ŞPĂGI şi mediu TOXIC pentru CE Oltenia. Din ce sectoare se fac DISPONIBILIZĂRI!

termo-rovinari

Într-un amplu interviu, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a vorbit despre Complexul Energetic Oltenia. De reţinut sunt următoarele: conducerea trebuie să elucideze misterul şpăgilor din programul controversat de disponibilizare, restructurarea în sine şi faptul că această companie funcţionează într-un mediu”toxic”.
Ministrul Energiei reaminteşte că CEO este în plin proces de restructurare și, „chiar dacă situația nu e la fel de complicată ca la Complexul Hunedoara, unde avem insolvență, și Oltenia este într-o situație de restructurare care se impune”.

Buget fără pierderi

Grigorescu afirmă în presa centrală: „Anul trecut am avut pierderi de peste 900 de milioane de lei. Anul acesta am aprobat un buget fără pierderi, cu reduceri de cheltuieli, într-un context în care avem și reduceri de venituri, pentru că piața energiei anul acesta a recompensat mai puțin, prețurile au fost mai mici. Acest buget de restructurare și eficientizare prevede și disponibilizări de personal, mai ales în zonele unde se înregistrau pierderi financiare semnificative”.

Cu tunul pe politicieni

Despre interese şi politică, ministrul Energiei opiniează: „Din nefericire, Complexul Oltenia funcționează într-un mediu local aparte, care în trecut s-a dovedit extrem de toxic pentru companie, care a căpușat-o, care a influențat-o politic pentru interes personal sau a direcționat resursele oriunde în altă parte decât pentru binele oamenilor sau pentru binele comunității. Există și azi o rezistență puternică la schimbare și acest lucru este evident. În continuare apar dosare penale, ingerințe grosolane ale politicului în actul de conducere a companiei și sunt sigur că din punctul acesta de vedere curățenia nu se va opri aici, sub toate aspectele ei.CEO, contracte de finanţare

Pe de altă parte, mai precizează Grigorescu, „există și zone de acțiune pozitivă. Complexul Oltenia a semnat cu Ministerul Energiei de curând contracte de finanțare a investițiilor într-o serie de grupuri energetice, contracte de modernizare a căror sumă este în jur de 21 de milioane de euro. Complexul Oltenia negociază construcția unui grup energetic nou, proiect în asociere cu un investitor străin și eu sper că acest proiect va fi finalizat și că vom putea să aducem o investiție de peste 200 de milioane de euro în Gorj, cu toate avantajele care revin de aici.
Și aici există rezistență, și aici lucrurile au trenat, poate din lipsă de pricepere, alteori din reavoință, însă noi vom continua să fim alături de cei care vor să dezvolte activitatea complexului, să aducă investiții extrem de importante în această zonă. Aceasta chiar dacă sunt unii care spun că trebuie să menținem liniște, că restructurarea nu se face înainte de alegeri. Mă întreb: liniște pentru cine și liniște pentru ce? Pentru voturi? Pentru avantaje politice? Eu cred că, dacă am accepta o asemenea liniște, ar fi liniștea dinaintea dezastrului, o liniște a iresponsabilității. Cred că oamenii au nevoie de ajutor, de adevăr și de eforturi care să ducă spre redresarea situației, atât la nivelul societății, cât și la nivelul întregii comunități, pentru că vorbim de zone monoindustriale, și nu de păstrarea unei liniști înșelătoare, în care, cu bună știință, să ignorăm ceea ce trebuie făcut în această societate”.

Despre şpăgi

Victor Grigorescu: În afară de informațiile vehiculate în spațiul public, pe care le cunoașteți, am primit și eu sesizări directe pe conturile de socializare sau pe alte mijloace, inclusiv din zona de avertizare de integritate, și nu sunt informații semnificativ diferite față de cele pe care le știți. Nu am făcut altceva decât să reacționez la o situație care mi se pare inacceptabilă. Cel mai rău lucru este să condiționăm acordarea unor drepturi de șpăgi. În general, ideea de a plăti șpagă pentru orice mi se pare inacceptabilă. Dacă aceste semnalări vor continua, vom interveni. Sper însă să nu fie nevoie, pentru că până la urmă este vorba de o asumare firească a responsabilității în actul de conducere.

Pisica, în ograda şefilor CEO

Ministrul spune că şefii CEO trebuie să lămurească situaţia: „În primul rând, cei care trebuie să ia măsuri sunt cei din conducerea companiei, de la vârful companiei până la cei care sunt responsabili. Măsuri pot fi de la măsuri administrative, de la o transparență în ceea ce privește procesul de constituire a listelor și de aplicare a acestui plan de restructurare, până la sesizarea organelor abilitate, dacă există elemente clare care să ducă la identificarea unor acte de corupție. Legea spune că orice cetățean al României care are cunoștință despre o faptă penală are obligația nu doar morală de a aduce la cunoștință acest lucru organelor abilitate”.loading...
Loading...

Citește și

Valoarea fierului sustras din incinta Carierei Lupoaia! Prejudiciul de aproape 100.000 de lei, plătit cu funcția doar de un CFL-ist

Fierul scos, luna trecută, din galeriile fostei Mine Roșiuța, adus la suprafață de angajații de …

4 comentarii

  1. pai grupul energetic de la rovinari cu ce va functiona?chinezii vor sa impuna pretul tonei de carbune-care dintre cariere scate carbunele cu acest pret?raspunsul:nici una

  2. chinezii parca bacau 1 miliard de euro au scazut la 200 de milioane ori restu i-au dat spaga la ponta&ciurel

  3. Pai cu trofin – media 6, cu olaru-electricianu, cu rodica – seralista, janina antonia madalina – minprest nu poti vorbi de performanta!
    Tot toxic va fi pana vor fi promovati adevarati manageri.
    Dar pe langa ca nu se doreste asta se pare ca CEO a devenit un fel de partid politic, promoveaza numai mediocrii si javre iar valorile nici nu-si mai doresc sa”candideze”

  4. Cum naiba sa ai asa pierderi intr-un an. Hai sa mai vindem ceva la straini 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.