Vrea REDUCEREA producţiei de CĂRBUNE: Trebuie să înţelegem că energia pe cărbune ÎŞI ÎNGUSTEAZĂ contribuţia în MIXUL ENERGETIC

basescu

Președintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat sâmbătă la Neptun că el crede că este o mare greșeală încetarea achiziționării de uraniu din producție proprie pentru Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă, în condițiile în care România ‚’avea un ciclu nuclear complet’’.




În ce privește mineritul în cărbune, Băsescu a menționat că este o perioadă de criză nu numai în România. „Încălzirea globală, probată, nu mai este o poveste, vedem toții pe pielea noastră efectele ei, încălzirea globală duce la politici energetice tot mai curate, fie că vorbim de energie nucleară, energie regenerabilă — hidrocentrale, energie eoliană, energie solară. Mai mult, și tehnologiile de vârf în momentul de față sunt destul de poluante. Deci, Germania, care încă folosește foarte mult cărbune în industria energetică, începe să-și ia măsuri de reducere a producției pe cărbune. Asta înseamnă că România, în primul rând, trebuie să aducă tehnologiile necesare. Și Germania este una dintre țările care a descoperit secretul reducerii masive a poluării în producția de energie pe cărbune, deci trebuie să aducem cele mai avansate tehnologii și, doi, trebuie să înțelegem că energia pe cărbune își îngustează contribuția în mixul energetic în România, ca de altfel în toate țările din Uniunea Europeană’’, a afirmat Băsescu, întrebat fiind de un membru PMP din Gorj cum vede problema mineritului din țara noastră.

A.C.




loading...
Loading...

Citește și

FRĂMÂNTĂRI MARI în CEO! E legat de CCM

Liderii FNME ameninţă cu proteste de amploare, dacă guvernanţii nu vor da o hotărâre pentru …

Un comentariu

 1. Reuters: Germania nu renunţă la cărbune
  iulie 11, 2016

  http://www.focus-energetic.ro/germania-nu-renunta-la-carbune-34985.html

  co2 pozaGermania a abandonat planurile de adoptare a unui calendar de renunţare la producerea de energie în termocentralele pe cărbune şi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, conform ultimelor documente ministeriale consultate de Reuters. Documentul reprezintă Planul de acțiune al Guvernului pentru anul 2050 și stabilește modul în care Germania intenționează să renunţe la combustibilii fosili și să atingă, la mijlocul secolului, obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu până la 95% față de nivelurile din 1990.
  În ultimii ani, părea că Germania voia să impună în sectorul energetic o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 22 milioane de tone până în 2020.
  În prezent, circa 45% din consumul anual de electricitate al Germaniei este asigurat de termocentrale pe cărbune, iar 11% – de centrale pe gaze naturale. 15% provine de la centrale nucleare (pe care Angela Merkel vrea să le închidă până în anul 2022), iar 24% – din regenerabile precum eolienele și solarele, procent pe care Guvernul de la Berlin vrea să-l majoreze la 45% până în anul 2025.
  O versiune anterioară a proiectului, care “s-a scurs” în presă în luna mai, arăta că Germania ar trebui să elimine treptat producția de energie pe bază de cărbune „cu mult înainte de 2050”, ca parte a unui pachet de măsuri menit să asigure atingerea ţintelor de mediu, precizează Reuters.
  Propunerile inițiale s-au izbit de opoziția consistentă a sindicatelor, a reprezentanţilor marilor regiuni producătoare de cărbune și ai grupurilor de afaceri, care au spus că o astfel de variantă ar costa locuri de muncă și ar cauza daune importante acestei industriei.
  Noua versiune a Planului de acţiune, care a fost revizuită în urma consultărilor cu Ministerul Economiei și Energiei, a eliminat, de asemenea, şi obiectivele concrete de reducere a emisiilor de CO2 pentru sectoarele energie, industrie, transporturi și agricultură.
  Christoph Bals, director de politici la ONG-ul de mediu Germanwatch, a criticat modificările. „La șapte luni după summitul de succes de la Paris, Guvernul a capitulat în faţa intereselor industriei combustibililor fosili și renunţă la șansa de a da economiei un impuls de modernizare, prin prezentarea unor planuri clare”, a spus el.
  De asemenea, potrivit noii variante a documentului, s-a renunţat la o taxă suplimentară pe petrol, păcură și gaze, menită să crească cererea pentru tehnologii ecologice. Cu toate acestea, documentul continuă să vorbească despre planurile pentru o reformă fiscală ecologică.
  În plus, în noua versiune a fost scos un alt paragraf, care exista în documentul iniţial, şi care făcea referire la posibilitatea ca Germania să facă lobby pentru introducerea unui preț minim al tranzacţiilor europene pentru emisiile de CO2. În prezent, pe bursa EEX de la Leipzig, certificatele CO2 (EUA) din faza 3 EU ETS se tranzacţionează cu 4,45 euro/certificat.
  Proiectul, care mai trebuie avizat şi de către alte ministere, este acum în cadrul Cancelariei. El urmează să fie dezbătut de Cabinet în luna septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *