30 de milioane de euro pentru a ţine în funcţiune grupurile energetice de la CEO

termo-rovinari-(2)

Complexul Energetic Oltenia (CEO) va cheltui suma de peste 30 de milioane de euro pentru a putea menţine în funcţiune o parte a grupurilor energetice din cadrul termocentralelor din Gorj şi Dolj.

Bugetul este destinat grupurilor energetice funcţionale de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari şi de la Sucursala Electrocentrale de la Işalniţa. Banii sunt necesari pentru achiziţia filerului de calcar necesar în procesul de evacuare a gazelor rezultate în urma arderii cărbunelui folosit pentru producerea energiei electrice. Filerul de calcar este utilizat în cantităţi uriaşe şi este destinat instalaţiilor de desulfurare cu care sunt dotate grupurile energetice de la sucursalele electrocentrale. Investiţia în instalaţiile de desulfurare a fost obligatorie şi o condiţie privind atingerea parametrilor de mediu conveniţi cu Uniunea Europeană. Pentru achiziţia materialului necesar va fi încheiat un acord-cadru cu trei furnizori, bugetul fiind destinat unei perioade de 24 de luni.

Buget pentru funcţionarea a 5 grupuri energetice

Suma care va fi cheltuită în următorii doi ani va asigura funcţionarea în bune condiţii şi respectând parametri de mediu pentru cinci grupuri energetice din cadrul celor două sucursale electrocentrale ale Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de mai mult de jumătate din grupurile aflate în funcţiune în momentul de faţă la compania producătoare de energie electrică şi cărbune. Acordul-cadru va avea în vedere achiziţia filerului de calcar în trei loturi. La Sucursala Electrocentrale Rovinari, materia primă este necesară pentru asigurarea în continuare a activității la grupul energetic numărul 4, grupul energetic numărul 3, precum şi la grupul energetic numărul 6. La Sucursala Electrocentrale de la Işalniţa, filerul de calcar este necesar pentru funcţionarea în continuare a grupurilor energetice 7 şi 8.

Necesar de peste un milion de tone

Necesarul de filer de calcar pentru cele cinci grupuri energetice, fără de care acestea nu ar mai putea funcţiona, a fost estimat de către Divizia Energetică, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, la peste un milion de tone pentru cei doi ani. Potrivit reprezentanţilor Diviziei Miniere, filerul de calcar este elementul principal folosit în procesul de desulfurare umedă a gazelor de ardere, iar acesta, prin constituenţii săi, împreună cu apa, realizează eliminarea bioxidului de sulf din gazele de ardere pentru a fi îndeplinite condiţiile impuse de Uniunea Europeană. În lipsa filerului de calcar desulfurarea nu s-ar mai putea realiza, iar grupurile energetice nu ar mai putea să funcţioneze la parametri solicitaţi. În momentul de faţă există instalaţii de desulfurare la grupurile 3, 4 şi 6 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari şi pentru grupurile 7 şi 8 de la Sucursala Electrocentrale de la Işalniţa, judeţul Dolj. Instalaţiile de desulfurare construite folosesc drept materie primă calcarul ca substanţă absorbantă, iar rezultatul procesului de reţinere a bioxidului de sulf rezultă ca produs secundar gipsul. Acest material este utilizat în industria materialelor de construcţii. De altfel, la Turceni a şi fost construită o fabrică de gips-carton.

1.500 de tone, cantitatea zilnică livrată

Divizia Energetică a estimat un consum mediu zilnic pentru un grup energetic de peste 300 de tone, ţinând cont de orele de funcţionare. Astfel, pentru cele cinci grupuri energetice, cantitatea zilnică livrată va trebui să fie de 1.500 de tone. Complexul Energetic Oltenia nu are alternativă în momentul de faţă şi este obligat să investească peste 30 de milioane de euro pentru a asigura funcţionarea grupurilor energetice de la Sucursalele Rovinari şi Turceni şi, implicit, producţia şi livrarea de energie electrică în Sistemul Energetic Naţional. Aurel Medinţu, şeful Diviziei Energetice, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a precizat că achiziţia filerului de calcar este obligatorie: „Filerul de calcar este folosit la instalaţiile de desulfurare. Nu avem cum să nu facem aceste achiziţii pentru că este tehnologia pe care o folosim acum pentru a respecta indicatorii de mediu. Instalaţia presupune utilizarea unor cantităţi de calcar. Dacă nu folosim această tehnologie, ne închid cei de la Uniunea Europeană, pentru că nu ne mai încadrăm în parametri de mediu”, a spus Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice.

loading...
Loading...

Citește și

Dosarul „Videochat la saloanele de înfrumusețare” a ajuns în instanță! Două vedete din gruparea culturiștilor, judecate pentru o evaziune de aproape o jumătate de million de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au finalizat cercetările în dosarul denumit de presă …

Un comentariu

  1. Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: visa5cristina@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.