea pe care ţi-o doreşti, ar fi bine să ştii care este atitudinea pe care tu o adopţi încă de la început. Tăcerea şi urmărirea comportamentelor lor de zi cu zi pentru a şti care le sunt tabieturile şi graniţele după care ei se desfăşoară, toleranţa şi acceptarea sunt unele din stilurile pe care ar fi bine să le adopţi. Toleranţa şi acceptarea nu sunt aceleaşi cu umilinţa.
Soţul tău nu va putea lua parte la conflictele dintre tine şi socrii, sunt părinţii lui şi el îi accepta aşa cum sunt, din câte am înţeles în mesajul tău în care spui că el nu tratează foarte în serios aceste conflicte. Acceptarea ta de a merge în locuinţa lor este o responsabilitate pe care ar fi necesar să ţi-o asumi. Repet: atitudinea este cea care poate face diferenţa, ceea ce tu poţi transmite!”
loading...
Loading...

Citește și

Încă o minivacanță pentru ANGAJAȚI!

Ziua de luni, 30 aprilie, a fost declarată prin OUG zi liberă pentru salariaţii din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *