Va fi tot mai greu în Colonie

mihaela-horvathTrei sferturi din populaţie e împrumutată, marea masă şi-a amanetat mulţi ani de acum înainte. O mare parte dintre-mprumutaţi nu mai sunt capabili să-şi plătească ratele, pentru că salariile au rămas la nivelul râmei iar preţurile cresc văzând cu ochii. Dosarele lor ajung pe mâna cămătarilor legali, cum sunt firmele de recuperare. Recuperatorii au dreptul să-i hăituiască, la propriu, pe cei îndatoraţi şi nimeni nu poate face nimic, fiindcă aşa de proastă şi împotriva firii este legea. Vieţile datornicilor sunt practic distruse de comisioanele şi paracomisioanele pe care le percep aceste firme. Îndatoraţii nu au încheiat niciun contract, nu au nicio legătură cu SRL-urile cămătăreşti. Este o afacere între bancă şi recuperatori.

Am avut bucuria să întâlnesc un nene care a dat în judecată firma pe care o s-o denumesc K, şi a câştigat. O minune, cămătarii legali care aproape i-au luat pielea de pe el, umflând sumele pe care omul le datora fără nicio justificare (practic, au băgat mâna în buzunarul lui), sunt acum datori la cetăţean, cu sume consistente. Problema este că foarte puţini se opun acestor abuzuri, majoritatea nu ripostează în instanţă, ci doar îşi acceptă soarta, ca nişte animale în jug.

Altă specie lacomă sunt cei care profită de naivitatea şi de crunta nevoie a oamenilor, sunt acele CAR-uri conduse de foşti avocaţi şi chiar judecători. Pe un astfel de ceareu o să-l numesc J. Pe spatele celor pe care i-au nenorocit cu penalităţi la penalităţi (sume uriaşe pe care amărâţii nu le mai pot plăti în veci) îşi construiesc palate, trag sfori prin judeţ pentru că şi-au dobândit influenţă, îşi cumpără maşini de zeci de mii de euro, pleacă în vacanţe prin locuri exotice. Unde amărâţii pot călători doar cu gândul.

Ceea ce este oribil şi de nedigerat: toate televiziunile acceptă să facă publicitate cămătarilor legali. Este o practică absolut imorală, fără ruşine faţă de cei aflaţi în nevoie. Practic se face reclamă călăilor. Acelaşi lucru se întâmplă şi în domeniul farmaceutic. Publicitatea masivă pe care şi-o fac deţinătorii de farmacii, reclame prin care suntem îndemnaţi să mergem la cumpărat de medicamente de parcă acolo am găsi Raiul pe pământ, mi se pare o golănie. Cu alte cuvinte, „voi doar îmbolnăviţi-vă că noi avem leacul”. Şi ce mai leac: medicamente contrafăcute sau fără efect dar şi extrem de scumpe.

Statul este ocupat să stea în genunchi în faţa UE şi să-şi îndobitocească cetăţenii, prin neimplicare socială, economică şi fără politici de sprijin a propriilor săi cetăţeni. E ocupat… să stea pasiv, în timp ce România îşi pierde pământul, i se vând resursele, se măcelăresc pădurile… Dar, îşi înarmează cu sute de milioane de lei instituţiile de forţă care să-l apere, la o adică, nu de cotropitori ci de contribuabilii de rând. ANAF este martor. Şi DNA. Va fi din ce în ce mai greu în colonie.

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.