300 EURO – șpaga pentru proba practică la obținerea permisului de conducere!

SETIFRAM-scoala-soferi-vodislav

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de 16 persoane în două cauze penale complexe, în care se efectuează cercetări în legătură cu o reţea alcătuită din medici, asistente medicale, instructori auto, agenţi de poliţie şi alte persoane care constituiseră o adevărată filieră pentru obţinerea frauduloasă de permise auto. Zece persoane, printre care doctorii Dana Vodislav și Elena Dinică Băltărețu, Gheorghe Frățilescu, patronul Școlii de Șoferi „Setifram”, și administratorul unei alte școli au fost reținuți de anchetatori și transportați la București, unde magistrații Tribunalului București vor decide dacă vor fi arestați preventiv.

descinderi-cas-Vodislav-(1)

Descinderile mascaților care au avut loc luni s-au lăsat cu reținerea a zece persoane, medici, asistente medicale, instructori auto și alte persoane. De asemenea, luni au avut loc 17 percheziţii domiciliare, la sediile cabinetelor medicale, la sediile şcolilor de şoferi, precum şi la biroul informaticianului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Gorj. În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi indisponibilizate importante sume de bani (circa 900.000 lei şi 23.500 euro) distribuite în 16 plicuri, fiecare dintre acestea având consemnat monetarul, precum şi numeroase bijuterii. Luni, după miezul nopții, anchetatorii deciseseră să îi rețină pe medicii Dana Vodislav, Elena Dinică-Băltărețu, Rodica Lehner, pe asistentele medicale Răcman Elena-Liliana, Diaconescu Lorenziana-Paula și Adam Eugenia, pe Gheorghe Frățilescu, patronul/administratorul Școlii de Șoferi „Setifram” din CAM, pe Georgiana Stroe, administrator al unei alte școli de șoferi, pe Bogdan Petre, instructor auto, dar și pe Băltăreţu-Dinică Virgil-Vasile. În acest dosar complex sunt, în total, cercetate și urmărite penal 16 persoane. Cei zece au fost reținuți, iar față de ceilalţi învinuiţi în cauză, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea sau ţara. Procurorii de la București efectuează cercetări în legătură cu o reţea alcătuită din medici, asistente medicale, instructori auto, agenţi de poliţie şi alte persoane care constituiseră o adevărată filieră pentru obţinerea frauduloasă de permise auto în județul Gorj.

Lista urmăriților penal

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de: STROE NICU CRISTIAN (agent de poliţie), DAVID VASILE, BOGDAN PETRE (instructori auto), STROE GEORGIANA, FRĂŢILESCU GHEORGHE (administratori ai unor şcoli de şoferi), toţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă; STROE GEORGE IONUŢ (fiul Georgianei Stroe), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă; CIUREA DANIEL  (agent de poliţie), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu; CIORA FLORIN (informatician al Serviciului Permise) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită; BĂLTĂREŢU-DINICĂ ELENA, VODISLAV DANA-MARIA și LEHNER RODICA (medici), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu; SILIAN VASILE (medic), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu; RĂCMAN ELENA-LILIANA, DIACONESCU LORENZIANA-PAULA și ADAM EUGENIA (asistente medicale), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu; BĂLTĂREŢU-DINICĂ VIRGIL-VASILE, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals intelectual, complicitate la uz de fals şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

200-300 euro – șpaga pentru aranjarea orașului

Potrivit procurorilor, instructorul auto făcea oferta elevului/candidatului de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani. Oferta era făcută fie unui elev care deja picase o dată examenului, fie unuia care urma să dea examenul. Ulterior, instructorul auto primea suma de bani (în general între 200 şi 300 de euro) de la elev/candidat, imediat după momentul examenului. „Înainte de momentul examenului, instructorul auto afla fie de la candidat, fie de la instructorul care îl însoțea pe acesta numele examinatorului prin SMS sau telefonic, după care îl contacta telefonic pe examinator și îi cerea să se întâlnească, ori, în situația în care examinatorul nu era un cunoscut, apela la șeful acestuia sau la un alt examinator care, la rândul lui, urma să intervină pe lângă examinatorul în cauză pentru promovarea cursantului favorizat pe bază de reciprocitate”, se spune în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa (care de regulă erau lăsați la sfârșitul examinării), instructorul auto se întâlnea cu poliţiştii examinatori, iar în cazul învinuitei Stroe Georgiana, aceasta îl trimitea pe fiul său, Stroe George Ionuț, la întâlniri cu agentul de poliție, Stroe Nicu Cristian, acestuia fiindu-i remis un bilețel cu numele cursantului care trebuia favorizat și data susținerii examenului.

Investigatori sub acoperire au lucrat luni de zile la acest caz

Pentru strângerea cât mai multor probe, anchetatorii au decis interceptarea apelurilor telefonice ale învinuiților, dar și infiltrarea unor investigatori sub acoperire, care s-au dat drept candidați pentru susținerea permisului auto. Potrivit comunicatului procurorilor, învinuiţii au promis investigatorilor sub acoperire că le vor obţine fişe medicale contra cost fără să fie examinaţi din punct de vedere medical, dar, mai grav, şi avize psihologice. Acordarea unor astfel de fișe medicale, fără consultarea cursantului, poate avea și consecințe negative, de punerea în pericol a circulației pe drumurile publice în condițiile în care unii solicitanți pot suferi de unele afecțiuni, în special cele oftalmologice, dar și neurologice, care sunt incompatibile cu statutul de conducător auto, afecțiuni care nu sunt constatate de către medic, în lipsa unor controale corecte. Totodată, învinuiţii Stroe Georgiana, Frăţilescu Gheorghe şi Bogdan Petre induceau candidaţilor care susţineau proba practică a examenului auto convingerea că singura modalitate de promovare a acestei probe era doar prin cumpărarea influenţei instructorilor auto, care la rândul lor îşi foloseau influenţa asupra poliţiştilor examinatori.

Fișa medicală, completată rapid!

Pe parcursul cercetărilor, Băltăreţu Dinică Elena, medic, asociat și administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Târgu-Jiu, elibera în fals, prin intermediul acestei societăţi, „certificate medicale tip A(B) pentru atestarea stării de sănătate la conducătorii de autovehicule”, în schimbul sumei de 85 lei. Pentru materializarea unor astfel de demersuri, Băltăreţu a stabilit relaţii cu mai mulţi medici, care acceptau să consemneze în fals realizarea unor investigaţii medicale pentru cele 7 specialităţi clinice necesare eliberării avizului medical. Persoanele solicitante se prezentau cu acestea la cabinetul medical, unde le era efectuat în mod superficial controlul medical oftalmologic de către Diaconescu Lorenziana Paula (asistenta medicală), care, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, nu proceda la programarea solicitantului în vederea consultării lui, fiindu-le ulterior reţinut formularul medical tip, pentru consemnarea investigaţiilor medicale şi la celelalte 7 specialităţi clinice (boli interne, chirurgie-ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL şi serologia sângelui). A doua zi, solicitanţii se prezentau la sediul cabinetului medical al doctorului Băltăreţu Dinică Elena și primeau un alt formular medical, completat cu toate semnăturile şi parafele pentru celelalte 7 specialităţi clinice prevăzute, fără ca investigaţiile/analizele în cauză să fie realizate, fiind însă trecuți, în fals, în registrul de consultații ca fiind prezenți în vederea examinării medicale. Reprezentanţii cabinetului medical aveau formulare medicale completate „în alb” de către medicii specialişti, pe care le înmânau solicitanţilor după achitarea unei taxe de 85 lei, pentru care nu erau emise documente fiscale. Certificatul medical era închis prin declararea ca apt a solicitantului, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, de către Băltăreţu, deși știa că solicitantul nu s-a prezentat la nicio consultație de specialitate.

Medicii au obținut miliarde de lei vechi pe fișele medicale false

Prin astfel de metode la nivelul societăţii (cabinet medical) la care funcţiona Băltăreţu Dinică Elena, au fost eliberate în cursul anului 2013 aproximativ 2.600 certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de aproximativ 234.000 lei, în majoritatea situaţiilor nefiind eliberate documente fiscale. Prin acelaşi mecanism, la nivelul cabinetului medical la care funcţiona ca asociat şi administrator Vodislav Dana Maria, au fost eliberate, de la începutul anului până în prezent, 2.500 certificate pentru care au fost încasaţi circa 225.000 lei, majoritatea fără emiterea unor documente fiscale. O situaţie similară s-a constatat şi la cabinetul medical la care funcţiona Lehner Rodica, unde, în cursul acestui an, au fost eliberate circa 1.500 certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de 127.500 lei.

Loading...

Citește și

ISU Gorj, la bilanţ: Aproape 5000 de intervenţii SMURD în 2019

Reprezentanții ISU Gorj și-au prezentat bilanțul activității, pentru 2019. Din cele peste 7900 de situații …

4 comentarii

  1. este adevarat ce se spune n articol, ce spun procurorii. dar, eu, ca simplu cetatean, ma intreb de ce se intampla acum? de ce are loc acum ancheta? Astfel de treburi au loc de cand lumea, sa zicem de cel putin 15 ani. De ce tocmai acum au intervenit pe fir anchetatorii din capitala? ai nostri, din Gorj, sunt patati? sau de ce nu au facut ei ancheta? Multa lume si a luat permisul cu spaga, probabil un proecent destul de mare. Chiar daca sunt soferi buni sau prosti, periculosi sau nu. De unde o fi pornit scanteia? o fi ciripit vreun nemultuimit direct la Bucuresti? ciudat timeing
    Si Vodislav asta… nu se mai satura. la cati bani are tot mai vrea spaga si bani fiscalizati. Vai mama lor de astfel de medici 🙁 trist

  2. Foarte bine ca au intrat pe filiera…. dar mai e de lucru. Deocamdata autoritatile fac prea putin pentru a starpi acest flagel. Din cauza astora mor oameni nevinovati e drumurile patriei. La puscarie cu ei…iar autoritatile sa se implice mai mult in acest domeniu….sunt cred, mii de astfel de „conducatori auto” analfabeti, care habar nu au de regulile… halal medici! nu se mai satura d bani

  3. Sobulane de bureau?

    Asa au ajuns miliardarii de mucava ,asa au adus România în iepoca feudală ,fiecare cu feuda lui,primarele cu feuda lui ,secu cu feuda lui ,popa cu feuda lui ,dipotatii si senioritorii cu feudele lor ,sindicalii cu feudele lor presedintii cu bamtustanele lor directorii si-au mîncat feudele le-au jupuit până au ramas doar oasele,care le-au duc la fier vechi ,colectionarii de opere demolate

  4. gainari astia ar trebui sa fie anchetati pentru crima nu pentru luare de mita pentru ca omoara persoane nevinovate cand dau permise pe nedrept cui „cotizeaza” bine la bugetul personal!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.