16 magistrați din Gorj, discriminați la salarii! Au venituri lunare de peste 10.000 de lei dar încasează mai puțin decât procurorii


În penultima zi a lunii martie, 16 judecători de la Judecătoria Târgu-Jiu s-au adresat Tribunalului Gorj arătând că sunt discriminați salarial față de alți colegi de-ai lor magistrați. În dosarul nr. 5097/90/2017, cei 16 (unii fiind pensionați) cer instanței să recunoască ,,starea de discriminare în materie salarială în raport cu magistraţii”, motiv pentru care este chemat la bară nu numai Tribunalul Gorj și Curtea de Apel Craiova ci și Ministerul Justiției și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Din data de 30 martie, judecătorii Anișoara Bucică, Paraschiva Catrinoiu, Căprărin Andreea, Ciocoiu Adrian Ovidiu, Cornescu Daniel, Costaiche Toma Paul, Cruceru Liliana Maria, Dogaru Mihai, Duțescu Pantelimon, Ivăniși Dorina, Jianu Adina Dana, Mănescu Carmen Loredana, Mărgulescu Emil Claudiu, Militaru Laurențiu, Nănescu Rozalia și Nițu Nicoleta sunt reclamanți în dosarul ajuns pe rolul Secției Conflicte de Muncă a Tribunalului Gorj.

Cei 16 au avut curajul să își ceară dreptate în instanță chiar Ministerului Justiției, dar și Tribunalului Gorj și Curții de Apel Craiova, considerând că nici Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu este străin de inechitatea de care au ei parte pe legea salarizării unice. De altfel, legea respectivă a creat o adevărată prăpastie salarială între judecători și procurori asta mai ales la modul de avansare și implicit de valoarea retribuției încasate corespunzătoare rangului. Instanța nu a stabilit încă un prim termen în acest dosar.

Grila care face diferența

Conform noii grile salariale, urmare a legii salarizării unice, un judecător cu grad de Înaltă Curte cu vechime mai mare de 20 de ani primește o indemnizație lunară de 26.250 de lei, iar unul cu vechimea cuprinsă între 15 și 20 de ani, între 23.143 lei și 24.300 lei lunar. În același timp, un procuror cu grad de Înaltă Curte, cu vechime mai mare de 20 de ani, primește 25.000 lei, iar unul cu vechime între 15 și 20 de ani primește între 22.041 lei și 23.143 lei lunar; cu vechime între 10 și 15 ani primește între 19.998 lei și 22.048 lei, iar unul cu vechime între 8 și 10 ani primește între 17.956 lei și 20.786 lei. Se vede cu ochiul liber diferența în ceea ce privește vechimea. Pentru a fi judecător la Înalta Curte trebuie să ai minimum 15 ani experiență, pe când un procuror poate avea minimum opt ani vechime. Din vechime fac parte și cei doi ani din Institutul Național al Magistraturii și rezultă o vechime în muncă efectivă de doar șase ani pentru ca un procuror să lucreze în parchetul Înaltei Curți.

Un procuror cu grad de judecătorie primește 16.429 lei lunar, dacă are vechimea mai mare de 20 de ani, în timp ce unul cu vechimea între 5 și 10 ani, o indemnizație cuprinsă între 11.826 lei și 13.690 lei.

Pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, personalul din sistemul de justiție beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază sau, după caz, din indemnizația lunară de încadrare. În prezent, un judecător promovează de la Judecătorie la Tribunal dacă are minimum patru ani vechime, iar de la Tribunal la Curtea de Apel, dacă are cel puțin șase ani vechime. Surse judiciare au precizat că în momentul în care încetează delegarea, iar procurorul se întoarce la parchetul de pe lângă judecătorie își păstrează gradul avut la Parchetul Înaltei Curți și, prin urmare, și salariul și sporurile.

loading...
Loading...

Citește și

GREII din SINDICATELE din CEO, PUȘI LA ZID înainte de începerea negocierilor pentru noul CCM

Constantin Crețan îi acuză pe liderii sindicali din CE Oltenia că nu au niciun fel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.