miercuri , 11 decembrie 2019 - 10:17

5 sfaturi să scapi de stres la examene


Aproape 39.500 de absolvenţi de liceu s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, care începe luni (21 august), pentru prima dată cu probele scrise.

Ministerul Educaţiei anunţă că pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 24.690 sunt din promoţia curentă, iar 14.745 din seriile anterioare. În prima sesiune a examenului de Bacalaureat au fost declaraţi respinşi 34.690 de candidaţi, iar alţi 30.000 nu s-au prezentat.
Luni, are loc proba scrisă la Limba şi literatura română, marți, 22 august, va fi proba la Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 23 august, se va desfăşura proba obligatorie a profilului. Probele scrise se încheie joi, 24 august, cu proba la alegere a profilului şi specializării. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română începe vineri, 25 august, şi continuă luni, 28 august, când este programată şi proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Evaluarea competenţelor digitale se va derula în zilele de 29 şi 30 august, urmând ca evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională să se desfăşoare în 30 şi 31 august. Afişarea primelor rezultate şi depunerea contestaţiilor vor avea loc pe 1 septembrie, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru 6 septembrie.
Pentru că urmează două săptămâni de foc pentru elevi, dar şi pentru părinţi, iată ce sfaturi dau doi psihologi britanici, potrivit dailymail.com.

Testaţi tot timpul
Pe ultima sută de metri nu ştii cum să recapitulezi mai repede şi mai eficient? Cercetătorii spun că folosirea testelor este mult mai bună pentru învăţare decât recapitularea. Chestionarele îi obligă pe elevi să se gândească la ceea ce au studiat şi le permite să verifice eventualele lacune în cunoştinţele lor.

Să fie linişte!
Unii oameni ascultă muzică atunci când vor să fie relaxaţi sau să-şi îmbunătăţească starea de spirit. Nu este o idee bună pentru cei care învaţă pentru examene, spun specialiştii britanici citaţi. ”Ideea că ascultarea operelor lui Mozart va face copilul mai inteligent este unul dintre cele mai vechi mituri din psihologie. Studiile au arătat că oamenii care învaţă ascultând muzică îşi amintesc mai puţin decât cei care citesc în linişte. Muzica poate distrage atenţia”, spun britanicii Bradley Busch şi Edward Watson.

Ieşiţi la aer curat!
Perioada de petrecere a timpului liber e unul dintre cele mai eficiente modalităţi de a reduce nivelul de stres. Elevii care petrec timp în parc se simt mai fericiţi şi mai concentraţi pe tot parcursul zilei. Peisajele, liniştea, îi ajută pe elevi să se încarce cu energie.

Părinţi, fiţi pozitivi!
Studiile recente arată că reacţiile părinţilor atunci când copilul lor face o greşeală joacă un rol imens în mentalitatea copilului lor. Dacă părinţii pot reacţiona în mod pozitiv la şocuri, în loc să le aprecieze negativ, copilul are mult mai multe şanse. În următoarele săptămâni, vor exista în mod inevitabil unele dezamăgiri. Aşadar, alegeţi-vă cuvintele! Copiii sunt foarte pricepuţi să evalueze reacţiile părinţilor. Când copilul are succes, tipul de laudă pe care îl folosiţi are mare importanţă. Mulţi părinţi sunt tentaţi să le spună doar ”eşti atât de deştept!”. Puteţi adăuga şi ”ai făcut bine”, ”ai muncit mult”.

Odihna e importantă
Somn de până la 10 ore pe noapte, la ore fixe, spun specialiştii. Odihna poate fi o armă puternică în timpul perioadei de examene. Vă ajută să vă îmbunătăţiţi memoria, capacitatea de a trata stresul, creativitatea.

sursa: click.ro

loading...
Loading...

Citește și

Te pregătești să-ți împodobești casa de sărbători ? Cum eviți excesele

Este foarte bine să-ți faci din timp planuri legate de decorațiunile de sărbători, menite să-ți …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: