Super-structură pentru locuinţe!

blocuri

Guvernul vrea să unească toate programele de locuinţe publice într-unul singur, pentru a gestiona mai eficient banii investiţi în această direcţie, asta după ce a respins ideea Băncii Mondiale de a crea un Fond Naţional de Locuire, menit să ofere asistenţă financiară pentru dezvoltarea de locuinţe ieftine.
La sfârşitul lunii iulie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a pus în consultare în grupurile de lucru Strategia Naţională a Locuirii. Documentul este acum în analiză la ministrul Vasile Dîncu şi peste două săptămâni urmează să intre în dezbatere publică. Reprezentanţii ministerului spun că textul strategiei a fost completat şi rafinat şi va urma un proces similar în timpul dezbaterii publice, pentru ca în noiembrie să fie finalizat.
Măsurile prezentate în document schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor. Banca Mondială a livrat în vara anului trecut, la cererea Guvernului României, un raport extins la nivelul politicilor de locuire din România, iar recomandările au fost integrate în strategie. Deşi se bazează puternic pe acest raport, din textul strategiei a fost eliminat un capitol important din recomandările Băncii Mondiale şi anume propunerea înfiinţării unui Fond Naţional de Locuire. Strategia elaborată de MDRAP cuprindea într-o variantă de lucru anterioară această idee, însă a fost înlăturată din textul publicat în iulie de minister.
Ce a propus Banca Mondială

Fondul Naţional de Locuire se dorea o sursă constantă de venituri pe termen lung, drept urmare era nevoie de bani pentru a-l susţine. Bancherii au sugerat că banii ar putea fi obţinuţi prin direcţionarea către acest fond a unui procent din taxele aplicate pe transferul proprietăţii. Pe acelaşi model se avea în vedere şi direcţionarea unui procent din încasările de impozit pe case, apartamente şi terenuri ale primăriilor.
Mai mult, s-a propus introducerea unui impozit special pe venit sau a unei taxe dedicate pe produse (precum cimentul). Tot la acest capitol, bani s-ar mai fi putut obţine şi din chiriile proprietăţilor deţinute de stat sau prin emiterea de obligaţiuni de către fond pe baza fluxului de venituri garantat din închirierea proprietăţilor statului.
Acestor surse de venit li se adăugau bani din bugetul de stat, din fonduri europene sau din „unele contribuţii de la administraţia locală“.

A.C.loading...
Loading...

Citește și

Soțul contabilei șef a Teatrului „Elvira Godeanu” a MURIT! Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Sincere condoleanțe pentru trecerea la cele veșnice a domnului Cristian Greculescu, soțul doamnei contabil șef …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *