Veşti bune pentru români. Ce se întâmplă cu salariile

Unu din patru salariați este plătit de bugetul public și are, de regulă, venituri mai mari decât ceilalți angajați din România, arată datele oficiale. Din totalul celor care au contracte cu normă întreagă, 70% obțin câștiguri brute sub 2.680 lei (circa 1.900 lei net), de unde rezultă că în zona superioară de salarizare se află preponderent angajați în sistemul public.

 În sistemul public, lucrau, potrivit datelor făcute publice de Ministerul Muncii, odată cu publicarea proiectului de salarizare, 1,21 milioane de persoane. Statisticile aceleiași instituții arată că România are puțin peste 4,7 milioane de salariați cu normă întreagă și încă 740 mii cu normă de timp parțială. Din totalul salariaților cu normă întreagă, 3,3 milioane, respectiv 70%, aveau venituri brute sub 2.680 lei (circa 1.900 lei net), de unde rezultă că în zona superioară de salarizare care cuprinde 1,4 milioane de persoane se află preponderent angajați în sistemul public.

În sistemul public, cu excepția angajaților din asistență socială și a personalului contractual din administrația locală care, de regulă, înseamnă șoferi, personal de curățenie, muncitori necalificați, câștigurile erau peste media pe țară care, potrivit Institutului de Statistică, era, în mai, de 2.853 lei brut (2.063 lei net).

Cele mai mari câștiguri le aveau demnitarii, funcțiile specifice din administrație, diplomați și magistrații. În administrația centrală, câștigul depășea 4.000 lei, iar în cea locală 2.858 lei. Peste 4.000 lei obțineau salariații din învățământul superior, învățământul auxiliar. În timp ce în sănătate media era peste 3.000 lei, iar în învățământul preuniversitar de 2.706 lei.

Pe total economie, câștigurile medii de top sunt în industria IT (5.421 lei). În intermedieri financiare și asigurări era de 4.383 lei. Per total industrie, câștigul mediu net era 1.987 lei, în comerț 1.848 lei, transporturi 2.084 lei. Cel mai mic câștig se înregistra în domeniul hoteluri și restaurante de 1.248 lei net.

Politicienii au început să facă noi promisiuni de majorări salariale în sistemul public, deși doar anul trecut au fost acordate creșteri de 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, de 5% din luna septembrie și de 15% din luna decembrie pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială.

Din acest motiv, cheltuielile de personal au crescut cu 10,2% în primul semestru al acestui an față de aceeași perioadă din 2015.

Sursa: Profit.ro

loading...
Loading...

Citește și

Veşti RELE! Ce ne pregăteşte Fiscul!

Fiscul va trimite în a doua jumătate a acestui an decizii de impunere către toţi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *