Victor Grigorescu: Păstrăm cărbune…

cariera-grigorescu

Cel mai important proiect în cadrul Strategiei Energetice este cel al înlocuirii capacităţilor de producţie care ies din uz, o treime din cei 14.000 de megawaţi utili fiind în această situaţie în următorii 15 ani, a declarat, joi, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Proiectul cel mai important în următorii 15 ani este înlocuirea acestor megawaţi care ies din uz. Trebuie să înlocuim aproape o treime din parcul de capacităţi de producţie, din parcul nostru de agregate, de centrale. Între 4.000 şi 5.000 de MW vor ieşi din uz din cei 14.000 MW utili, în următorii 15 ani. (…). Este vorba de o ieşire din uz datorată epuizării echipamentelor sub aspect fizic şi tehnologic. De aici apare o oportunitate, pentru că o parte din acei MW care vor dispărea din mix vor fi înlocuiţi de cele două reactoare nucleare, dar acestea nu sunt singurele capacităţi de producţie care se vor dezvolta. Vor exista modernizări şi în capacităţi de gaze naturale, capacităţi hidro-energetice, inclusiv pe zona regenerabilelor, dar nu cu tehnologia actuală. Vom asista la o dezvoltare a acestor capacităţi instalate în zona regenerabilelor, dar nu cu suport de la stat ci pur şi simplu datorită competitivităţii economice’, a spus Victor Grigorescu, la sesiunea online ‘De vorbă cu ministrul tău’, iniţiativă a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic care sprijină dialogul între demnitari şi cetăţeni, relatează Economica.net.

„Statul va face investiţii”

În opinia acestuia, înnoirea capacităţilor de producţie care ies din uz se va realiza nu doar cu suport de la stat ci şi cu cel al companiilor private. ‘Sunt convins că la înnoirea acestor capacităţi, care este legată şi de realitatea sectorului energetic românesc, nu numai statul va investi, nu numai statul va face o analiză la nivelul companiilor unde deţine acţiuni, ci cu siguranţă şi actorii privaţi sau companiile care au un cumul de acţionari vor face acelaşi lucru. Este o piaţă la care această modernizare va contribui cred şi sper cu cele mai eficiente proiecte’, a precizat ministrul Energiei.
În ceea ce priveşte proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, ministrul de resort susţine că documentul indică viziunea din perspectiva anilor 2030 şi modul în care va evolua mixul energetic în următorii 15 ani.
‘Dacă o să vă uitaţi, o să vedeţi că vom continua să păstrăm cărbune, continuăm să dezvoltăm, cel mai probabil, sectorul nuclear, vom continua să dezvoltăm şi sectorul energiilor regenerabile. Cred că este foarte important să vorbim în momentul de faţă de politicile acestea care sunt neutre din punct de vedere tehnologic, în sensul în care nu ar trebui să facem ceea ce poate am făcut în trecut, respectiv să sprijinim acele tehnologii care nu îndeplinesc criteriile de eficienţă. Ar trebui să vedem care este tehnologia eficientă din punct de vedere economic şi cât costă ea în mod real. Ar trebui să ne uităm să dezvoltăm acele resurse pe care noi le avem, nuclear este unul dintre ele, dar nu numai, pentru că rămâne cărbunele, partea de hidro, regenerabilele, gazele naturale, dar să vedem cum anume aceste resurse sunt echilibrate’, a adăugat Grigorescu.

loading...
Loading...

Citește și

Fostul inspector șef al IPJ, Caragea, către ex-procurorul Sichitiu: „Bețivanule, iar mâncași via cu arac cu tot”

Scandal cu jigniri, pe facebook, între fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Gorj, …

Un comentariu

  1. Pastram carbunele dînd in fiecare an mii de oameni afară, închizînd mine si perimetre miniere,făcînd contracte cu Dumnezeu sa ne dea continuu vînt,ploi si soare.Asta da strategie românească! Sa fim serioși, aici e vorba de pagini întregi cu dispoziții de urmat venite de la Bruxelles.Polonia si Germania,încurajînd productia pe cărbune unde să o exporte?Logic,la cei care nu o mai au.De asta plăteste cetățeanul român de 6 (sase)ori pretul de producere al unui MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.