Urmează o nouă PRĂBUŞIRE!

Preţul petrolului a atins maximul ultimului an luni, după ce Vladimir Putin a declarat că Rusia era gata să semneze cu OPEC un acord de limitare a produciei. Preţurile au scăzut apoi marţi, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie a raportat că aprovizionarea cu petrol la nivel mondial a crescut luna trecuta, iar scepticismul a cuprins din nou perspectiva privind semnarea un acord de tăiere a producţiei – sau cât de eficientă ar fi creşterea preţurilor, scrie The Fiscal Times.

„Un acord de reducere a producţiei, din ce în ce mai probabil, rămâne prematur având în vedere incertitudinea privind aprovizionarea în 2017 şi s-ar dovedi autodistructiv dacă ar trebui să vizeze în mod durabil preţurile ridicate ale petrolului”, au scris marţi analiştii Goldman Sachs într-o notă.

Pe măsură ce piaţa petrolului se clatină pe drumul său spre un nou echilibru al cererii şi ofertei, Julian Jessop, economist-şef la Capital Economics, spune că am putea ajunge într-un scenariu de „Goldilocks”, un principiu care afirmă că ceva trebuie să se încadreze în anumite limite, în opoziţie cu atingerea extremelor. Într-o notă adresată clienţilor marţi, Jessop scrie că echipa sa se aşteaptă ca preţurile petrolului să alunece şi să termine anul în jurul valorii de 45 de dolari barilul înainte de a recupera şi urca spre  60 de dolari până la sfârşitul anului 2017.

„Primul punct de stres este faptul că schimbările cu adevărat seismice ale preţurilor petrolului sunt acum în spate”, scrie el. „Să ne amintim că preţurile au rămas în medie la 100 de dolari sau mai mult din 2011 până în prima jumătate a anului 2014, înainte de a se prăbuşi la 20 de dolari la începutul acestui an. Preţurilor au recuperat apoi într-o gamă de aproximativ 40-50 de dolari pe timpul verii. Ultima creştere a scos preţurile din acest interval, cel puţin pentru moment, dar ele sunt încă relativ stabile faţă de perioada anterioară.”

Mai important, o gama de preţuri între 45 şi 60 de dolari barilul ar putea fi potrivită pentru economia mondială, argumentează Jessop. „Acestă marjă ar trebui să fie suficient de mare pentru a menţine principalii producători de pe linia de plutire şi să justifice noi investiţii în sectorul petrolier. Cu toate acestea, preţurile în acest interval ar fi în continuare mult sub 100 de dolari, plus că mulţi susţineau că acese cotaţii sunt „noile normale”. Prin urmare, consumatorii ar trebui să găsească ceva pentru a-şi ridica moralul.”

Concluzia lui Jessop: „Aceste niveluri ar fi suficient pentru a sprijini cheltuielile de consum pe alte bunuri şi servicii, dar suficient de mari pentru a uşura presiunile financiare asupra producătorilor vulnerabili, inclusiv multe din pieţele emergente.”

Sursa Capital.ro

loading...
Loading...

Citește și

Nou născut din Târgu Jiu preluat de elicopterul SMURD

În aceste momente un elicopter SMURD a aterizat de urgență la Târgu Jiu pentru a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.