TERMOCENTRALELE, cei mai siguri producători de energie din ţară!

termo-rovinari-cmk1

Cel puţin deocamdată, statul nu va renunţa la producătorii de energie pe cărbune, pentru că asigură siguranţa energetică a ţării. În cazul CE Oltenia, Ministerul Energiei, prin secretarul de stat Corina Popescu, transmite că se vor face investiţii necesare pentru conformarea la erinţele de mediu decise la Paris.

Iată ce spune Corina Popescu: „În România sunt aproximativ 24.000 MW instalaţi. Dar, din păcate, doar pe hârtie. Puterea instalată pe care ne putem baza este mult mai mică. Sigur, sunt circa 6.500 MW instalaţi nou-nouţi, şi mă refer la Unitatea 2 de la Cernavodă (n.r. – dată în folosinţă în anul 2007), la centrala Petrom de la Brazi (n.r. – dată în folosinţă în anul 2012), la puterea instalată în energii regenerabile (n.r. – date în folosinţă, în principal, în perioada 2012 – 2015). Din păcate, energiile verzi sunt impredictibile, de aceea avem nevoie şi de capacităţi cu o producţie ce poate fi anticipată. Hidrocentralele, dar, mai ales, termocentralele şi centrala de la Cernavodă au o astfel de producţie. La hidrocentrale, producţia este influenţată de ploaie; la propriu! Dacă plouă prea mult, atunci este necesar ca acestea să producă mai mult, pentru că apar viituri, iar apa nu poate fi stocată, în întregime, în lacurile de acumulare. Dacă nu plouă, adică e secetă, hidrocentralele nu prea au ce uzina, mai ales că la exploatarea lacurilor de acumulare trebuie ţinut cont şi de nevoile populaţiei pentru apă potabilă, de nevoile agriculturii pentru irigaţii etc. Pe de altă parte, în privinţa centralelor pe hidrocarburi, dacă o iarnă este foarte grea, gazele merg cu prioritate la populaţie şi abia apoi la consumatorii întreruptibili, de genul termocentralelor. Astfel, Cernavodă şi centralele pe cărbune rămân cei mai siguri producători de energie din ţară. De altfel, la Cernavodă deja au început pregătirile pentru retehnologizare, în vederea prelungirii duratei de viaţă cu 30 de ani a Unităţii 1. Investiţii se fac şi la Hidroelectrica: a demarat un amplu proces de retehnologizare, prima hidrocentrală fiind cea de la Stejaru – Bicaz; urmează Vidraru şi celelalte grupuri energetice, ba continuă şi finalizarea unor obiective începute înainte de 1990. La Complexul Energetic Oltenia s-au realizat modernizări ale unor grupuri energetice, dar urmează şi altele. La termocentralele pe cărbune va trebui să facem investiţii importante în continuare, în special pentru conformarea la noile condiţionalităţi de mediu, adoptate la nivel global în cadrul COP 21, care a avut loc anul trecut, la Paris. Toate acestea pentru că, aşa cum spuneam, nu putem renunţa la cărbune, pe de o parte pentru că asigură siguranţa sistemului energetic naţional iar, pe de altă parte, pentru că produce mai bine de un sfert din necesarul de electricitate al ţării! Dar, în ceea ce priveşte perspectivele sectorului energetic în România, Strategia Energetică va avea mult mai multe de spus. Aşa cum anunţam, sper că acest document, la care au lucrat peste 300 de specialişti din ţară, să se finalizeze în luna septembrie”.
A.C.

loading...
Loading...

Citește și

CONTRACT cu CEO! 60 de hectare de teren, ÎMPĂDURITE în timp RECORD! Angajaţii TESA, pe câmp!

CE Oltenia redă periodic în circuitul natural, terenuri care au fost exploatate de lucrări miniere. …

Un comentariu

  1. dupa ce o veti baga in insolventa, mai are vre-o sanasa de revenire? NU. atunci faceti ceva in timp pentru evitarea intrarii in insolventa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *