Vinderea acţiunilor CEO, un ACT potrivnic capitalului românesc

munteanu

Alianța Noastră România, condusă de Marian Munteanu, acordă o importanță deosebită situației create prin anunțarea intenției Guvernului de a scoate la vânzare acțiuni la Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Compania Națională Aeroporturi București, CNAPM Constanța și Salrom, chiar dacă statul va rămâne acționar majoritar la aceste societăți considerate strategice iar sumele obținute din vânzarea acțiunilor vor rămâne la dispoziția companiilor și vor fi utilizate pentru finanțarea programelor de investiții, se arată într-un comunicat de presă.
Deși o astfel de intenție poate fi privită ca o măsură ce se înscrie pe linia dezvoltării și consolidării economiei concurenționale de piață, Alianța Noastră România consideră că nu este momentul prielnic pentru trecerea la materializarea ei, atât din punctul de vedere al realizării condițiilor tehnice de aplicare cât și din punctul de vedere al unei insuficiente analize a eventualelor consecințe asupra siguranței naționale și a asigurării premiselor unei creșteri economice sustenabile pe termen mediu și lung.

Astfel:

— Importanța deosebită a unei astfel de măsuri, în cazul unor companii de interes strategic cu implicații asupra potențialului de dezvoltare pe termen lung a României, cere acordarea unui mandat special dat de către Parlament Guvernului în funcție. Actualmente acest lucru nu este posibil, atât actualul Parlament cât și actualul Guvern aflându-se la sfârșit de mandat. Trebuie înțeles că în cazul companiilor și sectoarelor strategice, schimbarea raporturilor de proprietate este eminamente o decizie politică și nu una de management executiv.

— O eventuală vânzare de acțiuni ar necesita o pregătire tehnică deosebită în direcția lansării pe piață și a tranzacționării. Guvernul nu a precizat nimic în acest sens. Operațiunea cere o expertiză deosebită pe care, din păcate, miniștrii de resort ai acestui Guvern nu au dovedit-o, și o totală transparență. În lipsa acestor elemente, intenția Guvernului ridică suspiciuni nu numai din punctul de vedere al succesului și al beneficiului obținut dar și din punctul de vedere al corectitudinii operațiunii.

— Alianța Noastră România consideră că în actualele condiții vânzarea de acțiuni se constituie ca un act potrivnic încurajării și stimulării capitalului românesc. Este evident că acesta nu va putea deveni un actor important al tranzacționării, ceea ce ar putea conduce la vânzarea doar către capitalul extern.

Alianța Noastră România nu este împotriva investițiilor străine serioase, dar dorește să se găsească mijloacele pentru asigurarea unui aport real de tehnologie și mai ales pentru susținerea capitalului românesc.
Este încă un motiv pentru care Alianța Noastră consideră că nu este momentul trecerii imediate la vânzare, fiind necesare analize și măsuri temeinice în direcția asigurării unei participări echitabile a capitalului românesc.

În condițiile în care atât Președinția cât și Guvernul au anunțat că lucrează la realizarea unor Proiecte de țară pe termen lung, măsurile de schimbare a raporturilor de proprietate în cadrul companiilor și sectoarelor strategice ar trebui să fie incluse în aria politicilor economice cu caracter structural, încadrate într-un concept general de dezvoltare a României. Apariția unor astfel de intenții de vânzare a acțiunilor aflate în proprietatea statului, înainte de a cunoaște conceptul general de dezvoltare, ridică nu numai suspiciuni de lipsă de logică în formularea politicilor economice dar și asupra adevăratei explicații a intenției guvernamentale. Apare ca posibilă nevoia stringentă a actualului Guvern de a obține sume la buget, în vederea suplinirii incapacității sale de a atrage fonduri europene, fără să fie interesat de consecințele negative pe termen mediu și lung ale preconizatei vânzări de acțiuni.

A.C.loading...
Loading...

Citește și

FRĂMÂNTĂRI MARI în CEO! E legat de CCM

Liderii FNME ameninţă cu proteste de amploare, dacă guvernanţii nu vor da o hotărâre pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *