Terenuri luate cu JAPCA! Iulia Vână a plantat căpșuni: „Nu eu am cumpărat terenurile, ci reprezentanții firmei. Tot ce publicați vă asumați!”

conac-turcinesti_vana

Doi deținători de terenuri în zona Turcinești au rămas fără proprietăți. Practic, pământul celor doi oameni, pensionari, se află în posesia altei persoane. Având acte de proprietate (titlu, respectiv act de vânzare cumpărare) Nicolae Popescu și Constantin Lascu nu mai figurează în documentele de cadastru de la Primăria Turcinești.

 

După cum susțin aceștia, în primăvara acestui an, ei au descoperit cu stupoare că terenurile lor sunt ocupate de Iulia Vână, fostul viceprimar al municipiului Târgu Jiu, actual consilier local. Conform declarației sale de avere, aceasta deține 5.000 de metri pătrați, cu acte în regulă. De neînțeles este că parte din proprietatea sa aparține și celor doi pensionari care nu figurează în planul parcelar de la primărie, deși sunt plătitorii impozitelor pe suprafețele de un hectar, respectiv, 5000 de metri pătrați.

A construit o pensiune

Pe domeniul Iuliei Vână de la Turcinești tronează o construcție aproape finalizată pe exterior (în interior, dotată cu încălzire în pardoseală, după cum spun gurile rele) despre care aceasta anunța în 2014 că va fi o fabrică de sucuri naturale. Construcția nu figurează în declarația ei de avere, însă Iulia Vână spune că aceasta este proprietatea firmei pe care o deține. Dacă în 2014, Iulia Vână ducea grija proprietarilor de plantații de cireși, care nu reușeau să valorifice fructele, în prezent, ea spune că impozanta clădire este pensiune. Nu știm momentul în care Iulia Vână s-a răzgândit asupra destinației construcție de la Turcinești, dar iată ce povestea în urmă cu doi ani: „E un proiect, dar este prematur să vorbesc pe tema asta deocamdată. Când va fi concretizat şi voi avea mai multe date, o să spun mai multe. Deocamdată este o dorinţă, o aspiraţie şi un început. Am optat pentru Turcineşti din mai multe considerente, pentru că acolo este cel mai mare bazin din regiunea Oltenia de cireşe, de exemplu. Oamenii nu au unde să le comercializeze. E un mare păcat că nu se şi prelucrează niciunde în judeţ fructele şi legumele care sunt în excedent”.

„A trimis pe cineva la mine să-mi cumpere terenul dar n-am vrut să-l dau”

Povestea este halucinantă, iar fostul primar Gogălniceanu, pierzător la un vot al alegerilor, spune că oamenii au rămas fără terenuri după cadastrarea făcută în urmă cu trei ani. Cert este că în primăvara acestui an, cei doi deținători ai terenurilor și-au găsit pământul cultivat cu căpșuni. Mai mult, fostul primar susține că unul dintre deținătorii terenurilor, Constantin Lascu, a cumpărat în urmă cu 13 ani, un teren… inexistent. Proprietarul, însă, a plătit an de an impozit pe terenul din Turcinești, acesta fiind recunoscut drept proprietar de toți cei care dețin terenuri în zonă. Potrivit actului de vânzare-cumpărare, Constantin Lascu a cumpărat cei 5.000 de metri pătrați de la o localnică, Elena Hortopan, în anul 2003, de treisprezece ani acesta plătind impozitul pe pământ, la primărie. „Am căutat-o pe această femeie, doamna Vână, în mai multe rânduri, niciodată nu am găsit-o acolo. Pe terenul meu sunt căpșuni. Eu figurez în Registrul agricol și plătesc pentru acest teren. Primarul ridică din umeri, nu are nicio explicație pentru mine. Mi-au luat terenul, după cum vedeți, și-l cultivă această doamnă Vână. Eu o să fac plângeri la DNA și la toate organele de control pentru că la așa ceva nu mă așteptam. Am act de vânzare–cumpărare, nu am scos titlul. L-am cosit până acum doi ani, aveam fân, la început, am cărat pietre de pe pământul ăsta, împreună cu ginerele meu… În ultimul timp l-am lăsat pe un cioban cu vacile să pască acolo. De 13 ani vin aici și acum descopăr că mi l-au luat. Este doar vina primarului care a permis așa ceva. Încurcătura s-a făcut la primărie. Doamna Vână are acte, nu cred eu că ar fi construit acolo și ar fi cultivat și plantat pomi fără acte. A trimis pe cineva la mine să-mi cumpere pământul, dar eu nu am vrut să-l dau. Când au făcut cadastrarea, la primărie, nu au chemat pe nimeni, au făcut de capul lor. Eu plătesc în continuare la primărie impozit pe cei 5.000 de metri pătrați pe care se pare că nu-i mai am”, a spus Constantin Lascu.

„Este pământul meu”

În al doilea caz, este vorba despre Nicolae Popescu. Spre deosebire de Constantin Lascu, acesta are și titlu de proprietate pe un hectar de teren în aceeași zonă a Turcineștiului, fiind vecin cu acesta. Nicolae Popescu și-a găsit terenul cultivat. „Eu am titlu de proprietate pe pământul care este acum cultivat. Când m-am dus să-mi fac cadastru, cadastristul mi-a spus că nu se poate. Eu acum, ce să fac? Primarul nu e în stare să-mi spună cum am ajuns fără teren și de ce îl cultivă doamna Vână. Mă interesează să știu de la cine a cumpărat această femeie terenurile de acolo, poate că așa vom avea o explicație. Primăria Turcinești trebuie să descurce această problemă și să facă dreptate, este pământul meu, dreptul meu. Eu am și harta veche a terenurilor…”, a mai spus Nicolae Popescu.

„Cred că domnul a luat plasă”

Vasile Gogălniceanu ridică din umeri, neavând o explicație logică pentru ceea ce s-a întâmplat cu proprietăților celor doi bătrâni pensionari. „Îmi pare rău să spun, dar cred că domnul în cauză (Constantin Lascu, n.red.) a luat plasă. Practic, în urmă 13 ani a cumpărat un teren inexistent. Acum nu figurează în planul parcelar. Cam de trei ani s-a făcut planul cadastral. Am vorbit și cu nora femeii de la care a cumpărat Constantin Lascu și a spus că a avut teren mai încolo, nu unde spune el… Pe vremea aia, nu se făcea cadastru. Oamenii cumpărau, vindeau fără prea multe acte…”, a mai spus fostul primar.

Iulia Vână: „E problema lor”

În privința lui Nicolae Popescu, Vasile Gogălniceanu nu are nicio explicație și, evident, nicio soluție. În schimb, consilierul Iulia Vână a explicat vizibil iritată. După cum a spus aceasta, terenurile au fost cumpărate de către firma pe care o deține: „Clădirea este a unei societăți a unei firme. Firma are acolo o pensiune, o locație pentru pensiune. Eu nu am ocupat terenurile nimănui și vă atenționez că pentru ce publicați sunteți pasibili să răspundeți. Toate informațiile pe care le publicați vi le și asumați. Terenurile s-au cumpărat cu cadastre, nu fără, de către reprezentanții firmei. S-a făcut achiziție în baza unui cadastru. Eu nu am cunoștință de planul parcelar al comunei Turcinești. Nu sunt în măsură eu să am cunoștință. Toate informațiile pe care le publicați vi le și asumați. Iulia Vână nu a achiziționat nici un teren. (…) Dacă oamenii mă acuză, e problema lor, nu mă interesează numele lor. Puteți să verificați la Oficiul de Cadastru”.

loading...
Loading...

Citește și

Fostul inspector șef al IPJ, Caragea, către ex-procurorul Sichitiu: „Bețivanule, iar mâncași via cu arac cu tot”

Scandal cu jigniri, pe facebook, între fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Gorj, …

6 comentarii

  1. Asta e pramatia aia pe care o cardeste ponta :))

  2. Hotel Ana,b.dul E.Teodoroiu,stie si Daciana,SRI l-a filmat in camera cu tehnica video ascunsa.

  3. Primaria a facut magarii acolo. Primarul stie. cum sa ai planuri parcelare fara sa iei in calcul proprietarii? Totul a fost premeditat.

  4. Japita si codosu de barba’su sunt promovati in continuare sa suga sangele poporului!

  5. Din păcate, o decizie greșită a CSM stabilește ca OCPI, în calitate de autoritate a statului, nu are calitate procesuală și nu poate răspunde pentru actele sale…… Cred ca problema se poate rezolva prin posibilitatea atacarea documentelor acestei instituții pe cale contencios, în care sa fie parte și sa răspundă pentru faptele sale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.