8 milioane de tone de cărbune, pe masa Guvernului! Procedura a durat un an

În ședința de Guvern de astăzi se va aproba un proiect de hotărâre care privește înscrierea coridorului de expropiere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia de Jiu, judeţul Gorj, la o capacitate de 8,0 milioane tone/an”. Cariera se află în administrarea CE Oltenia și astfel în cea a Ministerului Energiei, dar și în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

,,În iunie 2018, prin hotărâre de guvern, s-a aprobat amplasamentul și declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național ”Deschiderea și punerea în exploatare a Carierei Roșia de Jiu, judeţul Gorj, la o capacitate de 8,0 milioane tone/an”. După parcurgerea etapelor prevăzute de Legea nr.255/2010 (privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, judeţean şi local), în septembrie 2018 a fost emisă Decizia de expropriere şi, în baza documentaţiei cadastrale, în noiembrie 2018 s-a realizat intabularea la OCPI Gorj, pe numele statului român, a coridorului de expropriere, comunica pe 19 iunie, CE Oltenia, explicând astfel întârzierea proiectului de azi.
Reprezentanții CEO au mai menționat că, pană în martie 2019, când a fost depusă la Ministerul Apelor şi Pădurilor o documentație completă pentru scoaterea din fondul forestier naţional a suprafeţei de 108 ha, formată din 81 ha teren proprietatea publică a statului şi 27 ha teren proprietate a CE Oltenia, societatea a întreprins şi parcurs vreo trei etape legate de elaborarea, împreună cu un operator economic autorizat, a documentaţiei necesare scoaterii definitive a terenurilor silvice din fondul forestier naţional.
De altfel, pentru suprafața de 27 ha, CE Oltenia a achitat taxa de scoatere din fondul forestier naţional, în valoare de 18,8 mil lei, ,,o sumă importantă care nu-şi îndeplineşte obiectivul pentru care a fost plătită şi anume acela de a debloca fronturile de lucru din cariera Roșia”.
Drum sinuos
Ministerului Apelor şi Pădurilor, în calitatea de minister inițiator, trebuia să elaboreze nota de fundamentare şi proiectul de act normativ prin care să se aprobe scoaterea din fondul forestier a suprafeței de 108 ha. ,,Cu toate că documentația era completă şi respecta legislația specifică (dovada fiind primirea tuturor avizelor de la Regia Naționala a Pădurilor și Garda Forestieră), Legea exproprierii a fost interpretata într-o manieră distorsionată, fără a fi corelată cu prevederile Legii minelor. Astfel, s-a dispus ca solicitarea pentru scoatere să fie făcută etapizat și separat pentru terenurile proprietate publica a statului şi pentru terenurile proprietate a CE Oltenia. Prin urmare, documentația elaborată inițial a fost împărțită în două documentații ce au fost depuse din nou la Ministerul Apelor şi Pădurilor, așa cum s-a cerut (etapizat şi separat): în data de 10.05.2019, pentru suprafața de 81 ha proprietatea publică a statului (care se afla în curs de avizare și aprobare) și, în data de 24.05.2019, pentru suprafața de 27 ha proprietate a CE Oltenia (pentru care nu s-a luat nicio decizie la nivelul Ministerului Apelor şi Pădurilor)”, au mai motivat întârzierea cei de la CEO.

loading...
Loading...

Citește și

E dă film! Administratorii Minprest și-au ales președintele: juristul Sebi, de la insolventa UEF!

Sebastian Gheorghe Brânzan a fost ales, de colegii săi liberali, președinte al Consiliului de Administrație …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.