Un ritual macabru al unui trib înspăimântă întreaga lume! Morții sunt dezgropați, spălați, îmbrăcați și plimbați prin sat. Dacă ești slab de inimă, nu da click!

mistere4

În unele regiuni de-ale Olteniei, există obiceiul ca la șapte ani de la înmormântare, morții să fie dezgropați, să li se citească rugăciuni, iar familiile lor să-i comemoreze prin pomeniri. Un ritual macaru din jungla indoneziană Sulawesi îl depășește.

Ritualul indonezian „Ma’nene” este ceremonia de dezgropare, curățare, îmbrăcare și plimbare a cadavrelor, care are loc în fiecare an, în luna august, în tribul indigen Toraja, scrie publicația britanică Mirror. Chiar dacă ceremonia este una horror din perspectivă occidentală, pentru tribul indonezian este un ritual străvechi care șterge limitele dintre lumea morților și a celor vii.

Localnicii cred că cei morți trăiesc în mintea și în inima celor dragi și că trebuie să se întoarcă anual în satele în care au trăit, la casele pe care le-au ridicat din temelii, unde cei dragi încă locuiesc. Astfel, indigenii Toraja dezgroapă cadavrele strămoșilor, le spală, le îmbracă în haine noi și frumoase, și le aranjează. „Cosmetizarea” mumiilor se face ca la carte: cadavrele sunt tunse, femeile mumificate au parte de machiaj și accesorii. În plus, indigenii le repară sau le înlocuiesc sicriele celor morți și le ornează cu podoabe și flori.

Ritualul devine o adevărată sărbătoare pentru întreaga comunitate, în cadrul căreia se recită poezii, se cântă şi se spun psalmi.

Obsesia pentru moarte, dusă la extrem

Ritualul indonezian „Ma’nene” este doar o parte din liantul pe care cei vii îl stabilesc cu cei morți. Pe lângă comemorarea anuală, membrii tribului se raportează diferit la moarte și la răposați. De exemplu, persoana care e decedată e îngrijită şi tratată, până la înmormântare, ca un om bolnav. Astfel, până în ziua înmormântării, familia îi dă de mâncare, de băut, îl tratează cu medicamente şi chiar stă de vorbă cu cel care a decedat.

De ce în unele regiuni ale României se dezgroapă morții la șapte ani?

mistere8

În unele zone ale ţării noastre, se obişnuieşte ca dezgroparea morţilor să se facă la şapte ani, legată de a şaptea şi ultima pomenire anuală a mortului, sau la trei ani, asociindu-se fie cu numărul Persoanelor Sfintei Treimi, fie cu cele trei zile în care Domnul Hristos a rămas în mormânt.

În orice caz, întregul ritual românesc se rezumă doar la rugăciune și reînhumarea persoanei decedate, fără „derapaje”, de tipul celor practicate de indigenii indonezieni.

În ultimul timp, dezgroparea s-a impus în mai multe părţi, în special la oraşe, din necesităţi absolut practice. A trebuit ca morţii, din lipsa de spaţiu a cimitirelor, „să cedeze” mormintele lor celor care veneau din urmă, pentru că altfel oraşele morţilor deveneau mai mari decât oraşele celor vii.

sursa: a1.ro

loading…


loading...
Loading...

Citește și

Povestea japonezului care a fost dispreţuit întreaga viaţă pentru că a supravieţuit scufundării Titanicului

Cultura japoneză diferă în privinţa mai multor aspecte de cea occidentală, una dintre cele mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *