A început Mondialul! Pentru noi, de la televizor…

Cel puțin cu vreo 20 ani în urmă, Mondialul ”sportului rege” producea emoții și destule satisfacții printre români, atunci când naționala lui Hagi, Răducioiu, Gică Popescu sau Adrian Ilie ”desenau” corida pe marile scene ale fotbalului. Acum, au mai rămas doar amintirile și nimic mai mult. Proptit în fața televizorului, chibitul de acasă se uită aproape din curiozitate la debutul unui nou Turneu Final, la care România nici măcar pomenită nu mai este. ”Rusia? Așa de departe de noi…”, pare să zică fostul susținător al ”tricolorilor”, pierdut în bezna atâtor ani de absență, de anonimat și poate de… indiferență. Dar, e totuși Mondialul! Hai să vedem cine joacă pe acolo.

Dincolo, de veșnicele favorite ale întrecerii, Germania, Brazilia, Franța, Spania și Argentina, se mai duelează la start, țări de mare ”tradiție” precum Australia, Iran, Islanda sau Panama. Iar meciurile celei de a XXI-a ediţii a Cupei Mondiale, care se desfășoară între 14 iunie și 15 iulie pe 12 stadioane din 11 oraşe ale Rusiei lui Putin (toate în partea europeană a acestei țări), iscă, încă, destul interes printre chibiții de pe mapamond. Unii au ținut să fie prezenți chiar la fața locului, în ciuda măsurilor draconice luate de creatorii Katiușei, alții preferă să-și încurajeze favoriții tot din fața televizorului. Ca și noi, dar mult mai prezenți în competiție. Păi ce Pana mea, dacă e și Panama, acolo! Dar, să nu exagerăm acum, cu invidia și să ne concentrăm și mai mult asupra a ceea ce înseamnă această nouă ediție a Mondialului. Rusia cea ”mare și rea”, catalogată de unii, a avut grijă să contruiască şi să modernizeze arenele de fotbal pentru Cupa Mondială 2018 cu un buget de aproximativ 11 miliarde de dolari. Spune ceva, nu? Bine, la fel de adevărat pe de altă parte și din păcate pentru vizitatorii veniți de peste mări și țări, Rusia a interzis sexul autohtonelor cu fanii străini! Unii zic că pentru siguranță, alți cică pentru a nu se corci sângele rus și patriotismul local cu alte ”coloraturi” de departe. Mde, noroc că tot pe acolo prin Rusia se mai găsește din belșug și Vodka, dacă nu cumva berea englezilor sau a nemților, se va termina de pe rafturi ori din butoaie. Doar trebuie să fie spectacol pe cochetele stadioane din Muma Rusia. Pe stadioane sau în afara lor, cu riscul de a fi urmăriți îndeaproape de foștii milițieni, acum extrem de înzestrați cu pulane sau chiar cu Kalașnikov-uri.

De aici din România, privind strict către jocurile celor 32 de echipe prezente la Mondial, totul se va vedea doar la TVR. Și așteptăm cu nesațul curiozității, în afară de spectacolul ”sportului rege”, până și perlele comentatorilor postului național de televiziune. Pentru că, dacă școala TVR mai are, încă, ce produce la nivel de cameramani, regizori sau pe domeniul redacțional al culturii și socialului, atunci când vine vorba de departamentul sport a dispărut orice urmă de profesionalism, iar de aici și obișnuitele gafe ale comentatorilor trimiși acum prin jumate de Rusia. Însă, poate că absența naționalei României îi va scuti de orice emoții și vor fi cu mult mai preciși în comentariile de la fața locului. Om vedea și asta… Cert este că de aici, din țară, noi, românii ceva mai chibițari, vom rămâne în suflet tot cu acea modestă statistică: doar 7 participări la turnee finale ale Campionatului Mondial de Fotbal, ultima consemnată în 1998, în Franța. Au trecut cumva 20 de ani? Cam… da! Iar în cazul în care ne încăpățânăm să păcălim timpul, atunci punem ”banda” de pe net cu istoricele partide ale Generației de Aur de la Cupa Mondială din SUA și privim golurile lui Hagi, Dumitrescu și Răducioiu în loc de a privi ceva mai ”live”, Mondialul din Rusia. Mde, ce să facem dacă acum nu avem decât… ”Generația de Aoleooo”!

loading...
Loading...

Citește și

Muie, muie dar cu ce?

Prostia m-a copleșit și nu prostia în sine ci numărul minților care o produc? Muia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: