A mințit ministrul Cuc? Ce au spus premierul Dăncilă și deputatul Weber despre Centura ocolitoare a Tg-Jiului și drumul expres până la Craiova


Iritare și bâjbâieli, asta le provoacă liderilor politici și reprezentanților Guvernului întrebările legate de infrastructură, adică, în special de deblocarea lucrărilor la Varianta ocolitoare a municipiului Tg-Jiu și drumul expres până la Craiova, în contextul în care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a avansat, de două ori, în decurs de două luni, termene care nu au fost respectate.
Modelul Cuc a fost preluat și de deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj, care, în prezența premierului Dăncilă, s-a aventurat și a lansat o informație nereală: aceea că s-a scos la licitație contractul pentru lucrările rămase de executat pe centura ocolitoare a orașului Tg-Jiu.

Termenul preferat al ministrului Cuc: ”săptămâna viitoare”

După vizita la Tg-Jiu, de la finele lunii martie a acestui an, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, scria pe contul său de pe o pagină de socializare că ”…săptămâna viitoare, lansăm licitația pentru porțiunea rămasă de executat din obiectivul de investiții Centura Târgu-Jiu”. Informația apare, întocmai și în comunicatele Companiei Naționale pentru Administrația Infrastructurii Rutiere (CNAIR): ” Astăzi, 30 martie 2019, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a verificat împreună cu directorul general al CNAIR, Narcis Neaga și reprezentanții administrației publice locale din județul Gorj stadiul de execuție al obiectivului de investiții Centura municipiului Târgu Jiu. Cu această ocazie, Ministrul Transporturilor a anunțat urcarea pe SEAP, săptămâna viitoare, a documentelor aferente licitației pentru porțiunea rămasă de executat din obiectivul de investiții Centura Târgu Jiu”.

După exact trei săptămâni, pe 21 aprilie, prezent la inaugurarea sediului RAR de la Tg-Jiu, ministrul Transporturilor și-a nuanțat declarația inițială și a anunțat un nou termen, pentru lansarea procedurilor în sistemul electronic al achizițiilor publice pentru contractarea lucrărilor la centura orașului, adică o nouă ”săptămână viitoare”. „Centura municipiului Târgu-Jiu a fost transmisă până pe data de 15 aprilie la ANAP pentru observații, iar pe data de 18 a fost retransmis obiectivul cu informațiile de la ANAP (n.r. – Agenția Națională pentru Achiziții Publice). Săptămâna viitoare, lucrarea va fi urcată pe SICAP. Probabil că termenul de depunere al ofertelor va fi undeva la 45 de zile, iar analizarea se va face în regim de urgență, așa cum am promis la toate obiectivele. Nu mai stăm să așteptăm luni de zile, chiar dacă am avut o mică problemă cu ordonanța, pentru că am primit 17 pagini de observații de la Ministerul Justiției. Termenul de execuție este undeva la 14 luni a restului de executat“.

Prim-ministrul Dăncilă: Nu putem să spunem despre cineva că a mințit…

Premierul României, Viorica Dăncilă, a declarat, sâmbătă, la Rovinari, că le-a transmis miniștrilor Executivului să nu lanseze promisiuni dacă au convingerea că nu pot realiza un anumit lucru, însă a exclus posibilitatea ca ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, să fi mințit cu privire la varianta de ocolire a orașului Tg-Jiu.

”Nu putem să spunem despre cineva că a mințit dacă nu avem toate argumentele. Eu nu a-și fi atât de radicală. (…) Eu vreau să fac o precizare: aproape tot cabinetul a fost în teritoriu, în toate zonele țării. Primul obiectiv a fost acela să vedem lucrările realizate, iar acolo unde nu se încadrează în termene, cei care nu se încadrează să plece acasă să vine alte firme care, într-adevăr poate respecta termenele pentru că noi avem convingerea că românii, ca și dumneavoastră aici în zonă, s-au săturat să aștepte. (…) Dacă ministrul a venit aici și a făcut aceste afirmații, să aveți certitudinea că se va face acest lucru. Le-am spus tuturor miniștrilor Cabinetului că ceea ce spun, promisiunea este datorie curată, și dacă au convingerea că nu pot realiza un anumit lucru, să nu-l promită. Deci dacă domnul Cuc a venit aici și a spus că va realiza acest lucru, eu sunt convinsă că acest lucru se va realiza, sunt convinsă că Mihai Weber va pistona în așa fel încât să nu se întârzie cu nici o zi din ceea ce s-a promis”, a declarat premierul Dăncilă.

În apărarea lui Cuc…

…a sărit președintele PSD Gorj, Mihai Weber, care a dat asigurări că vineri seara a fost publicat anunțul privind contractul de lucrări care au mai rămas de executat la centura Tg-Jiului, dar și că drumul Expres Tg-Jiu- Craiova este ”în linie dreaptă”.
”Sunt anumite proceduri care necesită anumite termene…să știți că situația este chiar…aseară (vineri, 17 mai, n.r.) a fost publicat, pe site-ul ministerului, termenele, termenul, odată pentru centura ocolitoare, s-a ridicat pe SEAP lucrarea respectivă și termenul de depunere este 23 iunie, dacă nu mă înșel…Pentru drumul expres este o procedură normală, în momentul când un solicitant are anumite nelămuriri, conform legii, trebuie să i se acorde un termen pentru depunere. Ați avut și dacă sunteți curioși o să vedeți că există un comunicat al CNAIR, care spune exact, pentru că au fost mai multe întrebări cu anumită tentă, dar comunicatul respectiv lămurește toată situația. Deci, centura ocolitoare este pe linie dreaptă, drumul expres, de asemenea”, a afirmat deputatul Weber.

Care anunț, care linie dreaptă?

Deși a precizat că în cursul zilei de vineri a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor un calendar cu termene exacte, pe pagina electronică indicată secțiunea respectivă nu este actualizată, iar în sistemul electronic de achiziții publice nu a apărut până, duminică, la orele 17,00 nici un anunț cu privire la Varianta de ocolire a municipiului Tg-Jiu.
Cât privește drumul expres Tg-Jiu – Craiova, trebuie precizat că pe data de 12 martie a.c., pe SICAP a fost publicat de către CNAIR anunțul în vederea contractării lucrării ”Elaborare Studiu de fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru obiectivul Drum Expres Craiova – Târgu-Jiu”, iar firmele interesate aveau termen până pe 3 mai, să depună ofertele. Doar că, termenul a fost decalat de două ori de atunci: prima oară acesta s-a modificat, printr-o erată, și a devenit 17 mai, iar ulterior 30 mai.
CNAIR a venit și cu explicații, după ce jurnaliștii au semnalat aceste aspect: ”CNAIR este obligată să decaleze termenul limită pentru depunerea ofertelor, ori de câte ori un potențial aplicant solicită clarificări care au ca efect modificarea ori completarea documentației de atribuire, astfel încât toți operatorii economici să aibă timp suficient la dispoziție pentru a adapta ofertele la noul mod de interpretare a elementelor contractului”.
Dar directorul general al companiei, Narcis Neaga nu s-a limitat doar la aceste precizări, ci a ținut, în mod special, să dea lecții de jurnalism, numai că s-a împiedicat în pleonasmul ”deontologie profesională”, iar concluzia este că directorul CNAIR se pricepe la jurnalism tot ca la drumuri, adică deloc.
”Fac apel inclusiv la anumiți reprezentanți ai mass-media să respecte deontologia profesională și să nu încerce să manipuleze opinia publică din rațiuni care nu au legătură cu atitudinea onestă specifică profesiei de jurnalist…”.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.