Adjunctul ITM Gorj, Ovidiu Ilie, în mijlocul unui scandal cu iz de corupție! ACUZAȚII GRAVE ale unor oameni de afaceri din Târgu Jiu


Acuzații extrem de grave venite din mediul de afaceri local la adresa unuia dintre inspectorii șefi adjuncți ai ITM Gorj. Câțiva oameni de afaceri au declarat, sub protecția anonimatului, că Ovidiu Ilie le-ar fi cerut bani sau bunuri, direct, sau prin intermediul unor interpuși. Astfel de practici ale adjunctului ITM Gorj au devenit de notorietate, iar unii afaceriști sunt de-a dreptul revoltați, mai ales că acesta nu a renunțat la obiceiul de a beneficia de anumite servicii și bunuri, gratis, ca de exemplu alimentarea autoturismelor personale în stațiile de carburanți ale unor întreprinzători locali, fără să plătească.
Situația este extrem de gravă, iar oamenii de afaceri se tem să vorbească deschis despre îndeletnicirile acestuia și să sesizeze organele judiciare, în condițiile în care, în urmă cu trei ani de zile, un businessman local a fost reținut pentru 24 de ore și cercetat penal de către soția lui Ovidiu Ilie, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, după ce adjunctul ITM s-ar fi deranjat că afaceristul i-ar fi cerut să-i achite niște materiale folosite la vila familiei.

Ovidiu Liviu Ilie, inspector adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, este în centrul unui scandal care frizează presupuse fapte de corupție și/sau de abuz în serviciu, însă aceste aspecte nu pot fi lămurite, în primă fază, decât de organele judiciare, în fața cărora oamenii de afaceri care-i aduc acuzații declară cu sunt dispuși să detalieze.
Câțiva afaceriști spun, sub protecția anonimatului, că au interacționat, la un moment dat, cu Ovidiu Ilie, sau trimișii acestuia, după ce adjunctul ITM a refuzat să le mai plătească anumite materiale sau lucrări la vila pe care o deține în apropierea Colegiului ”Virgil Madgearu” din Tg-Jiu și cu greu și-au recuperat banii.
Trebuie spus că Ovidiu Ilie este inspector șef adjunct al ITM din iunie 2013, iar la scurt timp după ce a ajuns în funcție un apropiat al său i-a intermediat legătura cu patronul unei firme de construcții pentru a-i efectua unele lucrări la casa din Tg-Jiu. Omul de afaceri și-a trimis o echipă de muncitori, la vila de pe strada Trandafirilor, care au prestat timp de câteva săptămâni. Primele suspiciuni ale afaceristului au început să apară, după cum precizează una din surse, în momentul în care adjunctul ITM întârzia în mod nejustificat plata unor materiale pe care firma omului de afaceri le achiziționase de la altă societate comercială și termenul scadent al facturii, în valoare de aproximativ 7.000 de lei, expirase. ”Lui Crețu uitase să-i mai dea banii, costul unor materiale și o echipă de șapte muncitori care au lucrat câteva săptămâni la casă. Și din cauză că a umplut orașul că nu-i mai dă banii, soția lui Ilie, procuror, s-a întors împotriva lui”, declară sursa citată. Omul de afaceri a avut o dispută cu Ilie privind documentele justificative ale lucrărilor, în sensul că firma sa emisese factura aferentă acestora, dar nu și chitanță, din cauză că nu i se achitaseră banii.

30.000 de lei…cu împrumut

Potrivit unei alte surse, Ovidiu Ilie ar fi recunoscut, în anumite cercuri, că i-a cerut unui afacerist 30.000 de lei. Povestea e absolut fabuloasă, mai ales că a existat o târguială cu afaceristul care chiar era dispus să-i dea banii însă l-a întrebat ce-i oferă în schimbul lor. Ilie era contrariat de faptul că omul de afaceri i-a cerut, explicit, să-i spună dacă-i poate oferi protecție, iar inspectorul șef adjunct era convins că afaceristul l-a provocat la discuție ca să-l înregistreze. ”Explicația ulterioară a lui Ilie a fost că, de fapt, cei 30.000 de lei îi ceruse sub formă de împrumut”, explică sursa citată.

Afinitate pentru carburanți

O a treia sursă povestește cum lui Ovidiu Ilie i se netezea drumul spre anumite stații peco din județ pentru a putea alimenta fără să plătească. Cea mai frecventată unitate pare a fi, din relatările sursei citate, o astfel de unitate de la intrarea în orașul Novaci. Ilie pare să fi rămas cu o afinitate pentru carburanți întrucât, înainte de a intra în sistemul public, a fost angajatul unei cunoscute companii din acesta domeniu.
Aceeași sursă a detaliat pentru Gorj Domino și modul în care o firmă din apropierea sediului ITM a prestat lucrări la instalația electrică a vilei inspectorului șef adjunct. ”A fost vorba iniția de montat niște prize, iar mai apoi patronul de acolo a spus că e vorba de o lucrare mai amplă, de fapt de toată instalația electrică a casei”, a menționat sursa.

Procurorul Ilie acționează cu celeritate doar pe alocuri

Oamenii de afaceri au precizat că Ovidiu Ilie face toate astea sub tutela soției sale, Lavinia Mariana, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Culmea este că, în toamna anului trecut, tocmai Ilie le-a transmis subordonaților din cadrul ITM Gorj că a făcut un denunț împotriva lor, iar pe unii i-a amenințat direct că-i arestează.
Fișa postului de inspector șef adjunct nu arată că printre atribuțiile de serviciu Ilie are dreptul de a aresta pe cineva, numai dacă acestea nu se suprapun cu cele ale soției sale.
Cert este că afaceristul Nicolaie Crețu a devenit obiect de dosar penal, în iulie 2014, după ce și-a primit, într-un final, contravaloarea materialelor folosite la vila lui Ovidiu Ilie. Omul de afaceri a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzația de… dare de mită… sub forma unor lucrări de construcții, pentru ca fiii săi să promoveze cu note mari examenul de BAC.
Coincidență, ancheta a fost efectuată de către DGA Gorj, sub coordonarea procurorului… Lavinia Ilie, care a dispus împotriva afaceristului și a celorlalte persoane cercetate măsura preventivă a controlului judiciar.
Procurorul Ilie a finalizat cercetările, cu celeritate, și după numai două luni de zile, omul de afaceri și celelalte trei persoane au fost trimiși în judecată, numai că, în aprilie, anul trecut, Tribunalul Gorj a dispus… achitarea acestora. În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Craiova și are termen la finele acestei luni.
Prin comparație, procurorul Lavinia Ilie a fost mult mai ponderată în argumentarea acuzațiilor în cazul celor opt primari reținuți pentru 24 de ore, în data de 8 decembrie 2015, pentru infracțiuni de corupție și de abuz în serviciu. După ce Tribunalul Gorj a respins cererea procurorului de arestare preventivă a acestora, de anchetă nu s-a mai auzit nimic și au trecut de atunci exact 15 luni.

loading...
Loading...

Citește și

Incendiu izbucnit, de la o lumânare, la o casă din Țicleni

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri, la acoperișul unei case, pe strada Petroliștilor din orașul …

Un comentariu

  1. Sunteti frustrati rau de tot! Nu stiu daca Ilie a facut rahaturi din astea dar superiorul lui Romanescu, e la puterea a 10!!!!! Cum l ati gasit pe Ilie? La indemnul lui Romanescu sau al basinosului ala de Caruntu!!!!Doi ordinari care conduc inspectia muncii de zeci de ani!! Hai sictir!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.