Afacerea Cazare Cantine Motru, profitabilă pentru Alexandru Ciorecan. Patrimoniul societăţii, înstrăinat într-un mod dubios

colaj

Alexandru Ciorecan, fost pion important în conducerea SC Cazare Cantine Motru, a ajuns zilele trecute să fie plimbat în cătuşe prin faţa presei şi a opiniei publice, după ce numele său a apărut într-un dosar penal cu privire la o delapidare în valoare de 2,8 milioane de lei. Prejudiciul respectiv are legătură cu SC Cazare Cantine şi decontarea ilegală a mai multor mese, dar, la o privire mai atentă, organele de cercetare ar putea descoperi lucruri noi şi nu neapărat legale care îl leagă pe Alexandru Ciorecan, fosta unitate de stat şi pe omul de afaceri care o deţine în prezent şi care n-ar fi reuşit să o achiziţioneze fără ajutor. Mai exact, este vorba despre ce a stat la baza ascensiunii în afaceri a lui Ciorecan, cum a dispus acesta ani de zile de patrimoniul uriaş al Caza Cantine şi ce beneficii a avut după ce a vândut societatea.

Cele patru blocuri aflate în proprietatea Cazare Cantine în momentul vânzării
Cele patru blocuri aflate în proprietatea Cazare Cantine în momentul vânzării

„Regele” de la cantină

Înainte de intrarea în patrimoniul unui potentat ce deţine jumătate din afacerile din Gorj, lucru care s-a întâmplat anul trecut, SC Cazare Cantine Motru SA a funcţionat, din 1991 până în 1997, sub denumirea de Unitatea pentru Administrarea Cantinelor şi Căminelor Motru (UACC) şi se afla în subordinea Sucursalei Lignitului Motru ce aparţinea de Regia Autonomă a Lignitului Oltenia (RALO). Din octombrie 1997, societatea a ieşit din subordinea RALO Târgu-Jiu, fiind administrată de FPS sub titulatura de SC Cazare – Cantine Motru SA, având ca acţionar unic statul.

Blocul vândut cu 200,000 de lei
Blocul vândut cu 200,000 de lei

În 1998, s-a înfiinţat “Asociaţia Salariaţilor Cazare-Cantine Motru SA“ având ca obiectiv principal cumpărarea pachetului de acţiuni de la FPS şi, în baza contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni din 17 februarie1999 societatea trece de la statutul de societate comercială cu capital integral de stat la societate comercială cu capital integral privat, având mai mulţi acţionari dintre care se remarca de departe Alexandru Ciorecan cu 26% din acţiuni. Surse din apropierea acestuia susţin că procentajul respectiv i-ar fi aparţinut integral doar oficial, pentru că jumătate din acţiuni ar fi fost ale unui important lider de sindicat din zonă care n-a vrut să fie implicat făţiş în această afacere şi a avut încredere să meargă pe mâna lui Ciorecan. Celelalte 72% din acţiuni aparţineau câtorva zeci de salariaţi, iar 2% Fondului Proprietatea.

Alexandru Ciorecan
Alexandru Ciorecan

Patrimoniul Cazare Cantine era uriaş, fiind evaluat, la momentul privatizării, la peste 1,9 milioane de lei şi era constituit din şase cantine – Lupoaia carieră, Lupoaia subteran, Roşiuţa, Ploştina, EMC Motru şi centru Motru;  cinci blocuri de nefamilişti, o fostă crescătorie de porci; un cartier de barăci de la marginea oraşului, în Cervenia; aproximativ 4 hectare de teren aferente acestor imobile şi utilaje de bucătărie în valoare de milioane de lei.
Toate acestea au fost parte integrantă din tranzacţia perfecţionată şi premeditată, anul trecut, de Ciorecan în momentul în care a vândut firma. De-a lungul timpul, Ciorecan a fost preşedintele Consiliului de Administraţie –  din care mai făceau parte contabilul şef şi şeful de la aprovizionare – director general şi unul dintre cei trei administratori, deci personaj important ce controla practic firma şi care putea jongla oricând cu patrimoniul acesteia, în funcţie de interese.

Așa arătau barăcile din Cervenia
Așa arătau barăcile din Cervenia

Ciorecan a „ratat” licitaţia

Anul trecut, când societatea încă aparţinea acţionarilor, a participat la licitaţia organizată de către CE Oltenia, pentru asigurarea mesei calde a minerilor pe care Cazare Cantine îi deservise şi până atunci, de ani de zile. Unitatea s-ar fi putut prezenta cu preţul cel mai mic, având în vedere că deţinea spaţii, crescătorie proprie de porci, utilaje şi tot ceea ce era necesar asigurării serviciilor la preţuri decente. Cu toate astea, Cazare Cantine s-a oferit să asigure masa minerilor la un preţ mai mare decât cel maximal prevăzut în caietul de sarcini. Evident, că n-a avut nicio şansă la licitaţie care a fost câştigată de către afaceristul ce a pus monopol pe majoritatea afacerilor din judeţ şi te loveşti de firma lui şi în cel mai îndepărtat cătun.

Fostele barăci ale Cazare Cantine
Fostele barăci ale Cazare Cantine

La momentul respectiv, Alexandru Ciorecan s-a arătat contrariat de faptul că SC Cazare Cantine pierduse licitaţia şi ameninţa că va trimite la uşa primarului Dorin Hanu şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, atât muncitorii cazaţi în blocurile societăţii, cât şi salariaţii de la cantine care riscau să rămână pe drumuri pentru că cel mai important beneficiar, CE Oltenia, încetase relaţiile contractuale cu unitatea.
Ameninţările lui Ciorecan au rămas la acest stadiu şi nu peste mult timp a uitat de ele când tocmai omul ce îi zburase contractul cu CE Oltenia a preluat Cazare Cantine cu tot cu patrimoniul de milioane de lei.

Locul de unde au fost demolate barăcile
Locul de unde au fost demolate barăcile

Cazare Cantine făcută cadou unui afacerist

Restaurantul din centrul orașului Motru care aparține firmei Cilfort
Restaurantul din centrul orașului Motru care aparține firmei Cilfort

Această afacere a fost o mană cerească pentru Ciorecan care, conform unor surse bine informate, s-ar fi ales cu 800.000 de lei cash din preţul de cumpărare al acţiunilor, o sumă similară fiind împărţită celorlalţi acţionari. Şi beneficiile fostului preşedinte de consiliu de administraţie nu s-au oprit aici, el a mai primit, probabil ca semn de recunoştinţă pentru binele făcut omului de afaceri ce a preluat Cazare Cantine, imobilul din centrul oraşului Motru.
Maleabilitatea lui Alexandru Ciorecan i-a adus afaceristului, din informaţii neoficiale, mijloace fixe şi obiecte de inventar în valoare de 2,2 milioane de lei, creanţe de încasat de la CE Oltenia în sumă de 2,1 milioane de lei şi datorii de 2 milioane de lei.
Oficial, conform datelor de la data de 31 decembrie 2012 ale Ministerului Finanţelor, deci cu aproximativ şase luni înainte de vinderea Cazare Cantine, aceasta avea o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei, un profit de un milion de lei, datorii de 800.000 de lei şi creanţe de 1,7 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că cel care a cumpărat-o a recuperat din creanţe mai mult decât a plătit pe tot patrimoniul societăţii, restul beneficiilor fiind practic primite cadou.

Casa lui Alexandru Ciorecan
Casa lui Alexandru Ciorecan

Bani cu nemiluita

Casa fiului lui Ciorecan
Casa fiului lui Ciorecan

După tanzacţie, Alexandru Ciorecan şi-a văzut liniştit de viaţă şi a pus pe roate o afacere de familie în cantina primită ca semn de gratitudine în urma vinderii Cazare Cantine SA. În imobilul cu etaj şi frumos renovat, plasat chiar în buricul oraşului Motru, funcţionează acum un bar, un restaurant şi o sală de nunţi. Oficial, proprietari sunt fiul şi nora lui Ciorecan care deţin clădirea pe SC Cilfort SRL. Societatea a înregistrat anul trecut cea mai importantă cifră de afacere şi cel mai mare profit de la înfiinţare, 545.000 de lei, respectiv 177.000 de lei, asta însemnând că infuzia de capital primită la începutul anului a revigorat în mod evident afacerile familiei.
Despre Alexandru Ciorecan se spune în Motru că este unul dintre puţinii milionari în euro din oraş, conturile sale deschise la o anumită bancă din municipiu fiind de-a dreptul impresionante. Ascensiunea lui Ciorecan are legătură directă cu fărâmiţarea şi înstrăinarea patrimoniului Cazare Cantine. În urmă cu câţiva ani, acesta a vândut unul din blocurile care aparţineau firmei cu suma de 200.000 de lei, iar o mare parte din barăcile din cartierul Cervenia, unde altădată locuiau minerii detaşaţi la Motru, au fost demolate, iar fierul, vândut la centrele de colectare.
Alexandru Ciorecan nu a putut fi contactat pe tot parcursul zilei de ieri pentru a-și exprima un punct de vedere.

Galerie foto:

loading...
Loading...

Citește și

„Floricica Dansatoarea” o comite din nou! Pesedistul Pupăzan s-a rebrenduit și o arde pe muzică ușoară de-i sar gumarii din picioare!

Marius Daniel Pupăzan, opțiunea burlescă a PSD pentru Primăria Cîlnic, nu contenește în a se …

2 comentarii

  1. Numele cumparatorului este Sarcinaa bineinteles . Urmeaza la audieri si ….24 de ore .

  2. unu care stie

    De cand a preluat Sarcina cazare si cantine otru nu a platit un leu la curent si la alte utilitati catre furnizori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: