1,5 milioane de euro din minerit și energie, în buzunarele a patru deștepți cu brevet

bani-turceni

În urmă cu trei ani, dar și mai devreme de atât, sume importante din societățile statului erau virate în buzunarele celor destul de deștepți din sistemul energetic, care au intuit la fix cum se pot îmbogăți din invenții. În publicația Complexului Energetic Oltenia – ceoltenianews.ro – găsim datele unei afaceri de succes pentru foști șefi ai unităților de stat din minerit și energie. Astfel, la fostul Complex Energetic Turceni s-au decontat 1,5 milioane de euro pentru trei invenţii, toate vizând modul de pornire sau de funcţionare a motoarelor asincrone folosite la turbinele termocentralei. 

De-a lungul anilor, posesorii de brevete din sistem au câștigat sume fabuloase pentru „soluții tehnice” sau diverse inovații și invenții, neștiindu-se concret cât și cum au îmbunătățit acestea procesul tehnologic din acest sector de activitate.  Cert este că în anii trecuți, numai cine nu a vrut nu s-a făcut inventator. Printre „iluștri” îi putem reaminti aici pe Daniel Burlan sau Eugen Davidoiu, presa relatând pe larg, la momentul respectiv, despre majoritatea așa-numiților inventatori din sistemul energetic care au orbitat în jurul companiilor de stat.

Raport

Potrivit unui raport întocmit de companie, „suma care a fost decontată, absolut uluitor, în decurs de doar un an, respectiv 2011, se ridică la nu mai puţin de 6.497,039,15 lei. Banii au fost plătiţi, în baza a trei brevete de invenţie respectiv «Rotor pentru motoare asincrone», datând din anul 2007, «Dispozitiv electronic de pornire a motoarelor asincrone cu motorul bobinat», luat acum 22 de ani, respectiv în 1992, precum şi în baza brevetului cu titlul «Instalaţie pentru alimentarea transportatoarelor miniere şi metodă de eliminare a pericolului de electrocutare la 6 KV», obţinut în anul 1997. Aspectul cel mai important este însă altul: dacă la fosta SNLO au fost 35 de beneficiari ai celor 1,5 milioane de lei, în cazul CE Turceni, suma colosală a fost împărţită de doar patru persoane. Astfel, potrivit raportului CEO, exorbitanta sumă de 6.407.039,15 lei a fost decontată lui Bercea Nicolae, fost director în minerit, lui Şandru Marcian, o perioadă şef la Marsat, din Târgu Jiu, lui Drăgoescu Alexandru, fost director al Departamentului de Servicii Energetice din Carieră al CET, în anul 2010, şi Monawar Mihaela, moştenitoare a brevetului de invenţie al tatălui, Ion Cioc, fost şef în Turceni acum mulţi ani”, se arată în publicația mai sus amintită.

Judecătorii – de partea inventatorilor. CE Turceni a scos banii

În ziarul companiei se mai explică: „Ca să dea o umbră de legalitate acordării acestor sume, s-a apelat la un tertip, respectiv acţiunile în instanţă. Spunem tertip pentru că procesele au fost pierdute într-un mod absolut bizar, fără expertize şi doar pe baza documentelor depuse de cei cărora le erau favorabile, respectiv inventatorilor. Aşa se face că, în patru dosare, depuse în anul 2010 şi 2011, fostul CE Turceni a pierdut „pseudo-lupta” cu inventatorii. Plăţile au fost efectuate, în totalitate, în anul 2011, în perioada iunie-decembrie. Astfel, „în 15 iunie, Bercea Nicolae şi Şandru Marcian au încasat 1.459.237 lei, în august, cel de-al doilea inventator a primit 96.234 lei, iar în decembrie, fostul CET i-a mai virat lui Bercea 1.637.099 lei. În total, sunt peste 3 milioane de lei pe care i-au încasat cei doi inventatori în doar câteva luni. Vorbim de 30 de miliarde de lei vechi, adică de vreo 800.000 de euro. În acelaşi an, în luna iulie, într-un alt dosar pierdut de CET, Alexandru Drăgoescu primeşte uluitoarea sumă de 1.518.999 lei. În lunile iunie şi august, Monawar Mihaela încasează, pe baza brevetului de invenţie al tatălui, 829.734 lei, prin două ordine de plată. Surprinzător sau nu, aceeaşi persoană, într-un alt dosar, primeşte, în aceleaşi luni, o sumă identică, respectiv 829.734 lei, totalizând peste 1,6 milioane de lei”.

Ce mai găsește corpul de control

Corpul de control al companiei constată lucruri de-a dreptul uluitoare: sumele au fost acordate de către fostul CET fără să existe vreun contract. Astfel, invenţiile, potrivit posesorilor de brevete, au fost utilizate la UMC Jilţ Sud, UMC Jilţ Nord, UMC Berbeşti (fosta SM Prigoria) şi SE Turceni, actualele sucursale ale CE Oltenia care, anterior, făceau parte din fostul Complex Energetic Turceni. Problema este însă că pentru perioada în care s-au solicitat banii, conform constatării celor care au făcut verificările, „nu au fost încheiate contracte pentru utilizarea invenţiilor aferente brevetelor care au făcut obiectul controlului tematic”. Cu alte cuvinte, pentru a putea să ceară bani pe aceste invenţii, solicitanţii trebuia să aibă un contract de la fostul CET, prin care să se dovedească faptul că acele brevete erau utilizate de către producătorul de energie. Însă acestea lipsesc cu desăvârşire. Cu toate acestea, aspectele nu au fost semnalate instanţei.

Expertiză cu presiuni

De asemenea, nu există certitudinea că invențiile au dus la o mai bună activitate în minerit, neștiindu-se nici dacă  „lucrările” inventatorilor  funcţionează aşa cum susţin cei care le-au brevetat. „Asta pentru că nu s-au făcut nişte expertize, aşa cum ar fi fost normal, care să ateste dacă ele sunt atât de utile pe cât susţin inventatorii şi dacă acele economii din care şi-au cerut procentele uriaşe chiar există. În prezent, inventatorii respectivi mai au deschise acţiuni în instanţă, în care cer banii pentru perioada scursă de la încasarea celor 6,4 milioane de lei, însă au apărut problemele. Juriştii CEO au solicitat expertize şi, odată cu intenţia clară de a demonstra utilitatea invenţiilor, au apărut şi «zvârcolirile». Există informaţii clare conform cărora cei care au început să facă expertizele au fost contactaţi de diferite persoane şi li s-au făcut «recomandări» cu privire la posibilul rezultat al cercetărilor. Se încearcă, în mod cât se poate de clar, influenţarea acestor expertize, în aşa fel încât să le fie favorabile tot celor care au încasat, până acum, sume colosale de pe urma invenţiilor. Iar faptul că au apărut astfel de intervenţii şi presiuni denotă, la fel de clar, că acestea nu funcţionează aşa cum susţin inventatorii”, se mai arată în publicația companiei de energie.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

3 comentarii

 1. Si DNA-ul ce dracu face ? Ca la sumele astea , nu mai e vorba de mica coruptie. Sunt curios daca CEO va mai putea recupera vreun ban. Cred ca pana acum toti banii astia s-au evaporat si nu le va mai ramane de luat decat praful de pe toba.
  Asadar ce dracu face DNA ?

 2. Precis autoarea este colega de servicii cu raut ciurdel si petroniu.
  Dupa apucaturi este fidela conceptului ridicat la rang de arta de catre ponta, „plagiatul este viata mea” articolul si informatia este preluata din fituica de dezinformare a salariatilor CE OLtenianews.ro care intoxica sistematic angajatii cu articole nesemnate. Daca pentru ciurdel si gasca lui de infractori, dreptul de autor nu exista ca notiune asta nu inseamna sa arunci cu noroi in munca unor adevarati specialisti, sub protectia anonimatului.
  Cu manie proletara ciurdeii si autoarea infiereaza niste oameni carora le-a fost recunoscut si reconstituit dreptul de catre institutii abilitate (instante judecatoresti), probabil in acceptiunea lor prin asta se intelege stat democratic si stat de drept, „Nu conteaza ce spune legea, eu ciurdel si ziaristi mei hotaram cine este vinovat si cine nu.
  Probabil prejudiciul calculat in numele ciurdelului de 18 milioane de euro nu merita atentia autoarei articolului care are orgasm dupa orgasm cand enumera 4 hotarari judecatoresti care deabia totalizau 1,5 milioane de euro.

 3. Ziceti merci ca Gorj Domino nu se comporta ca Gorj Exclusiv si Pigui care scot spume la gura incercand sa il disculpe pe Ciurel- Cangurel . Astazi, in editorial, Pigui incearca sa ne lamurasca de faptul ca a analizat el documentele si a constatat ca Ciurel nici usturoi n’a mancat si nici gura nu’i miroase (pute) .De parca el ar fi vreo Instanta de Judecata sau macar procuror . Sa vada el cum o sa’l ,,analizeze ,, pe el procurorii pentru firmele falimentate , autoturismele de lux insusite fraudulos de la firme prin interpusi sau pentru smenurile pe care le face zilnic cu Ciurel in schimbul miliardelor smenuite de la CEO .Mai nou a facuto pe Kovesi in toate felurile inclusiv ,, vaca ,, , el un alcoolic . In ce tara traim ca um taran sa balacateasca un Magistrat , cu atat mai mult ca e femeie .Un marlan .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.