Afacerile în construcții și comerț nu mai au succes. Vezi ce domenii merg brici!

constructii

Turismul, construcţiile şi comerţul cu amănuntul au fost printre cele mai slabe activităţi comerciale, în cursul anului trecut. Cei care au avut afaceri în aceste domenii nu au câștigat atât de mulți bani, iar unii au și dat faliment. Specialiștii spun că anul acesta, dar și anul trecut, la mare căutare au fost ocupațiile de babysitter și instalatori.

Cele mai multe firme intrate în faliment, în 2014, au avut ca activitate de bază construcțiile, comerțul cu amănuntul și turismul. În ceea e privește comerțul, piața din județul nostru este suprasaturată de mai multă vreme, iar falimentele înregistrate în acest domeniu sunt frecvente. Când vine vorba de cele mai slabe domenii de activitate, turismul este o noutate. Din păcate, potrivit lichidatorilor judiciari, în 2014, tot mai multe pensiuni, hoteluri sau restaurante şi-au pus lacătul pe uşi, ajungând în administrarea lor. Nici construcţiile nu au stat mai bine anul trecut și nici anul acesta nu sunt șanse prea mari ca să-și revină. „Serviciile de natura instalaţiilor, aici mă refer la instalatori, mecanici, etc sau babysitter sunt ideale pentru cei care vor să-şi deschidă o firmă. Sunt și multe cursuri în aceste domenii, se pot pregăti și au șansă să aibă succes”, spun lichidatorii judiciari. Foarte mulți gorjeni și-au scos la vânzare micile magazine, unii dintre ei renunță la ele cu tot cu stocul de marfă. „Pur și simplu nu mai merge vânzarea. Am încercat diverse variante, am făcut publicitate, dar lumea nu mai are bani. Aveam un magazin second-hand și îl dau. Vom vedea dacă am și clienți pentru el”, a spus Marian T. din Târgu-Jiu. La sfârşitul anului trecut, erau înregistraţi 10.581 de şomeri, raportat la o rată a şomajului de 7,22%.

Babysitter-Vac-ntCursurile de babysitter la mare căutare

Cele mai bune domenii, pentru a începe o afacere în prezent, sunt cele de servicii precum instalaţii, servicii de curăţenie sau chiar babysitter. Foarte mulți gorjeni se înscriu la cursuri de recalificare profesională organizate fie de diverse ONG-uri, fie de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj. Potrivit reprezentanților sistemului sanitar, zeci de asistente medicale și infirmiere au absolvit anul trecut cursurile de babysitter sau îngrijitor bătrâni. 50 de asistente și infirmiere din toate spitalele din Gorj au participat la aceste cursuri organizate de Ordinul Asistenților Medicali. „Cei care urmează aceste cursuri vor să plece în străinătate, căci străinii caută specialiști în aceste domenii. Ca babysitter, femeile își găsesc și aici, în județ, dar în general ca slujbă part-time. Bărbații se pot înscrie la cursurile îngrijitor bătrâni, dar și acestea tot de femei sunt preferate”, spun reprezentanții OAMR Gorj.

Tinerii șomeri se fac agenți de securitate

Anul acesta, AJOFM Gorj organizează cursuri de calificare/recalificare în următoarele meserii: agent de securitate, brutar, bucătar, contabil, cameristă, cofetar patiser, comunicare în limba engleză, comunicare în limba germană, instalator instalații tehnico sanitare și de gaze, lucrător în creșterea animalelor, ospătar (chelner) vânzător în alimentație, zidar pietrar tencuitor. „Cele mai solicitate meserii pentru care șomerii gorjeni, mai ales tinerii, au dorit să facă un curs de calificare/recalificare au fost în anul 2014 pentru: agent de securitate, operator introducere, validare și prelucrare date, ospătar (chelner) vânzător în alimentație, comunicare în limba engleză, comunicare în limba germană, inspector resurse umane. AJOFM Gorj nu a organizat cursuri de calificare/recalificare în domeniile babysitter sau personal curățenie”, a spus Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

Gorjenii caută bone și îngrijitoare bătrâni

Pe site-urile de anunțuri, din ce în ce mai mulți gorjeni care au copii sau bătrâni în întreținere, își caută bone și îngrijitoare/îngrijitori pentru cei ajunși la senectute. „Caut femeie serioasă pentru îngrijire bătrână, curățenie, etc. în Târgu-Jiu”, spune un anunț. „Caut doamnă serioasă, curată, cu simțul responsabilității pentru îngrijire copii 5-6 ani în Târgu-Jiu”. „Caut bonă, detaliile le discutăm la interviu, cei cu referințe au prioritate. Program flexibil. Pe mail, vă rog, o scurtă descriere fără multă vorbărie, vă contactez după telefonic. Obligatoriu lăsați nr. telefon ș obligatoriu o fotografie”, spune textul unui alt anunț. O asistentă medicală care se califică în meseria de babysitter poate câștiga suplimentar aproximativ 600 lei pe lună.

loading...
Loading...

Citește și

Vernisaj de expoziții la Târgu Jiu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj vă invită în această săptămână la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: