Tineri din Maramureș, la sfințirea Mănăstirii Dobrița

dobrita-2

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul”, situată în zona subcarpatică a judeţului Gorj, în proxima apropiere a Sanatoriului de la Dobriţa, şi-a sărbătorit miercuri, 20 iulie, Ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în altarul de vară special din curtea cinstitului aşezământul monahal.

dobrita-3

Peste 500 de pelerini veniţi din toate zonele judeţului Gorj şi din întreaga ţară au urcat miercuri, 20 iulie, la Mănăstirea Dobriţa cu hramurile „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” şi „Naşterea Maicii Domnului”, în apropierea Spitalului de pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”. În zi de hram, credincioşii au participat la Sfânta Liturghie Arhierească, săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de tineri de la Parohia Ieuc din judeţul Maramureş, îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare de pe Valea Izei. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Anghel Roman a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Calafat, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, iar tânărul teolog Stelian Ovidiu Grama a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Bârseşti, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.

„Cel care aduce ploaia pe pământ cu rugăciunile sale”

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a prezentat viaţa şi minunile săvârşite de Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul, aducătorul de ploi în vreme de secetă. În acest context, IPS Părinte a subliniat faptul că Sfântul Prooroc a rămas în conştiinţa generaţiilor creştine ce i-au urmat ca un model de credinţă şi curaj, de om bineplăcut înaintea lui Dumnezeu. „În mijlocul verii, praznicul Sfântului Ilie Tesviteanul ne reuneşte în acest loc sfânt de unde se văd toate localităţile învecinate, ca într-un Tabor duhovnicesc. Căci aşa precum Mântuitorul Iisus Hristos a urcat cu Sfinţii Săi Apostoli pe Muntele Tabor şi s-a schimbat la faţă arătând Dumnezeirea Sa şi noi am urcat pe dealul acesta pentru a ne aşeza la rugăciune, pentru a da slavă Tatălui ceresc împreună cu sfinţii şi îngerii Săi care slujesc nevăzut împreună cu noi. Am venit să-l cinstim pe Sfântul Ilie, ocrotitorul acestui sfânt aşezământ monahal care, deşi are o vechime de numai câţiva ani, reuşeşte iată să adune la rugăciune atât de mulţi credincioşi. Am venit să-l cinstim pe cel care aduce ploaia pe pământ cu rugăciunile sale, dar care o şi opreşte pentru păcatele oamenilor. (…)”, a spus Părintele Mitropolit.

Mănăstirea Dobriţa , cel mai nou locaș de cult de acest fel

Aşezământul monahal de la Dobriţa a fost ridicat între anii 2005 – 2018, la iniţiativa părintelui ieromonah Irineu, fost pacient al Spitalului de pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”, târnosirea fiind săvârşită pe 20 iulie 2010, de către IPS Părinte Mitropolit Irineu. Sfântul locaş a fost ridicat îndeosebi pentru nevoile duhovniceşti ale bolnavilor cu afectiuni pulmonare, dar el a devenit în scurt timp loc de pelerinaj pentru numeroşi credincioşi. Biserica mănăstirii este construită în stil maramureşan, în totalitate din lemn, cu sprijinul Consiliului Judetean Gorj şi al Mitropoliei Olteniei.

loading...
Loading...

Citește și

EMOȚII MARI pentru absolvenții de liceu! Câteva zile până la BAC!

Elevii de clasa a XII-a au susţinut, în 2018, mai devreme probele de competenţe la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.