duminică , 8 decembrie 2019 - 15:28

A reuşit să DRESEZE 5 lilieci: Sony, vedeta Peșterii Polovragi

felicia-bantea-1

Ghidul Felicia Bantea de la Peștera Polovragi a reușit să dreseze cinci lilieci, iar unul dintre ei, Sony, a devenit și vedetă, imaginea sa fiind utilizată pentru realizarea unui magnet ce va fi vândut ca suvenir la intrarea în peșteră.

lilieci

liliacuÎn Peștera Polovragi viețuiesc aproximativ o mie de lilieci, potrivit specialiștilor de la Asociația „Focul Viu”. Acum, liliecii au intrat în perioada de hibernare. Rețeaua electrică a fost schimbată în toată peștera, așa că lumina nu îi mai deranjează. De-a lungul anilor, ghidul peșterii, Felicia Bantea, a reuşit să dreseze cinci lilieci să stea la poză pentru turişti şi să răspundă la alte câteva comenzi vocale. Zemi, Tedy, Soni, Pisi și Gypsi sunt cei cinci lilieci care răspund la comenzi. „În Peștera Polovragi trăiesc aproximativ o mie de lilieci, dar eu am cinci pe care i-am botezat și cu care vorbesc zilnic. Aceștia stau la fotografiat, sunt obișnuiți cu vocea umană”, a spus Felicia Bantea. Atunci când rosteşte cuvântul „poză”, liliecii acceptă să fie fotografiaţi de toată lumea şi nu se mai sperie. „Nu te ating, nu mă atingi” este o altă comandă pe care ghidul le-a indus-o liliecilor. Asta înseamnă că poţi să te apropii de ei, dar fără să-i atingi pentru că au anumiţi senzori şi nu suportă să fie atinşi, spune ghidul. La comanda „Nici – Nici” răspunde doar liliacul Soni, pe care Felicia Bantea îl consideră cel mai deştept. Liliacul Tedy este cel mai tânăr și era învățat să stea foarte mult în preajma Feliciei Bantea: „Tedy este cel mai tânăr. Mi s-a pus la picioare, vedea că eu calc, el nu știa să zboare și nu avea cine să îl învețe. Le spuneam turiștilor să aibă grijă să nu calce pe el. Și să nu îl atingă. Până la urmă s-a agățat de tavan. Îl mai am pe Gypsy, care este mai negru decât ceilalți lilieci. Liliecii din Peștera Polovragi au blănița gri spre alb, Gypsy este mai șobolan, așa. El stă cu urechea sub formă de antenă. Liliecii nu atacă oameni, ei stârpesc dăunătorii”, a spus ghidul Felicia Bantea.

liliac-2

Soni, imaginea magnetului

Începând cu anul viitor, turiștii care vor veni vor putea achiziționa magneți cu… lilieci. Conducerea Muzeului Județean Gorj a comandat o mie de astfel de suveniruri, iar pentru realizarea lor s-a folosit fotografia lui Soni. „De anul viitor vom putea vinde magneți cu Soni, liliacul nostru! Este cel mai inteligent dintre lilieci. Domnul director a făcut o mie de magneți”, a declarat ghidul Bantea. Aceasta a vorbit despre felul în care a dresat liliecii și despre dragostea ce le-o poartă: „Dacă îi repeţi anumite cuvinte şi liliacul îţi aude vocea mereu, se creează o anumită legătură. Eu de când intru în peşteră încep să vorbesc cu liliecii şi le spun cuvintele pe care ei le înţeleg şi le-am repetat mereu. Aşa că atunci când ajung lângă ei împreună cu vizitatorii, liliecii se aşteaptă să se aprindă bliţurile şi nu se mai sperie. Am reuşit ca la unele cuvinte să aibă anumite reacţii, pentru că ei îmi cunosc modulaţia vocii mele şi ştiu ce urmează să se întâmple”. Felicia Bantea spune că liliecii există pe pământ de 60 de milioane de ani şi reprezintă o specie foarte evoluată. „Sunt specii protejate de lege pentru că sunt pe cale de dispariţie. Se înmulţesc foarte greu. O femelă naşte un singur pui pe an. Habitatul lor a fost distrus în mare parte de amenajările umane. Liliacul nu are duşmani. Graţie sonarului, ei reuşesc să se ferească de eventualii prădători”, spune ghidul pasionat de ceea ce face.

loading...
Loading...

Citește și

Ucenicii Electricieni experimentează dezvoltarea personală la un nou nivel

Anul școlar 2019-2020 a însemnat prima generație de Electricieni Juniori dar și o nouă generație …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: