10 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Ungaria


Vecină cu România şi având o suprafaţă de peste 93.000 kmp şi o populaţie de 9,7 milioane de oameni, Ungaria este o ţară cu o moştenire culturală bogată, dar şi vestită pentru celebrele sale spa-uri şi lacuri termale care atrag an de an mulţi turişti, printre care şi români.

Mai jos vă prezentăm 10 lucruri (poate de unii mai puţin ştiute) despre vecina României de la Vest, Ungaria, ţara care de-a lungul istoriei ne-a fost aliat, duşman şi sursă de controverse.

1. Nu are ieşire la mare
Ungaria nu are ieşire la mare, dar dispune de Lacul Balaton, care se întinde pe aproape 600 de kilometri pătraţi. Este considerat cel mai mare lac din Europa Centrală, iar din cauza întinderii sale mulţi îl numesc Marea Ungară, fiind o atracţie pentru mulţi turişti. În apropierea acestuia se află şi lacul Heviz, fiind apreciat pentru apele termale sulfuroase care au o serie de proprietăţi medicinale pentru afecţiunile reumatice şi o serie de dureri. Pe timpul verii, temperatura apei acestui lac este în medie de 34 de grade Celsius, în timp ce iarna nu are mai puţin de 26 de grade Celsius.

2. Ţara spa-urilor
Datorită abundenţei de izvoare termale naturale, Ungaria se poate lăuda cu circa 450 de spa-uri şi băi publice. Cultura scăldatului în această zonă a existat încă din vremea romanilor, fiind considerat cel mai bun tratament pentru mahmureală, potrivit The Telegraph.

3. Maghiarii sunt destul de inventivi
Printre invenţiile notabile realizate de unguri se numără cubul Rubik (de către sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik), becul cu gaz krypton în interior (de către fizicianul Imre Brody, în 1937) şi pixul (brevetat în 1938 de către jurnalistul maghiar de origine evreiască Laszlo Biro).

4. Numeroşi laureaţi Nobel
Până în prezent, Ungaria se poate lăuda cu 13 laureaţi Nobel, mult mai mult, pe cap de locuitor, decât Finlanda, Spania, Canada şi Australia. Au primit premii aproape la fiecare categorie, cu excepţia celui pentru pace.

Lista laureaţiilor Nobel ai Ungariei:

Lénárd Fülöp (pe atunci Austro-Ungaria) – Nobel pentru Fizică, 1905
Bárány Róbert (pe atunci Austro-Ungaria) – Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 1914
Zsigmondy Richárd – Nobel pentru Chimie, 1925
Albert Szent-Györgyi – Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 1937
George de Hevesy – Nobel pentru Chimie, 1943
Georg von Békésy – Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 1961
Eugene Wigner – Nobel pentru Fizică, 1963
Dennis Gabor – Nobel pentru Fizică, 1971
Polányi János – Nobel pentru Chimie, 1986
John Harsanyi – Nobel pentru Economie, 1994
George Andrew Olah – Nobel pentru Chimie, 1994
Imre Kertész – Nobel pentru Literatură, 2002
Avram Hershko – Nobel pentru Chimie, 2004

5. Ţara iluzionistului Houdini


Erich Weisz, mai cunoscut ca iluzionistul Harry Houdini, s-a născut la Budapesta în 24 martie 1874 înainte de a-şi câştiga faima evadând din cătuşe, strânsori şi celule pline cu apă. Acesta a supravieţuit unei multitudini de trucuri, dar a murit de peritonită după ce a primit un pumn în burtă în timpul unei demonstraţii publice.

6. Este nepoliticos să ciocneşti paharele cu bere
Dacă ajungi în Ungaria şi vrei să ciocneşti o sticlă sau un pahar cu bere cu cineva, probabil că vei fi privit ciudat pentru că ungurii nu au acest obicei. Legenda spune că, după înfrângerea revoluţiei ungare din 1848 de către habsburgi, 13 generali maghiari au fost executaţi, iar după fiecare execuţie austriecii ciocneau pahare cu bere. Astfel, ciocnirea paharelor de bere şi, mai târziu, a sticlelor cu această băutură a devenit un tabu în Ungaria. Poţi, însă, să toastezi spunând „Egészségedre!” („În sănătatea ta!”, n.r.) în timp ce îţi priveşti în ochi partenerul sau partenerii de pahar.

7. Polo este sportul naţional
Polo este considerat sportul naţional al Ungariei. Probabil cel mai faimos meci de polo din istorie a fost cel din 1956, din semifinala de la Olimpiada de la Melbourne, când Ungaria a câştigat cu 4-0 în faţa URSS, la o lună de la înăbuşirea în sânge a Revoluţiei Ungare. Şi meciul s-a terminat tot în sânge, după ce, cu un minut înainte de final, sovieticul Valentin Proposkov i-a spart cu capul arcada jucătorului maghiar Ervin Zádor. Ulterior, echipa Ungariei a cucerit medalia de aur în finala competiţiei, iar după terminarea Jocurilor Olimpice de Vară din 1956 Ervin Zádor şi aproape jumătate din echipa de polo a Ungariei s-au refugiat în SUA.

8. Cea mai mare campioană la şah
Judit Polgar, considerată cea mai mare jucătoare a lumii din şahul feminin, a stabilit primul record în anul 1991, la vârsta de 15 ani, când a primit titlul de mare maestru la şah. A fost prima femeie din lume care a jucat într-un turneu în campionatul mondial de şah masculin. Totodată, în 1993 l-a învins, într-o partidă scurtă, pe fostul mare campion mondial Anatoli Karpov. Şahul se joacă în multe locuri in Ungaria, inclusiv pe scânduri plutitoare în băile termale.

9. Budapesta are cea mai veche linie de metrou din Europa continentală
Inaugurat în 2 mai 1896 de către împăratul Franz Joseph, metroul din Budapesta este, de asemenea, a doua cea mai veche linie de cale ferată electrică subterană din lume, după cea din Londra. Prima linie de metrou din Budapesta avea o lungime de 3,7 km, 11 staţii, iar trenurile veneau la un interval de circa două minute.

10. Labirintul natural de sub Budapesta
Tot în capitala Ungariei se găseşte şi cel mai mare sistem de peşteri geotermale, Budapesta fiind construită pe un labirint alcătuit din circa 200 de încăperi subterane. În cea mai mare parte dintre ele accesul este permis doar vizitatorilor calificaţi, însă unele peşteri spectaculoase, precum Szemlo-hegy şi Molnar Janos, pot fi văzute.

Loading...

Citește și

«Coronavirusul, armă biologică, se va răspândi peste tot în lume». Iată care ar fi antidotul!

Adevăr sau invenție? Despre epidemia de coronavirus care se va răspândi peste tot în lume …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.